Twee derde organisaties gebruikt ERP oplossing, SAP marktleider

19 mei 2016 Consultancy.nl

Bedrijven in Nederland maken veel gebruik van ERP-oplossingen. Ondanks een kleine daling ten opzichte van 2014 maakt nog steeds ruim 68% van de grote en middelgrote bedrijven in 2016 gebruik van een ERP-oplossing, blijkt uit onderzoek onder zo’n 6.500 respondenten. SAP is de marktleider in ons land, gevolgd door Microsoft en Exact.

Voor het managen van hun bedrijfsvoering maken veel bedrijven gebruik van een ERP-softwarepakket. Dit soort software ondersteunt alle processen in een organisatie – het is een centraal punt waarin alle gegevens van onder meer klanten, artikelen en leveranciers bij elkaar komen. Vaak bieden ERP-oplossingen de mogelijkheid om bedrijfskritische applicaties in te bouwen, zodat de oplossing goed aansluit op de organisatie die er gebruik van maakt.

Dat ook in Nederland veel bedrijven gebruik maken van ERP-oplossingen blijkt uit recente data van Computer Profile. Uit circa 6.500 gesprekken met respondenten uit het Nederlandse bedrijfsleven (alleen bedrijven met >50 medewerkers) blijkt dat 67,5% van de bedrijven gebruik maakt van een ERP-oplossing – ruim twee derde. Dat is zo’n 1,6% meer dan in 2012, maar een daling van 1,4% ten opzichte van 2014.

ERP penetratie per sector

Per industrie of branche bekeken zijn de verschillen groot. ERP-oplossingen zijn het meest doorgedrongen in de Nederlandse maakindustrie, waar meer dan 90% van de bedrijven een ERP-pakket in gebruik heeft. Ook in de groothandel en retailwereld en de bouwsector zijn veel bedrijven overtuigd van de toegevoegde waarde van ERP-software, met respectievelijk 88,3% en 85% die gebruik maken van de software oplossingen.

Enkele sectoren maken aanzienlijk minder gebruik van ERP, met het onderwijs (35,4%), de gezondheidszorg (41,6%) en de overheid (48,3%) als belangrijkste achterlopers. Ook de zakelijke dienstverlening scoort onder het gemiddelde met een percentage van 66,9% van de bedrijven die gebruik maken van een ERP-pakket. Wel vormen zakelijke dienstverleners de snelste stijger in de lijst – de sector heeft zijn ERP-gebruik met maar liefst 9,2% uitgebreid sinds 2012. 

ERP locaties per marktsegment

Binnen het ERP-landschap heeft de afgelopen jaren een belangrijke verschuiving plaatsgevonden. Externe datacenters zijn het duidelijk aan het winnen van lokale en remote locaties in de keuze voor de locatie waar ERP software wordt gedraaid. Steeds vaker wordt het ERP-systeem aan een externe applicatiebeheerder uitbesteed, waardoor het aandeel organisaties met een lokale ERP-oplossing sinds 2013 is teruggelopen van 43,5% naar 32%. Ook de remote locaties, waarbij de ERP-oplossing wordt gehost vanuit het hoofdkantoor of een zustervestiging van de organisatie, zijn op hun terugweg met een daling van bijna 5% over de afgelopen vier jaar.

Opvallend is dat de rol van cloud computing nog zeer beperkt lijkt binnen het ERP-landschap. Slechts 2,8% van de ERP-oplossingen wordt gedraaid via de Public Cloud, en hoewel dit 0,8% hoger is dan in 2015 is het percentage de laatste vier jaar nauwelijks veranderd. De analisten wijzen er echter op dat ook onder de categorie ‘Hosted’, de datacenters van externe dienstverleners, ook een aantal private cloud oplossingen vallen. Hosted ERP-oplossingen hebben hun marktaandeel sinds 2013 verdubbeld, van 15% naar 30,7% in 2016. 

ERP-locatie is echter gerelateerd aan bedrijfsgrootte, blijkt uit de analyse. Bij middelgrote bedrijven (50 tot 250 werknemers) werkt nog circa 66% met een lokaal geïnstalleerd ERP-pakket. Multinationals maken liever gebruik van een geconsolideerde interne of externe omgeving om zijn ERP-applicatie in te draaien, met 45% die kiest voor ‘Remote’ en 44% voor ‘Hosted’.

Belangrijkste ERP leveranciers in Nederland

Meest gebruikte ERP-oplossingen
Van de verschillende ERP-softwareleveranciers in de markt is SAP veruit de grootste. Met een marktaandeel van 20,4% is SAP, net als voorgaande jaren, de absolute marktleider. Meer dan de helft van de Nederlandse multinationals (53%) maakt gebruik van ERP-oplossingen van SAP en ook in de overheid en publieke sector is SAP het meest gebruikte ERP-merk met 11,6%. De tweede plek is voor de ERP-software van Microsoft (11,8%), de marktleider als het aankomt op national enterprises (250 – 2.500 werknemers) en medium sized businesses. In deze segmenten heeft Microsoft respectievelijk een marktaandeel van 18,4% en 14,4% in handen.

De derde plek is voor Exact met een marktaandeel van 8,6%. Zowel in de publieke sector, als de segmenten multinationals, national enterprises en medium sized businesses staat Exact in de top 5 van meest gebruikte ERP-oplossingen. In het Multinationals segment maakt ‘slechts’ een kleine 4% van de bedrijven gebruik van de ERP software van de leverancier uit Delft.

Belangrijkste ERP leveranciers in Nederland - Marktaandeel

Na Oracle (5,3%), dat voornamelijk door grote multinationals en publieke instellingen gebruikt wordt, zijn het vooral de maatwerkoplossingen die een groot marktaandeel opeisen (4,8%). De rest van de markt is versnipperd tussen een twintigtal softwareleveranciers, die zich in sommige gevallen uitsluitend op bepaalde segmenten binnen de overheid of het bedrijfsleven focussen.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup