Hendrik-Jan Bongaarts over zijn keuze voor First Consulting

23 februari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat betekent het nou écht om consultant te zijn bij First Consulting? Wie zijn de mensen die het adviesbedrijf zo succesvol maken? Wat maakt dat zij met zoveel plezier, ambitie en trots het bedrijf dagelijks naar een hoger niveau tillen? In een reeks van interviews lichten medewerkers van het adviesbureau een tipje van de sluier op! Vandaag: Hendrik-Jan Bongaarts, Business Consultant bij First Consulting.

Kun je een korte introductie geven van jezelf?

“Ik ben Hendrik-Jan Bongaarts, dertig jaar oud en geboren in Arnhem. Voor mijn studie ben ik naar Amsterdam verhuisd, waar ik inmiddels alweer dertien jaar woon. Ik heb aan de Universiteit van Amsterdam Psychologie gestudeerd met een specialisatie in Arbeids- en Organisatiepsychologie. Binnenkort ga ik ‘mijn’ studentenstad verlaten, omdat ik een huis heb gekocht in Utrecht.”

Hoe ben je bij First Consulting terechtgekomen?

“Na mijn afstuderen wist ik al dat ik als consultant wilde werken. Dit vakgebied sprak mij aan omdat je als consultant veelal met complexe vraagstukken aan de slag gaat. Psychologie wordt door veel bedrijven niet als een logisch voortraject voor een consultancy baan gezien. Hierdoor was het voor mij lastig om zonder werkervaring een baan in deze sector te vinden. Ik wist toen dat ik met kleinere stappen daar moest komen. Mede daarom ben ik uiteindelijk begonnen als recruiter bij een uitzendbureau.” 

“Dit paste niet bij mij, maar na tien maanden kreeg ik via een kennis de kans om in het vakgebied van projectmanagement bij een IT-dienstverlener te gaan werken. Dit was een stap in de goede richting en ik heb daarom deze kans direct gepakt. Binnen deze IT-dienstverlener heb ik twee opdrachten uitgevoerd in de financiële sector. In mijn tweede opdracht kreeg ik opnieuw een kans, ditmaal kon ik de rol van een proces consultant innemen. Ik werd verantwoordelijk voor het uitwerken van het volledige operating model van de klant. Tevens kon ik daardoor overstappen naar de consultancyafdeling van de IT-dienstverlener.” 

Quote Hendrik-Jan Bongaarts

“Tijdens die tweede opdracht heb ik geleerd dat ik het erg leuk vind om bedrijfsprocessen uit te werken en om de efficiëntie op de werkvloer te verbeteren. Na het afronden van mijn opdracht bleek dat proces consultancy niet bij de dienstverlening van mijn werkgever hoorde. Met deze reden ben ik op zoek gegaan naar een organisatie waar ik mij verder kon ontwikkelen als proces consultant. Zo kwam ik bij First Consulting uit.” 

Wat sprak je dan zo aan in First Consulting?

“Wat mij direct aansprak was de focus op persoonlijke ontwikkeling. Elke medewerker heeft een mentor waar hij/zij altijd mee kan sparren. Daarnaast word je binnen elk project door je collega’s aangespoord om het onderste uit de kan te halen. In elke situatie staan er snel meerdere collega’s voor je klaar om met je mee te denken. Deze ambitie en drive is bij elke collega terug te vinden en dat is iets wat ik erg bijzonder vind. De cohesie binnen het bedrijf is dan ook opvallend hoog.” 

“Vanaf het eerste moment dat ik bij First Consulting werk, heb ik het idee dat alle collega’s enkele karaktereigenschappen met elkaar gemeen hebben. De eerder genoemde drive en ambitie, maar ook scherpte en eerlijkheid. Het doel is daarbij altijd de klant centraal zetten en een kwalitatief goede dienst leveren. Deze mix haakt sterk in op wat ik zoek binnen een organisatie. Ik voel me daarom helemaal thuis bij First Consulting.” 

Tot slot, hoe zie jij jouw verdere ontwikkeling bij First Consulting voor je?

“Op korte termijn wil ik graag mijn vaardigheden als consultant verder aanscherpen. Het is en blijft een kunst om een complex probleem snel te doorgronden en het vervolgens simpel uit te leggen zonder de nuances te verliezen. Daarnaast wil ik graag mijn kennis uitbreiden door meer ervaring op te doen in verschillende sectoren. Op lange termijn zou ik me ook graag willen ontwikkelen op het gebied van begeleiding geven aan mensen en het geven van trainingen. Deze ambities heb ik besproken met mijn begeleider, waardoor ik nu volop de kans krijg om me hierin te ontwikkelen. Ik hoop hierbij mijn achtergrond in de psychologie samen te kunnen brengen met het vakgebied van consultancy.” 

Gerelateerd: Werken bij First Consulting: Geen assessments, gewoon vier gesprekken.