EY en PNO Consultants verbinden zich aan start-up platform Startup Corner

13 juni 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Gemeentelijk samenwerkingsverband MRDH, Incubator Yes!Delft en startupaccelerator StartupDelta hebben een nieuw platform voor startups gelanceerd: Startup Corner. Met het nieuwe platform willen de initiatiefnemers startups helpen hun weg beter te vinden in het ondernemersecosysteem, zodat ze goed beslagen de concurrentie met de gevestigde orde kunnen aangaan. Onder meer EY en PNO Consultants hebben zich bij Startup Corner aangesloten.

Terwijl startups met hun innovatieve producten en diensten vaak vol vertrouwen een markt betreden, verloopt hun start niet altijd even soepel. Geregeld hebben startups een duw in de juiste richting nodig, bijvoorbeeld als het gaat om zaken als de omgang met wet- en regelgeving, innovatie of de behoefte aan groeifinanciering. Mede vanuit dat gegeven zijn er de afgelopen jaren wereldwijd tal van zogeheten startup-incubator en -accelerators opgekomen. Vaak zijn dit programma's die internationaal worden opgezet, soms ook nationaal en lokaal, maar ze zijn altijd bedoeld om startende ondernemers een zo voorspoedig mogelijke start te geven.

Ons land kent tientallen van zulke bedrijven, met bekende en minder bekende namen als: StartupBootcamp Amsterdam, Rockstart, Founder Institute, Startup Weekend, Lean Startup Machine, nReduce, Jumpstart, Impactbooster, Crossspring, Erasmus Centre for Entrepreneurship, Rotterdam Internet Valley, HighTechXL, Utrecht Inc., Energy VentureLab of bijvoorbeeld Cube050. De ondersteuning die incubators en accelerators bieden kan bijvoorbeeld bestaan uit het leveren van werkruimte, adviezen, workshops maar ook uit het voorzien van financiering of groeikapitaal.

EY en PNO Consultants verbinden zich aan startup platform Startup Corner

Veel startups sluiten zich aan bij dergelijke partijen met het oog op toekomstige groei, maar aan het verbinden aan een incubator of acceleratorprogramma kunnen bepaalde voorwaarden kleven. Zo kunnen er toelatingseisen zijn, gebaseerd op de activiteiten van het bedrijf, de (te verwachten) omzet van de startup, het aantal FTE, de leeftijd of de groeiambities. Maar ook financiële voorwaarden kunnen (eenmaal aangesloten) een rol spelen – zo kan er mogelijk een contributie worden gevraagd, of kan het zijn dat een accelerator een deel van de toekomstige omzet verlangt. Met de uiteenlopende voorwaarden die per incubator of acceleratorprogramma gelden, is het niet verrassend dat er genoeg startups bestaan, die (al dan niet bewust of onbewust) niet zijn aangesloten bij een incubator of acceleratorpartij.

Startup Corner

Sinds kort mag het startuplandschap een nieuw startupplatform verwelkomen: Startup Corner. Initiatiefnemers achter het platform zijn Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Yes!Delft en StartupDelta. MRDH is een samenwerkingsverband van 23 gemeenten op het gebied van verkeer, openbaar vervoer en economisch vestigingsklimaat. StartupDelta is een startupaccelerator, die in het werd leven geroepen om het Nederlandse startupecosysteem te verbeteren en internationaliseren. YES!Delft, oftewel Young Entrepreneurs Society Delft – werd in 2004 opgericht en stimuleert sindsdien studenten, professionals en wetenschappers bij ondernemerschap.

Met reeds een groot aantal startupplatforms die in ons land actief zijn, rijst de vraag: “Weer een platform voor startups?”. Gezien de vele initiatieven in de markt van de afgelopen jaren een terechte vraag, erkennen ook de drie initiatiefnemers, die benadrukken dat de startup-wereld zich continu volop ontwikkelt, “en daar horen nieuwe initiatieven bij”. Een onderscheidend element maakt het nieuwe platform echter “uniek”, zo benadrukken ze. “Startup Corner is namelijk toegankelijk voor (tech)startups die nog niet actief zijn in een incubator, een accelerator programma hebben verlaten, niet naar de Randstad willen komen of niet op zichzelf kunnen groeien.”

Ze besluiten: “Het doel van Startup Corner is om startups te helpen hun weg te vinden in het ondernemersecosysteem.” Dit doet het platform door experts en startups in één database aan elkaar te verbinden. Via dit platform krijgen startups toegang tot advies en diensten en samenwerking op gebieden waar ze vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen, van financiering, subsidies, innovatie en HR tot launching customer. Naast PNO Consultants zijn bij Startup Corner onder meer EY, Rabobank, Prorail en fieldlabs aangesloten.

Gerelateerd: Geld naar Nederlandse startups gehalveerd naar kwart miljard.