Twynstra Gudde ontwikkelt blauwdruk voor Foodlab in de Hoeksche Waard

24 april 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het eiland de Hoeksche Waard in Zuid-Holland krijgt Twynstra Gudde op bezoek. Het adviesbureau zal de komende maanden gaan onderzoeken hoe een Foodlab – een educatief kenniscentrum over voeding en innovatieve landbouw – daar zou kunnen worden gerealiseerd. Twynstra Gudde hoopt deze zomer de analyse af te ronden en een bidbook van het Foodlab te kunnen presenteren.

De Hoeksche Waard is een eiland met zo’n 85.000 inwoners in het zuiden van de provincie Zuid-Holland en bestaat uit de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk en Oud-Beijerland. Paul Boogaard, wethouder van de gemeente Korendijk, opperde ruim een half jaar geleden dat een educatief kenniscentrum over voeding en innovatieve landbouw – een Foodlab – het eiland goed zou doen. Zo’n centrum zou volgens hem de agrarische sector in de Hoeksche Waard en de omgeving zelf naar een hoger niveau kunnen tillen. Mogelijk, zo stelt Boogaard, kan het Foodlab in de loop van de tijd ook vele scholieren en toeristen naar de streek lokken. 

Concrete stappen

Inmiddels lijkt de realisering van Boogaards plannen al wat meer in zicht: adviesbureau Twynstra Gudde zal de komende tijd gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om zo’n kenniscentrum in de Hoeksche Waard te realiseren. Daarnaast heeft het Ministerie van Economische Zaken besloten te participeren in het project. Mogelijk sluit ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap zich daar binnenkort nog bij aan. De wethouder reageert hoopvol op de ontwikkelingen: “Op de ministeries heb ik afspraken staan en ook enkele Tweede Kamerleden zijn enthousiast.” 

Twynstra Gudde ontwikkelt blauwdruk voor Foodlab in de Hoeksche Waard

Het onderzoek zal volgens Boogaard zo’n drie tot zes maanden in beslag nemen: “Twynstra Gudde maakt een bidbook dat deze zomer af moet zijn.” Daartoe zullen de onderzoekers van het bureau de komende periode interviews afnemen met onder meer agrariërs, schoolbesturen en ondernemers in de toerismesector. Ook wordt CORPUS onder de loep genomen. Bij dat centrum worden bezoekers op een interactieve wijze zonder gids bij wijze van spreken door het menselijke lichaam geleid. Volgens de initiatiefnemers vormt CORPUS een voorbeeld voor het Foodlab in de Hoeksche Waard, waarbij het verschil natuurlijk is dat die laatste zich richt op het gebied van voeding en innovatieve landbouw. 

Boogaard stelt bovendien dat de vele innovatieve agrarische ontwikkelingen in de Hoeksche Waard middels het kenniscentrum eindelijk een plek kunnen krijgen in de geschiedenis van ons land: “We zijn een landbouwgebied bij uitstek. Als je ziet hoe onze boeren met bijvoorbeeld de bodemstructuren bezig zijn, dat gebeurt nergens anders.” Op het moment dat het rapport af is deze zomer, zal Boogaard daarmee de belanghebbende partijen bezoeken om ze te overtuigen van zijn plannen: “Het liefst met een intentieverklaring erbij. Want we zetten het Foodlab nu echt in gang. Dan moeten we ook doorpakken." Wat dat betreft is bij de wethouder aan enthousiasme geen gebrek. 

Verlanglijstje

Het adviesbureau zal in het bijzonder gaan onderzoeken of én op welke wijze de realisatie van het educatieve kenniscentrum binnen handbereik ligt. Bij die analyse wordt dus ook de mogelijke omvang van het educatieve kenniscentrum in acht genomen. Als het aan Boogard ligt, dan bestrijkt het Foodlab “enkele voetbalvelden”, waar onder andere een museum, een sterrenrestaurant en workshoplocaties te vinden zijn. Daarnaast benadrukt hij het voordeel van glastuinbouwkassen, zodat bezoekers te allen tijde de teelt van graan, suikerbieten en aardappels kunnen waarnemen: “Want een Japanse toerist die op bezoek komt in de Hoeksche Waard houdt geen rekening met de seizoenen. Die wil als hij er is een aardappel zien groeien”, besluit hij.