ValueA begint vruchten te plukken van Energy VentureLab accelerator

21 maart 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

ValueA, een consultancybureau en softwareleverancier voor de energiesector, is in de zomer van vorig jaar een groeitraject gestart met Energy VentureLab: een accelerator die start- en scale-ups met vernieuwende ideeën binnen de energietransitie helpt (inter)nationaal te groeien. Na ruim acht maanden in het traject zijn de eerste resultaten zichtbaar – zo is ValueA momenteel in gesprek met Gasunie en Engie over mogelijke samenwerkingen.

Energy VentureLab is opgericht door Rijksuniversiteit Groningen samen met verschillende partners. Belangrijkste doelstelling van de accelerator is om ondernemers die zich bezig houden met de energietransitie te helpen met het doorontwikkelen van hun ideeën, waarbij de focus ligt op bedrijven die de potentie hebben om op te schalen van start-up naar scale-up. “Nederland heeft innovatieve bedrijven nodig om de energietransitie tot een succes te maken,” aldus Cees-Jan Groen, coach bij Energy VentureLab. Deelnemende partijen krijgen een combinatie van training (zo’n 60 trainingsprogramma’s), persoonlijke coaching en een op maat gemaakt business plan. Daarnaast worden zij in contact gebracht met een breed internationaal netwerk van mogelijke partners, waaronder universiteiten en corporates, en met potentiële investeerders, zoals venture capitalists.

“Na het bewezen succes van de diensten was de volgende stap voor ValueA opschalen, zodat zij meer klanten kunnen bedienen,” aldus Groen over de samenwerking met ValueA. Het in 2015 opgerichte ValueA levert netbeheerders IoT-diensten voor de analyse van gecombineerde interne en externe data. Middels intelligente software voorziet het bedrijf netbeheerders van inzicht in de capaciteit, benuttingsgraad en levensduur van de netkabels. De verkregen data vormt de basis voor gedetailleerde prognoses en geeft netbeheerders inzicht over de toekomstige invulling van het energienet. ValueA levert ook consultancydiensten om inzichten te vertalen tot concrete oplossingen.

Energy VentureLab accelerator

In juni 2017 startte ValueA en Energy VentureLab een eenjarig traject onder persoonlijke begeleiding van Groen. De eerste stap richting groei werd gezet door het bestuderen, en waar nodig versterken, van het businessplan en het formuleren van korte- en lange termijndoelstellingen. Naast het doorgroeien van start- naar scale-up werden ook het aantrekken van het juiste talent, het uitbreiden van contacten binnen de energiebranche en het leggen van een basis voor internationale groei als uitdagingen genoemd.

Om het plan te bewerkstelligen vindt regelmatig een coachsessie plaats met Groen en faciliteert Energy VentureLab wekelijks workshops en trainingssessies met andere start-ups die deelnemen aan het acceleratorprogramma. Elke vier maanden presenteert ValueA het businessplan, de voortgang en de resultaten middels een panelpresentatie. “Tijdens de presentatie werpt een panel van ervaren professionals uit de energie-industrie een kritische blik op ons bedrijf. Zo houden wij onze blik constant op vooruitgang”, aldus Richard Bosgraaf, CEO van ValueA. 

Na ruim zes maanden in het traject zijn de eerste resultaten volgens Bosgraaf zichtbaar. Zo is ValueA momenteel in gesprek met Gasunie en Engie over mogelijke samenwerkingen. Daarnaast hebben twee studenten van de Rijksuniversiteit Groningen zich aangesloten bij het bedrijf voor een onderzoeksopdracht naar een geoptimaliseerd machine-learningalgoritme voor fraudedetectie in het energienetwerk en degeneratie van het gasleidingennet. Om de groei voor te zetten wordt momenteel gezocht naar versterking van het team.

Bosgraaf is tot dusver tevreden over de samenwerking met Energy VentureLab. “Ze bieden een goede mix van theoretische kennis, persoonlijke begeleiding, concrete bedrijfsdoelstellingen, een uitgebreid business netwerk, en niet te vergeten, de fun-factor.”

Andere start-ups die de afgelopen jaren het programma van Energy VentureLab hebben doorlopen zijn Envitron, Clean Tech Aviation, Energy Company, SeaCurrent, Gridcorn en SustainableBuildings.

Gerelateerd: De 100 belangrijkste startups in de Nederlandse energiemarkt.