ConsultancyExit: recruitmentplatform voor (oud)strategie consultants

07 maart 2017 Consultancy.nl

Twee voormalig consultants – Peter Zeeuw van der Laan en Maarten van der Kwaak – hebben een nieuw recruitmentplatform voor strategie en management consultants gelanceerd. Het nieuwe platform, ConsultancyExit.com, heeft als doel om (oud) ‘top-tier’ consultants te helpen bij de oriëntatie op en het vinden van een nieuwe baan bij corporates, maar ook bijvoorbeeld bij private equity kantoren, non-profits of start-ups.

Het idee voor ConsultancyExit.com stamt uit de tijd dat beide professionals besloten de adviesbranche te verlaten om een nieuw carrièrepad in te slaan. Peter Zeeuw van der Laan is ongeveer drie jaar werkzaam geweest als consultant bij strategy consultancykantoor McKinsey & Company, waarna hij zich vervolgens aansloot bij Rocket Internet om gezamenlijk Carmundi Indonesië op te richten. Tegelijkertijd lanceerde hij een onderneming (The InsideCoach) die zich bezig houdt met het begeleiden van topstudenten en PhD kandidaten die juist de strategy consulting branche in willen.

Maarten van der Kwaak begon zijn professionele loopbaan bij Roland Berger, waar hij vijf jaar werkzaam was en uitgroeide naar de rol van Senior Consultant. Ook hij koos na zijn consultancytijd voor het ondernemerschap – hij lanceerde zijn eigen recruitment startup voor ambitieuze rechtenstudenten (‘Legal Top Talent’). 

Terugkijkend op hun besluit om de krachten te bundelen en samen ConsultancyExit.com op te richten, geven de twee oprichters aan dat ze tijdens hun ‘consulting-exit’ tegen hetzelfde dilemma aan liepen. “Bestaande partijen werken traditioneel vanuit de opdrachtgever en niet vanuit de kandidaat”, vertelt Zeeuw van der Laan. Hij geeft een voorbeeld: “Eigenlijk in alle gevallen luisterden recruiters in eerste instantie naar wat ik zocht in een nieuwe functie, maar werd het vervolgens al snel een verkooppraatje waarbij ze mij een vacature aanboden die totaal niet bij mijn wensen aansloot.” 

ConsultancyExit banner

Meer diversiteit in consulting-exits

Daarbij komt verder dat de traditionele recruitmentkantoren in de branche – namen willen ze niet noemen* – zich in hun ogen vooral richten op ofwel de adviesbranche (‘consulting-in’) of, kijkend naar exits, op de gevestigde orde. Als gevolg daarvan is het aanbod van topfuncties, legt Van der Kwaak uit, “vrij eenzijdig”, waarmee hij de beperkte rol benadrukt die private equity kantoren, startups of NGO’s spelen in de portefeuille.

Met ConsultancyExit.com
 willen Zeeuw van der Laan en Van der Kwaak consultants een breder aanbod voor hun volgende carrièrestap bieden. De focus ligt, zoals ze zelf aangeven, op “top-tier” consultants, een woord dat veel gebruikt wordt in de branche om het hogere segment binnen de markt te beschrijven. Het gaat om adviseurs met een achtergrond bij de bekende grote strategy consultancykantoren (McKinsey, BCG, Bain, Strategy&, Roland Berger) of die werkzaam zijn binnen de strategie praktijken van generalisten (bijvoorbeeld Monitor Deloitte of Parthenon-EY). Aan mogelijke deelname aan ConsultancyExit.com gaat dan ook een selectietraject vooraf – het platform is "exclusief voor (ex) top tier strategieconsultants", staat te lezen op de site van het nieuwe platform. 

