Eenderde van Duitse DAX 30 bestuurders is van buitenlandse afkomst

20 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Directiekamers van Duitse beursgenoteerde bedrijven worden steeds internationaler. Uit een nieuwe analyse blijkt dat 61 van de 194 executives die actief zijn binnen de raad van bestuur (RvB) bij Duitslands DAX 30-bedrijven een buitenlands paspoort hebben. 

Het internationaal opererende adviesbureau Simon-Kucher & Partners heeft berekend dat met ingang van 1 juli 2018 ongeveer 30,8% van de leden van de RvB van DAX-bedrijven – de dertig grootste beursgenoteerde Duitse ondernemingen – beschikt over een buitenlands paspoort. Vorige jaar kwam het kantoor uit op een percentage van 30,9%. Ondanks de zeer kleine daling, is het percentage aanzienlijk hoger dan in de eerste editie van het onderzoek van Simon-Kucher uit 2005. Dit jaar, zo blijkt uit het onderzoek, zijn de buitenlandse executives afkomstig uit negentien verschillende landen, waaronder de VS, Oostenrijk, Italië en Sri Lanka.

De DAX-organisaties met de hoogste percentages executives met een migratieachtergrond zijn Fresenius Medical Care (83%) en moederbedrijf Fresenius (71%). Allianz kent de breedste mix van nationaliteiten in zijn managementteam. Zo zijn drie van de tien executives van de verzekeringsgigant afkomstig uit Duitsland, twee uit Oostenrijk en twee uit Italië. De overige drie leden van de RvB komen oorspronkelijk uit Spanje, Zuid-Afrika en Sri Lanka. 

Terwijl het gebruikelijk is geworden om bestuurdersposities in te vullen met buitenlandse professionals, beschikt de CEO van een DAX-bedrijf wel in veruit de meeste gevallen over de Duitse nationaliteit. Zo worden momenteel slechts zes van dertig bedrijven geleid door expats. Dat zijn Adidas (Kasper Rorstedt, Denemarken), Fresenius Medical Care (Rice Powell, VS), Henkel (Hans van Bylen, België), Linde (Aldo Belloni, Italië), SAP (Bill McDermott, VS) en Volkswagen (Herbert Diess, Oostenrijk).

Eenderde van Duitse DAX 30 bestuurders is van buitenlandse afkomst

In vergelijking met vorig jaar is het aantal buitenlandse executives momenteel verspreid over een kleinere groep bedrijven. In lijn daarmee is ook het aantal DAX-bedrijven dat uitsluitend leunt op Duitse executives toegenomen; van vijf naar zes in vergelijking met een jaar geleden. Het gaat hier om Commerzbank, energiebedrijven Eon en RWE, elektronicabedrijf Infineon, herverzekeraar Munich Re en nieuwkomer Covestro, de voormalige materiaalkunde-tak van farma-reus Bayer. 

Doordat het binnen de organisatie hebben van bestuurders met verschillende culturele achtergronden zorgt voor meer diversiteit, kan het aannemen van buitenlandse executives ook worden gezien als een vorm van slimme bedrijfsvoering. Dit mede omdat bedrijven vandaag de dag steeds nieuwe manieren moeten vinden om zich aan te passen aan de veranderende markt. In onderzoek van McKinsey & Company kwam onlangs naar voren dat cultureel diverse bedrijven financieel gezien maar liefst 33% beter presteren. Terwijl dit argument binnen deze context met een korrel zout genomen moet worden – de meeste DAX 30-executives met een buitenlands paspoort zijn immers afkomstig uit relatief vergelijkbare Westerse landen – kunnen verschillende culturele achtergronden toch helpen bij het behouden van een concurrentievoordeel.

De culturele diversiteit mag binnen DAX-bedrijven dan redelijk op orde zijn, voor de balans tussen mannen en vrouwen geldt dit echter nog niet. De analyse van Simon-Kucher laat zien dat slechts 25 van de 194 DAX-executivefuncties worden bekleed door vrouwen. Wel heeft bijna de helft van deze vrouwelijke DAX-bestuurders een buitenlands paspoort (44%). Om volop de vruchten te plukken van deze vorm van diversiteit – het McKinsey-onderzoek laat zien dat genderdiversiteit kan zorgen voor een prestatieverbetering van 21% – zullen bedrijven het potentieel van vrouwen binnen de beroepsbevolking veel beter moeten gaan benutten.

Lees ook: Rijksoverheid heeft diversiteit op orde, maar doorstroom naar de top hapert.