Zorgbestuurder Marc van Aart aan de slag bij Twynstra Gudde

07 september 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twynstra Gudde heeft zijn zorgpraktijk versterkt met een nieuwe directeur: Marc van Aart. De ervaren interim manager en bestuurder gaat zich richten op het verder uitbouwen van de zorgtak van Twynstra Gudde. 

Marc van Aart heeft jarenlange ervaring met implementatieadvies in de care, cure en 1e lijnszorg. Zijn expertisegebieden liggen op het vlak van strategie, marketing, integrale capaciteitsmanagement en digitale transformaties. Van Aart was hiervoor in directiefuncties onder meer werkzaam bij het Maasstad Ziekenhuis, Aafje, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en de Vereniging van Zorgaanbieders Voor Zorgcommunicatie (VZVZ). Van Aart kan verder bogen op zijn ruime ervaring op gebieden als value based health care, digital transformation, eHealth en blockchain.

De afgelopen twee jaar is Van Aart als Chief Sales & Marketing Officer actief geweest voor VZVZ, waar hij de afdeling Markt & Klant hielp in te richten, een klus die begin dit jaar succesvol werd afgerond. VZVZ liet weten veel waardering te hebben voor de “inzet en daadkracht” waarmee Van Aart vorm en inhoud heeft gegeven aan zijn taak.

Sterk trackrecord, brede expertise

In zijn eerdere loopbaan en met zijn brede expertise binnen de zorg heeft Van Aart vanuit verschillende management en consultancyrollen tal van zorgorganisaties mogen leiden en ondersteunen. Zo werkte hij voor onder meer voor academische instellingen, zorgautoriteiten, zorgadviesbureaus, thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars, medtechs, palliatieve zorginstellingen en farmaceutische organisaties. Na zijn opdracht bij VZVZ succesvol te hebben afgerond, sprak Van Aart begin dit jaar van een “natuurlijk moment” om zich te gaan richten op “nieuwe mooie dingen” die zijn pad kruisen.

Zorgbestuurder Marc van Aart aan de slag bij Twynstra Gudde Na het afgelopen half jaar onder meer een interim opdracht bij KPN (als Lead KPN Health Datamanagement) te zijn gestart, heeft Van Aart per 1 september ook een nieuwe uitdaging gevonden bij Twynstra Gudde, met ruim 250 professionals een van de grootste organisatieadviesbureaus van ons land. Begin deze maand is Van Aart toegetreden tot de directie van Twynstra Gudde Zorg. Samen met Dennis Christmas gaat hij de zorgadviespraktijk van het bureau verder uitbouwen. Christmas is verheugd over zijn komst en geeft aan: “Naast onze bestaande expertise op de gebieden van vastgoed, bedrijfsvoering en organisatieontwikkeling kunnen we met de komst van Marc de klantvragen op zijn expertisegebieden nog beter opvangen.”

Veranderend zorglandschap

In een interview met Mobile Doctors, eind vorig jaar, deelde Van Aart zijn visie op het veranderende zorglandschap. Zo stelde hij onder andere: “De gezondheidszorg is in verandering en technologische innovatie draagt daar slechts 25% aan bij. Trends hebben daarin een steeds kortere levensduur. 75% komt uit sociale innovatie. Ontwerpen vanuit de eindgebruikers (design thinking) is daarbij essentieel. Daarbij horen andere organisatievormen waarin de tegengestelde belangen uit de kapitalistische wereld worden opgeheven. Waar de 19e eeuw er een was van gelijkheid en de 20e van vrijheid wordt de 21e eeuw er een van ‘broederschap’. Nu lijkt dat soms nog vooral polariserend, maar uiteindelijk zullen nieuwe op collaboratiegerichte netwerken van organisaties dominant worden.”

Gevraagd naar hoe zijn eigen rol er in het veranderende landschap in de toekomst uit zou komen te zien, voegde Van Aart toe: “Als verbinder wil ik – samen met vele andere – nu nog vaak dwarsdenkers – de gezondheidszorg helpen veranderen door technologische en sociale innovatie met elkaar in evenwicht te brengen. Een niet geperverteerde vorm van communisme.”