Centraal in de aanpak van het platform staan de wensen van de kandidaat. Van der Kwaak licht toe: “Aan de hand van de voorkeuren die consultants bij ons aangeven worden niet alleen relevante bestaande vacatures getoond, maar met deze input zoeken wij ook nieuwe vacatures. Op deze manier bepalen de voorkeuren van de consultants onze acquisitie agenda en zorgen wij dat we echt relevant zijn.”

Om kandidaten te ondersteunen tijdens hun oriëntatie en keuzes werkt ConsultancyExit.com samen met verschillende carrièrecoaches. Deze coaches zijn onafhankelijk, benadrukt Zeeuw van der Laan, wat er voor zorgt dat er geen belangenverstrengeling kan plaatsvinden tussen coaching, advisering en plaatsing: “Onze coaches verdienen geen geld met plaatsingen. Hierdoor kunnen ze onze kandidaten onafhankelijk begeleiden, zonder dat kandidaten onder de noemer advies richting bepaalde vacatures worden geduwd. Wanneer consultants met behulp van coaches hun voorkeuren hebben bepaald kunnen wij vervolgens voor hen gaan zoeken.”

Evert-Jan Baas, Peter Zeeuw van der Laan, Ralph van Tulder, Maarten van der KwaakOm de ervaringen van de kandidaten zo optimaal mogelijk te laten zijn, hebben Zeeuw van der Laan en Van der Kwaak een onderdeel in het proces ingebouwd waarbij kandidaten in direct contact worden gebracht met hun lotgenoten, andere strategie consultants die een zelfde overstap reeds achter de rug hebben. “We brengen kandidaten snel in contact met opdrachtgevers, vaak via informele koffie afspraken met andere oud strategie consultants.” Het complete proces verloopt volgens de oprichter volledig vertrouwelijk en discreet – een essentiële randvoorwaarde wanneer wordt bemiddeld in het hogere segment van de markt, en wanneer het vooral gaat om senior rollen.

Oprichters zien uitdaging met vertrouwen tegemoet

Of ConsultancyExit.com zal slagen zal afhangen van de animo onder strategieconsultants om het nieuwe platform te omarmen en hoe snel de oprichters er in slagen om voldoende kritieke massa te creëren, zowel gekeken naar de gebruikers als het aanbod van vacatures. Offline worden consultants met een sterke staat van dienst overspoeld met aanbiedingen van headhunters, dus gekeken naar de vraagzijde staat hen een uitdaging te wachten. Zoals het er nu voor staat – een week na de lancering – telt het platform bijna dertig openstaande vacatures, waarvan 65% een startsalaris kent van meer dan €90.000. 

Om zich met het platform succesvol te kunnen nestelen binnen de markt, zullen de oprichters het aantal exit-mogelijkheden aanzienlijk moeten uitbreiden, zegt een ervaren recruiter uit de branche – die anoniem wenst te blijven – tegenover Consultancy.nl: “Top tier consultants kunnen verschillende kanten op, van strategy, business development of M&A bij corporates tot uiteenlopende functies in andere sectoren. Daarbij zijn ze erg gewild, waardoor ze zich in de regel in een luxe positie bevinden – een breed aanbod is daarom van belang om de diversiteit van de doelgroep tegemoet te komen.”

Bovendien is het niet gemakkelijk om tussen consulting en recruitment vanuit het niets een track record op te bouwen. Voor beide werelden geldt dat het een people business is, waarbij reputatie en geloofwaardigheid een essentiële rol spelen bij het sourcing- en bemiddelingstraject. Zeeuw van der Laan en Van der Kwaak geven aan dat ze, op basis van hun opgedane recruitmentervaring en hun netwerk, vol vertrouwen uitkijken naar de uitbouw van ConsultancyExit. De tijd zal het leren.

Gerelateerd: 10 redenen voor consultants om een headhunter in te schakelen

* Hoewel de markt bekend staat om het relatief kleine aantal van spelers dat gespecialiseerd is in consultancyfuncties – zoals Top of Minds, Fairlane, YER, Ebbinge, Hermes of Sense Recruitment.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup