Baker Tilly Berk adviseert industriële groep bij verkoop aan Axel Johnson

08 mei 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Het Zweedse industriële conglomeraat Axel Johnson International heeft zijn M&A-activiteiten in 2018 voortgezet middels de overname van het in Nederland gevestigde Mak Aandrijvingen. Deze stap is het derde Nederlandse succes voor de Zweden, na de toevoegingen van Spruit Transmissies in 2014 en AHD Aandrijftechniek in november 2017. De deal met Mak Aandrijvingen werd begeleid door Baker Tilly Berk Corporate Finance.

Het in Stockholm gevestigde Axel Johnson International is een groep met meer dan 3.300 medewerkers, die actief zijn bij 100 bedrijven die opereren in 25 verschillende landen en tezamen €790 miljoen omzetten. Het bedrijf focust zich op vier hoofdsegmenten: het vervoer en de verwerking van allerlei vloeistoffen – “van bier tot beton” – het leveren van componenten en oplossingen voor verschillende specifieke industrieën, hefoplossingen voor zware materialen en, tot slot, het transport van diverse goederen. 

Als onderdeel van de groeiambities heeft Axel Johnson International de afgelopen jaren een agressieve buy-and-build-strategie gevolgd. Zo vormde 2017 reeds een bedrijvig jaar voor het inhouse M&A-team, onder meer door de aankopen van Pritchard Tyrite (UK), IOW Group (Centraal-Oost-Europa), W. Giertsen Services (Noorwegen), Town & County Engineering Services (UK) en AHD Aandrijftechniek (Nederland). Het lijkt er echter op dat 2018 dit gaat overtreffen en op weg is om het drukste dealjaar in de geschiedenis van Axel Johnson International te worden. 

De reeks van deals begon met die van TMT. Daarna passeerden de transacties van Malinen en AxFlow (in Frankrijk en Duitsland) de revue, om de serie te vervolgen met de aankopen van Rotera Kullager, Cinti, Egil Verne en Pommier, een specialist in dockapparatuur. De nieuwste deal – die van Mak Aandrijvingen – is de achtste van dit jaar en de eerste binnen de Benelux. De stap voegt 36 werknemers en €15 miljoen aan omzet toe aan het moederbedrijf. Ter vergelijking: de eerdere aankoop van het Alkmaarse AHD Aandrijftechniek was goed voor 25 medewerkers en €6 miljoen aan omzet. 

Axel Johnson International neemt het Nederlandse Mak Aandrijvingen over

Mak, gevestigd in Lelystad en opgericht in 1926, levert OEM-klanten oplossingen voor aandrijftechniek, waaronder kettingen, riemen, motoren en verloopstukken. “Als distributeur met toegevoegde waarde voor toonaangevende OEM's heeft Mak een sterke nichepositie ontwikkeld”, aldus Ola Sjölin, Managing Director Industrial Solutions bij Axel Johnson International. Ze voegt toe: “Mak zal een geweldige aanvulling zijn op onze bestaande activiteiten binnen de Nederlandse markt en zal tevens een belangrijk onderdeel vormen met betrekking tot onze ambitie om door te groeien binnen het segment van de mechanische aandrijftechniek.” 

Gerard Klinkhamer, Managing Director van Mak, stelt dat toetreding tot het Zweedse conglomeraat en diens Nederlandse activiteiten het bedrijf “een zeer goede gelegenheid zal bieden om verder te groeien”. Mak zal blijven opereren als onafhankelijke organisatie binnen de businessgroep Industrial Solutions van zijn kersverse moedermaatschappij. Klinkhamer: “Ik kijk ernaar uit om op belangrijke gebieden samen te werken met andere bedrijven in de groep.”

Mak werd tijdens de deal geadviseerd door de Corporate Finance-afdeling van Baker Tilly Berk, de Nederlandse tak van Baker Tilly – een organisatie die met meer dan 30.000 medewerkers wereldwijd behoort tot de grootste accountants- en adviesbureaus. Baker Tilly Berk Corporate Finance ondersteunde Klinkhamer en Maks aandeelhouders tijdens de deal middels transaction advisory – onder leiding van partner Lorijn van Leersum – en met legal support – onder leiding van Marcel Ploegsma en Senta Hartsink-Groosman. De buy-side adviseurs zijn tot op heden niet bekendgemaakt door Axel Johnson International.

De overname is de zoveelste in korte tijd in de bloeiende Nederlandse M&A-markt. Volgens een recente analyse van KPMG is het aantal fusies en overnames in Nederland op het hoogste niveau in tien jaar tijd, hoewel de dealwaardes van de jaren 2017 en 2016 ver van het recordjaar 2015 blijven. In dat jaar nam oliegigant Shell concurrent BG Group over voor een verbluffende €64 miljard.

Voor alle deals en corporate finance nieuws van Baker Tilly Berk bekijk de pagina Baker Tilly Berk | Fusies & Overnames.