Hoe meer veerkracht kan leiden tot betere effectiviteit en balans

27 juni 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor alweer de zesde keer organiseerde SeederDeBoer onlangs hun jaarlijkse ‘Dagje Sprankelen’, een event voor jonge talenten van relaties van het adviesbureau. Dit jaar was het Thema: ‘Lifehack: vergroot je veerkracht!‘ Jonge talenten uit alle hoeken van het land reisden af naar Hilversum om meer te leren over veerkracht en hoe ze het kunnen toepassen in hun dagelijks leven om zowel in hun werk- als privéleven effectiever en meer in balans te zijn.

“Het was een dag vol enthousiaste deelnemers, inspirerende workshops en persoonlijke verhalen’, blikt SeederDeBoer terug op hun jaarlijkse evenement, waar dit jaar vragen centraal stonden als: ‘Wat speelt er vandaag de dag bij Young Professionals?’ ‘Wat inspireert en verbindt jonge talenten?’

Veerkracht

De dag begon met het definiëren van veerkracht, een concept dat voor iedereen wat anders betekent. Justin Vosveld, partner bij SeederDeBoer, nam de aanwezigen om te beginnen mee in wat veerkracht voor hem betekent. En zo werden er gedurende de dag nog veel meer persoonlijke verhalen onderling gedeeld. De in totaal 35 aanwezige deelnemers vertelden over hun ervaringen, dromen en valkuilen.

SeederDeBoer: “Het was bijzonder om te zien hoe kwetsbaar eenieder zich in een groep van merendeels onbekenden durfde op te stellen.” Remko van Broekhoven van The School of Life Amsterdam verwoordde dit als ‘the comfort of strangers’; het jezelf gemakkelijker bloot durven te geven wanneer omringd door onbekenden. Van Broekhoven nam de aanwezigen dieper mee in het thema veerkracht en creëerde veel stof tot nadenken. “Ben je net zo lief tegenover jezelf als je tegenover anderen bent?” Hij sprak over moedig zijn, over het doorleven van iets voordat je in de oplossing schiet en over goed luisteren en kwetsbaarheid. Een van de deelnemers geeft aan: "Wat vooral vandaag de lering was, is dat op het moment dat je even niet gelukkig bent in je leven, dat het het beste is dat gewoon te accepteren, je doorleeft het en je komt er vaak ook beter uit."

Inzicht in gedrag

Naast inhoudelijk in te gaan op het thema veerkracht, het incasseren van tegenslagen en de zoektocht naar meer balans, werd ook fysiek met deze thema’s aan de slag gegaan, onder leiding van Daan Jongeling van Bokscoaching.nl. Hij nam deelnemers mee in een bekende problematiek van veel young professionals, voor wie de balans tussen bore-out en burnout vaak nog ontontdekt is. Dat gegeven maakt dat veel van hen in hun zoektocht naar balans zo nu en dan hun grenzen overschrijden.

In deze sessie werd iedereens gedrag inzichtelijk gemaakt. Jongeling: “Hoe reageer jij onder druk? Ga je vol in de aanval, of juist in de verdediging? In welke situaties komt deze primaire reactie naar voren?” Jongeling reikte de deelnemers handvatten aan waarmee ze in hun dagelijks leven op een bewuste manier hun veerkracht kunnen vergroten. Verder werd gedurende de dag het belang van leiderschap en duidelijke communicatie onderzocht.

Gedragsverandering op de lange termijn

Zowel in de workshop van The School of Life als in de sessie van Bokscoaching kwam het thema ‘korte termijn versus lange termijn’ naar voren. Enerzijds was het doel de deelnemers handvatten aan te reiken om ze in de gelegenheid te stellen om de volgende dag al te starten met het vergroten van hun veerkracht. Anderzijds was het minstens zo belangrijk dat de gedragsverandering beklijft. Om dat te bewerkstelligen deelden de deelnemers hun lessons learned aan het einde van de dag met hun managers, zodat het thema veerkracht ook op de werkvloer vaker wordt aangesneden.

Een deelnemer sluit af: “Wat ik hier geleerd heb, ga ik ook zo gebruiken.”