Recruiter van (oud) strategie consultants beleeft goed debuutjaar

06 februari 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Een jaar na de lancering van ConsultancyExit.com, blikken medeoprichters en voormalig consultants Peter Zeeuw van der Laan en Maarten van der Kwaak terug op een geslaagd jaar. 

In maart 2017 maakten de oud McKinsey consultant Zeeuw van der Laan en oud Roland Berger adviseur van der Kwaak bekend dat ze de handen ineen hadden geslagen om hun nieuwe executive search platform te lanceren. Nu er bijna twaalf maanden zijn verstreken, kunnen de twee terugkijken op een goed debuutjaar.

ConsultancyExit.com concentreert zich op het plaatsen van (oud-)strategie consultants in managementteams van startups/scale-ups en private equity-partijen. De twee kozen voor deze twee focusgebieden omdat ze in de praktijk zagen dat er zich een kloof bevond tussen de wensen van strategieconsultants en de bestaande recruitmentpartijen in de markt, bij wie de focus veelal ligt op de grote corporates. Tot de concurrenten van ConsultancyExit.com behoren recruiters zoals Fairlane, InsideOut Executive Search, Top of Minds en YER. 

Zeeuw van der Laan: “In veel bedrijfssegmenten buiten corporates is er ook behoefte aan (oud-)strategieconsultants. Doordat wij in staat zijn deze partijen te bereiken en binden, bedienen we een nieuw type opdrachtgevers in vergelijking met andere, traditionele executive search bureaus. Hierdoor zijn we ook in staat onze kandidaten opties te bieden die ze nergens anders vinden.”

Voorbeelden van startups waar ConsultancyExit.com plaatsingen heeft gefaciliteerd zijn horlogeproducent Rosefield Watches, autoschade-vergelijkingssite Fixico, maaltijdenbezorgdienst Foodora en de online tweewielerhandel Fietsenwinkel.nl. De plaatsingen spelen in op een trend waarin ‘high potential’-kandidaten in toenemende mate een ondernemende omgeving verkiezen boven grote corporates of rivaliserende adviesbureaus: “We spreken veel kandidaten die ‘vast’ zitten in een consultancy/corporate strategy-rol en juist moeite hebben de business in te gaan. Scale-ups bieden de mogelijkheid van een directe transitie naar hands-on managementverantwoordelijkheden in een positieve groeiomgeving met korte lijntjes”, aldus Zeeuw van der Laan.

Maarten van der Kwaak en Peter Zeeuw van der Laan

Ook aan de andere kant van de tafel ziet de medeoprichter een sterke behoefte aan de profielen van (oud) strategisch consultants: “Op het moment dat scale-ups echt gaan schalen en professionaliseren, hebben ze vaak behoefte aan de analytische, gedisciplineerde capaciteiten die veel strategieconsultants bezitten.” Voorbeelden in de markt zijn er genoeg. Zo is Bol.com onder leiding van Daniel Ropers, een voormalig McKinsey consultant, gegroeid van een omzet van €10 miljoen in 1999, het jaar waarin de webwinkel online ging, tot €1,2 miljard in 2016, het laatste volle jaar dat Ropers het bedrijf bestuurde. Per 1 oktober 2017 is Ropers vertrokken bij de online winkel om CEO te worden bij de educatieve en wetenschappelijke uitgeverij SpringerNature.

De trend beperkt zich geenszins tot ons land. In de VS maakte de oprichter van The Muse, een van de grootste carrière-ontwikkelingsplatforms van het land, gebruik van de ervaring die ze opdeed bij McKinsey, terwijl een voormalige consultant van Accenture een van de oprichters is van Souq.com, de eerste uit het Midden-Oosten afkomstige ‘unicorn’ – oftewel een startup die een waarde van boven de $1 miljard bereikt.

Private equity

Het tweede focusgebied van ConsultancyExit.com, gericht op private equity en durfkapitaal, heeft de afgelopen elf maanden een soortgelijke groei laten zien. “Zo hebben we kandidaten geplaatst bij onder meer i4hi, Gilde Healthcare en ING Ventures”, aldus Zeeuw van der Laan. Op dit vlak profiteert de recruitmentfirma van de florerende private equity-markt. Wereldwijd is de totale portefeuille van private equity-bedrijven sinds 2009 met meer dan $1 biljoen (!) gegroeid en in ons land is sprake van net zo’n hausse. Nieuwe investeringsfondsen schieten als paddenstoelen uit de grond en vanwege de inmiddels oververhitte markt voor aantrekkelijke prooien, is er zelfs sprake van ‘dry powder’ in de markt. 

“Strategieconsultants, vooral diegenen die hebben gewerkt op het gebied van corporate finance of transactieondersteuning, zijn ideale kandidaten voor private equity-partijen”, stelt Zeeuw van der Laan. 

Vooruitkijkend, zijn twee oprichters optimistisch over het jaar dat voor de boeg ligt. Tegen een achtergrond van een hoeveelheid private equity die blijft groeien en een startupmarkt die almaar meer geld aantrekt – in 2017 is in vergelijking met het voorgaande jaar bijna €500 miljoen meer gepompt in startups – is dit niet geheel verrassend. Belangrijker nog: de ‘war for talent’ zorgt voor een verhoogde arbeidsmobiliteit, onder meer bij adviseurs, waardoor recruitmentfirma’s zich in een ‘sweet spot’ bevinden om te kapitaliseren op het overstappen van kandidaten. “Om de groei te kunnen bijbenen gaan we het team uitbreiden”, besluit Zeeuw van der Laan.