First Consulting en Hortilux maken kans op Digitale Transformatie award

06 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

IT-platform Computable heeft de genomineerden voor de 2018-editie van de Computable Awards bekendgemaakt. In de categorie ‘Digitale Transformatie’ strijden tien transformaties voor de felbegeerde prijs. Adviesbureau First Consulting is samen met implementatiepartners Hortilux Schréder en Mendix een van de kanshebbers.

André van Teeseling van First Consulting: "We zijn natuurlijk heel trots dat een onafhankelijke vakjury First Consulting heeft genomineerd voor onze Mendix-applicatie Hortisense. Het laat zien waar we goed in zijn: digitale transformatie waarbij proces en technologie hand in hand gaan.” 

Kwekers in de tuinbouw zijn continu op zoek naar hoe ze hun hun opbrengst aan gewas kunnen maximaliseren. De oogst is afhankelijk van vele factoren, waaronder licht, climate control en de infrastructuur. Om tuinders te helpen met het vergroten van de efficiency en bedrijfszekerheid, zodat meer rendement per vierkante meter behaald kan worden, ontwikkelde First Consulting in samenwerking met Hortilux, een leverancier van professionele groeilichtsystemen voor de glastuinbouw, een datagedreven Internet of Things (IoT) toepassing genaamd Hortisense om de verwachte versgewicht productie van kasgewassen te voorspellen. 

First Consulting - Finalist voor digitale transformatie award

Door sensordata uit de door Hortilux geleverde groeilichtsystemen te combineren met fysiologische kennis en machine learning algoritmes, krijgt de tuinder inzicht in de status van kasproductie. Hortisense is in feite een digitale assistent – het levert de juiste informatie op het juiste moment. Hiermee kan de tuinder de productie tijdig bijsturen en het gehele proces optimaliseren. Denk aan het aanpassen van het licht, het proactief vervangen van producten (bijvoorbeeld lampen) of het aanpassen van de temperatuur (geregeld via elektrische panelen). 

De applicatie is door First Consulting en Hortilux gerealiseerd met Mendix-software – First Consulting mag zich in ons land een preferred partner noemen van Mendix. Hierbij stond agile werken centraal en werkten de business en IT gezamenlijk aan het verkennen van ideeën, prototypen en de daadwerkelijke Hortisense oplossing.

De data-architectuur die is neergezet is flexibel en schaalbaar. Dit biedt kansen voor verdere ontwikkeling en opschaling, zegt Van Teeseling. “Met deze architectuur en het voorspelmodel kan toekomstig dataonderzoek worden gefaciliteerd om nieuwe toepassingen voor tuinders te ontwikkelen.”

Meer lezen over de case? Bekijk het artikel ‘Internet of Things cultivation boosts greenhouse horticulture’. 

Of First Consulting, Hortilux en Mendix met de ‘Digitale Transformatie’ bokaal ervandoor weten te gaan wordt bekend op 30 oktober 2018. De uitslag wordt bepaald door stemmen van het publiek en een juryoordeel. Beide aspecten bepalen voor de helft wie er gaat winnen.

Eerder dit jaar kreeg First Consulting nog Delivery Excellence Award voor zijn expertise in Mendix, en in 2016 werd een Mendix Innovation Award in de wacht gesleept.