Sportleverancier Bosan overgenomen door Franse branchegenoot Abeo

28 februari 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Nederlandse Bosan, een producent en leverancier van sportinstallaties, is ingelijfd door Abeo, een Frans beursgenoteerd bedrijf dat binnen dezelfde branche actief is. Met de deal, alweer de zesde overname van Abeo in zestien maanden tijd, voegt het bedrijf zo’n €11 miljoen toe aan zijn omzet en 75 werknemers aan zijn Benelux-activiteiten.

Sinds Abeo – dat bij de net verstreken Olympische Spelen diverse atleten van materiaal voorzag – in 2016 zijn debuut maakte op de Euronext-beurs, heeft het flink ingezet op zijn ‘buy-and-build’ groeistrategie. De sportonderneming, die zijn hoofdkwartier heeft in Rioz (Haute-Saône), nam eerst het Duitse Erhart Sport over, gevolgd door het Nieuw-Zeelandse Clip'n'Climb International en het Britse Sportsafe. Hier kwamen in december vorig jaar nog – wederom in Duitsland – Meta bij, en de Chinese sportdistributeur Shandong Kangnas.

De aankopen moeten gestalte geven aan Abeo’s ambitie om in 2020 een omzet van €300 miljoen te realiseren, een verdubbeling ten opzichte van de omzet ten tijde van het naar de beurs gaan in oktober 2016. Met de toevoeging van het Nederlandse Bosan ziet de onderneming zijn inkomsten groeien tot zo’n €180 miljoen. “Met de overname van Bosan grijpen we een fantastische kans aan om onze positie in de Benelux-markt te consolideren”, zegt Olivier Estèves, CEO van Abeo.

Het in 1973 opgerichte Bosan is een in Haaksbergen gevestigd familiebedrijf. De producent en distributeur van sportartikelen – zoals basketbal- en tennisinstallaties, turntoestellen, klimwanden en wandbekleding – heeft het gehele proces van ontwerp tot productie in eigen beheer. Het beschikt over een faciliteit met 8.500 m2 aan ruimte bedoeld voor productie en logistiek, een dochterbedrijf in België en een verkoopnetwerk voor de Benelux-regio. De onderneming realiseert met zijn 75 werknemers ongeveer €11 miljoen aan omzet (met een EBITDA-marge van 12%). Alle medewerkers zullen als onderdeel van de fusie per 1 maart geïntegreerd worden in de sportdivisie van Abeo, dat zelf beschikt over ongeveer 1.300 werknemers, actief vanuit 34 locaties. 

Sportleverancier Bosan overgenomen door Franse branchegenoot Abeo

Het managementteam van Bosan, dat wordt gevormd door Richard en Marieke ten Bos, zal zich de komende tijd gaan inzetten voor Abeo. Ze hebben toegezegd “voor zolang als nodig” te werken voor het kersverse moederbedrijf, om zo een soepele integratie te garanderen. “We zijn erg blij met deze fusie, die de toekomst van Bosan voor zowel haar klanten als werknemers zal verzekeren. Deze voortgezette transactie met een groep zoals die van ABEO zal Bosan ook in staat stellen om uit te breiden naar nieuwe markten”, aldus de twee, die toevoegen: “Abeo is een grote speler in de sport- en entertainmentbranche – dit is een markt die Bosan diverse commerciële kansen biedt.” 

Tijdens de transactie werd er advies gegeven door de corporate finance-afdeling van Baker Tilly Berk – waarvan een van de adviseurs onlangs werd aangemerkt als een van Nederlands beste M&A-specialisten – en door Kienhuis Hoving, een advocaten- en notarissenkantoor uit Enschede. De bureaus voorzagen de aandeelhouders van Bosan van sell-side advies, respectievelijk op het gebied van M&A en juridische aspecten. Ondertussen werden de Fransen ondersteund door de Nederlandse zakelijke dienstverlener ABAB Accountants & Adviseurs (M&A advies) en AKD (juridisch), een Amsterdams advocatenkantoor. 

Het nieuws van de overname volgt kort op een vorige week voltooide kapitaalinjectie, waarbij Abeo €28,8 miljoen wist op te halen.