Zorgspecialist Vintura trekt Fiona Suwandy aan van A.T. Kearney

19 december 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Fiona Suwandy heeft zich bij het team van zorg- en life sciences-adviseur Vintura gevoegd. In haar rol als Consultant kan ze gebruikmaken van de ervaring die ze opdeed tijdens haar studie Geneeskunde, het daaropvolgende management-traineeship dat ze doorliep bij het AMC en haar vorige functie als Senior Business Analyst bij A.T. Kearney.

Vintura concentreert zich in zijn adviesdiensten al jarenlang op de zorg- en life sciences-sector, waarbij het bureau streeft naar het realiseren van echte waarde, oftewel uitkomsten die van belang zijn voor de patiënt en waarvan de kosten goed kunnen worden beheerst. Zo is het mogelijk tegelijk een kostenbewust en patiëntgericht systeem neer te zetten. Vintura noemt dit “het creëren van betekenisvolle impact in de zorg”. Hierbij ligt veel nadruk op samenwerking en het bouwen aan draagvlak: “Samen zorgen we ervoor dat oplossingen gerealiseerd worden. Pas dan kun je echt iets betekenen voor je klanten”, aldus Vintura.

Sinds november is Fiona Suwandy een van de adviseurs die zich namens het adviesbureau inzet om verbeteringen te realiseren binnen de zorgbranche. Hiervoor was ze in dienst bij management adviesbureau A.T. Kearney, waar ze in november 2015 als Business Analyst startte nadat ze haar tweejarig management-traineeship aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) had afgerond. In 2013 besloot het ziekenhuis met dit programma te beginnen om jonge talenten aan te trekken. Nadat Suwandy eerder al haar bachelor (2007-2010) en master (2010-2013) Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht had afgerond, werd ze door het AMC aangewezen als een van de vijf uitverkorenen die samen de eerste lichting vormden.

Gedurende het tweejarige programma ontwikkelde Suwandy haar (project)managementvaardigheden door drie projecten te leiden. Het eerste richtte zich op de inkoopafdeling, waar ze zich bezighield met leveranciersmanagement en de ontwikkeling van strategische partnerships. Daarna heeft ze zich in nauwe samenwerking met de Endoscopie-afdeling hard gemaakt om procesoptimalisatie te realiseren op deze afdeling en daar in levende lijve ondervonden wat het betekent om verandering op de werkvloer in gang te zetten. Tot slot ondersteunde ze als onderdeel van het alliantieteam AMC-VUmc de missie- en visieontwikkeling voor een gedeeld oncologisch centrum als onderdeel van de fusie tussen deze twee academische huizen.
Fiona Suwandy, Consultant bij Vintura

Suwandy legt uit hoe al haar opgedane ervaring nu samenkomt in haar nieuwe rol als Consultant voor Vintura: “Voor mij vallen alle puzzelstukjes van mijn studie en carrièrepad tot nu toe samen bij Vintura. De studie Geneeskunde bracht mij affiniteit met de zorg en medische kennis. Door mijn AMC-traineeship kreeg ik projectmanagementervaring en een bedrijfskundige blik. En bij A.T. Kearney heb ik brede (strategie)consulting-skills opgedaan in allerlei industrieën en type projecten.”

Over haar overstap vanuit A.T. Kearney zegt Suwandy: “Ik was helemaal niet op zoek vanuit m’n plek bij Kearney – ik was daar echt kind aan huis – en juist toen kwam er zo’n unieke kans als Vintura spontaan op m’n pad. Het traject vanaf eerste kennismaking tot aan het volmondige ja op het aanbod om hier aan de slag te mogen gaan is in een recordtempo verlopen; het gevoel was zodanig sterk positief dat ik er geen enkele twijfel over had, en heb, dat ik me hier thuis voel. Thuis in de zorgsector, het consultancyvak, de sfeer, cultuur en mensen hier…en de enorme ondernemingsgeest! Soms ontdek je pas wat je tot nu toe toch gemist hebt als je het eenmaal gevonden hebt. ‘Als je denkt dat je iets kan, wilt leren of experimenteren; doe je ding, Fiona en laat weten als we je ergens bij kunnen helpen’  – dat is de Vintura-mentaliteit. Heerlijk toch!”

Ondanks de buitengewoon goede match tussen de achtergrond van Suwandy en de rol die ze sinds kort vervult bij de zorgadviseur, spreekt ze de wens uit dat ze met name geschikt is dankzij haar karakter: “In de kern hoop ik de meeste waarde toe te kunnen voegen met hoe ik ben als persoon: open, nieuwsgierig, innerlijk gedreven om mensen te helpen, een tikkeltje ongeduldig, analytisch, creatief, maar bovenal gebruik ik mijn passies als kompas.” Ook de nadruk die Vintura legt op samenwerking sluit goed aan op Suwandy’s persoonlijkheid. Ze laat weten een “echte teamplayer” te zijn, “zowel met de klant als met mijn directe collega’s”. Hier voegt ze aan toe dat ze “liever een paar minuten later als team” finisht, dan dat ze in haar eentje de snelste tijd neerzet.

Tot slot legt Suwandy uit wat haar het adviesvak in heeft getrokken: “Ik wil graag verandering realiseren door de betrokken mensen in beweging krijgen. Een vernieuwende oplossing moet ook echt (duurzaam) werken in de praktijk. Het omslagpunt waarop de klant zichtbaar achter de verandering staat en het eigenaarschap op zich neemt is voor mij ‘het moment’ waar ik het consultancyvak voor doe. Dan gaat de motor echt draaien en zit de klant in de bestuurdersstoel met twee handen aan het stuur!”