Rabobank start programma voor het ontwikkelen van DevOps engineer

08 maart 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Rabobank is in samenwerking met ICT-dienstverlener Ordina een nieuw ontwikkelprogramma gestart om binnen de IT-afdeling haar DevOps-capaciteiten uit te bouwen.

Met 6,7 miljoen Nederlandse particuliere en 800.000 zakelijke klanten is Rabobank een van de drie grootbanken van ons land. Het is de ambitie van de Rabobank om de meest klantgerichte bank van Nederland te zijn en om dit te bereiken, zet de bank sterk in op digitalisering. Belangrijkste pijlers van de digitale strategie van Rabobank zijn het bieden van uitstekende digitale diensten aan klanten, een uitmuntende IT-delivery binnen haar bedrijfsvoering en het transformeren naar een ‘High Performing Organization’, die de omarming van digitalisering ondersteunt.

Om een zogeheten High Performing Organization te worden, kiest de Rabobank ervoor om binnen het IT-domein, development en operations te combineren in gespecialiseerde DevOps teams. DevOps is een software-ontwikkelmethode die communicatie, samenwerking en integratie benadrukt tussen software-ontwikkelaars en operationele IT-professionals. Met Agile-principes wordt software opgeleverd met een hoge kwaliteit die meteen voldoet aan de beheernormen.

Vier elementen maken onderdeel uit van de aanpak. Allereerst ‘Frequent opleveren’: dat wil zeggen doorlopende integratie en snelle oplevering met weinig onderhoud. Verder maken beheerders onderdeel uit van de ontwikkelteams, waardoor er vanaf het begin sprake is van kennisoverdracht en het toepassen van beheernormen, zodat alle stakeholders qua kennis op hetzelfde niveau zitten. Ten derde is er veel aandacht voor kwaliteit, waarbij de kans op het maken van fouten door het gebruik van onder meer pair programming, automated testing en production-like testomgevingen zo klein mogelijk wordt gehouden. Tot slot worden prestaties in productie gemonitord – hierdoor kunnen de bevindingen van bètatest-gebruikers direct worden gebruikt voor verbeteringen.

Rabobank start programma voor ontwikkelen van DevOps engineer

Ontwikkelprogramma OpsEngineers

De Rabobank maakt gebruik van DevOps binnen vrijwel zijn gehele IT-afdeling (intern bekend als Rabobank IT Systems), die bestaat uit vijf businessunits. Om er voor te zorgen dat Ops-engineers beter in staat zijn om development-werkzaamheden over te nemen, besloot Rabobank het ontwikkelprogramma OpsEngineers te starten. Dat traject helpt medewerkers van IT Systems hun kennis en expertise te trainen tot het niveau van junior Software Engineer, met als doel meer DevOps-taken, zoals ontwikkeltaken, binnen hun teams te kunnen oppakken. Het gehele traject neemt circa negen maanden in beslag, waarbij de deelnemers één dag en één avond per week de schoolbanken ingaan. Het maatwerktraject leidt op in twee richtingen: Java en .Net. 

Het Ops-ontwikkeltraject is opgezet in samenwerking met adviseurs en IT’ers van Ordina, met zo’n 2.600 professionals een van de grotere ICT-dienstverleners van de Benelux. Ordina heeft samen met Rabobank het opleidingsprogramma ontwikkeld en heeft een adviserende rol gehad ten aanzien van de inhoud van het programma. Bovendien neemt het bureau de opleidingscoördinatie en de begeleiding van de deelnemers tijdens dit traject voor haar rekening. 

Rabobank en Ordina zijn al langer goede bekenden van elkaar. De twee partijen werken al jaren samen op het gebied van consultancy, detachering, sourcing van talent en als als IT-partner voor de ontwikkeling van medewerkers. In 2012 gunde de bank Ordina nog een vijfjarig contract voor Application Development & Maintenance (ADM).

Afgelopen jaar organiseerde Ordina een massive open online course (MOOC) voor DevOps. Meer dan 2.000 deelnemers schreven zich in voor de gratis cursus.