Industriële sector kijkt met smacht uit naar ERP-transformatie
Bestuurders en professionals in de industriële sector staan te popelen om een digitale transformatie in te zetten voor hun ERP-software. Volgens een nieuw onderzoek gehouden onder 370 Nederlanders werkzaam in de industrie, meent een derde van hen dat er momenteel nog met verouderde ERP-software wordt gewerkt.
ERP-pakketten worden door organisaties gebruikt om processen binnen de bedrijfsvoering te ondersteunen. Grote ERP-oplossingen, zoals die van SAP of Oracle, kunnen ondersteuning bieden aan zo goed als alle bedrijfsprocessen – van sales & marketing en finance tot human resources, accounting en supply chain & logistiek. Waar nodig worden gespecialiseerde processen ondersteund door API’s in combinatie met aanvullende applicaties en oplossingen. Volgens recent onderzoek maakt 68% van de grote en middelgrote bedrijven in ons land gebruik van zo’n ERP-oplossing, waarbij SAP marketleider is, gevolgd door Microsoft en Exact.
De sector die het meeste gebruik maakt van ERP-oplossingen is de industriële sector. Volgens schattingen heeft 90% van de grote en middelgrote industriële bedrijven een ERP-pakket. Ter vergelijking: in de transport ligt dit percentage op 71%, terwijl in het onderwijs – de branche waar ERP-software het minste aftrek vindt – sprake is van een nog veel lager gebruikspercentage van 35%.
Industriële bedrijven
Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat een groot deel van de mensen die werkzaam zijn in de industriële sector niet erg te spreken is over de prestaties van het door hun gebruikte pakket. Een derde van de respondenten in de studie geeft aan met een verouderd ERP-pakket te werken, terwijl 30% laat weten niet tevreden te zijn over de functionaliteiten van het pakket.Vooral de finance-afdeling is kritisch ten opzichte van de performance – slechts 36% van de financieel eindverantwoordelijken geeft aan tevreden te zijn over hun ERP-pakket. Dit is fors lager dan de gemiddelde tevredenheid onder alle medewerkers (70%). “Dat financieel eindverantwoordelijken het meest ontevreden zijn over bedrijfssoftware, bevestigt de rol van het financieel management als afdeling waar alle doorwerkfouten van een organisatie samenkomen”, zegt Gerrit Vixseboxse, directeur van Skopos Rendementbouwers. “Elk bedrijf heeft goede stuurinformatie nodig. Wanneer bedrijfsinformatiesystemen deze niet goed kunnen aanleveren, komt dit probleem uiteindelijk op het bord van de financieel eindverantwoordelijke terecht.”
Met het oog op de toekomst, verwacht Vixseboxse dat, tenzij er een transitie richting een nieuwe oplossing wordt ingezet, de werknemers in de industriële sector alleen maar minder tevreden zullen worden over hun ERP-pakket. Van alle respondenten zegt 32% dat het ERP-pakket dat in zijn bedrijf wordt gebruikt niet in staat is om de bedrijfsdoelstellingen voor de komende jaren te kunnen ondersteunen.
Wederom zijn de financieel verantwoordelijkheden hierin het meest uitgesproken: onder heen is het percentage met 64% zelfs twee keer zo hoog. Een verklaring voor de onvrede ligt volgens Vixseboxse voor de hand: “Het gebruik van social media, apps en devices in het privédomein leidt tot steeds hogere verwachtingspatronen van gebruikers als het gaat om bedrijfssoftware. Verder zijn bedrijven constant bezig met het optimaliseren van processen, waardoor nieuwe informatiebehoeften ontstaan.”
Nieuwe trends zoals big data, analytics en het internet of things – die langzamerhand ook allemaal hun intrede doen in de industriële sector – staan op het punt om te zorgen voor disruptie binnen de branche. Zo kwam uit recent onderzoek van Capgemini naar voren dat smart factories – fabrieken die volop gebruik maken van de nieuwste technologieën – zorgen voor flinke productiviteitsgroei. ERP-systemen spelen hierbij een centrale rol in de mate waarin organisaties data opslaan en ontsluiten om tot strategische inzichten te komen.
Van de respondenten die de aanschaf en/of implementatie van een nieuw bedrijfssoftwarepakket overwegen, zegt driekwart daarbij open te staan voor een cloudoplossing. Dit heeft volgens de onderzoekers te maken met de voordelen van cloud-based werken. Niet alleen is het goedkoper voor de Total Cost of Ownership van ICT, het zorgt ook dat verouderde software gemakkelijker kan worden vervangen of geüpdatet.
Gerelateerd: Maakbedrijven die servitization negeren zullen marktaandeel verliezen.