AMC Management Trainees naar A.T. Kearney en Deloitte

08 februari 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Medio januari zwaaide de eerste lichting Management Trainees van het Academic Medical Center (AMC) af. Van de vijf talenten, die het traineeship de afgelopen twee jaar hebben doorlopen, maken er twee de overstap naar de consultancybrache. Fiona Suwandy is als Business Analyst gestart bij A.T. Kearney, terwijl Lana Siebelink als Senior Consultant aan de slag is gegaan bij Deloitte.

Met bijna 7.000 medewerkers is het Academisch Medisch Centrum, of AMC in het kort, een van de grootste medische centra in Nederland. De zorginstelling levert zorg, onderwijs en onderzoek binnen diverse gebieden, waaronder algemene zorg, hart- en vaatziekten, dermatologie, oncologie, virologie, neurologie en psychiatrie.

In 2014 besloot het AMC een traineeship programma in het leven te roepen. Met het programma wilde de zorginstelling structureel nieuw talent aantrekken, waardoor het personeelsbestand kan uitgroeien tot een poel van mensen met “een frisse kijk op inhoud en processen.” Met de injectie van nieuw talent wil het AMC een impuls geven aan projecten en werkzaamheden binnen de bedrijfsvoering. Vijf talenten werden uitgekozen om deel te nemen in de eerste editie van het traineeshipprogramma: Fiona Suwandy, Lana Siebelink, Petra Gooskens, Samuel Verpalen en Edith van de Vijver.

Het traineeship programma geeft volgens de instelling een breed beeld van de mogelijkheden binnen de ziekenhuiswereld en biedt young professionals de mogelijkheid praktijkervaring op te doen, om zo een mogelijke verdere loopbaan binnen de gezondheidszorg vorm te geven. Gedurende een periode van twee jaar leren de trainees het AMC via verschillende afdelingen kennen (ondersteunende diensten, centrale afdelingen en medische divisies) en werken ze aan verschillende opdrachten. Daarbij doorlopen de deelnemers een uitgebreid trainingsprogramma waarin zij hun kennis ontwikkelen en aan hun soft skills werken.

Naarmate de duur van het traineeship verstrijkt worden de opdrachten steeds complexer en neemt de verantwoordelijkheid van de trainees toe. Aan het einde van de rit leiden de trainees hun eigen projecten, die doorgaans acht maanden duren. Naast de opdrachten wordt ongeveer 10% van de tijd besteed aan het trainingsprogramma en personele ontwikkeling. Deze bestaan uit drie onderdelen: ontwikkeling van vaardigheden, kennisontwikkeling en intervisie. Daarnaast vindt opdrachtbegeleiding op inhoud en persoonlijke ontwikkeling plaats, zijn er regelmatige beoordelingen en krijgen de trainees een mentor binnen het AMC toegewezen om de progressie binnen het traineeship over gehele traject te kunnen waarborgen. Ook houden de trainees hun eigen ontwikkeling bij.

De eerste lichting AMC Management Trainees (‘klas van 2014’) heeft het tweejarige programma inmiddels voltooid en eerder deze maand nam het AMC feestelijk afscheid van zijn vijf trainees. Twee van hen zijn een uitdaging binnen de adviesbranche aangegaan: Suwandy is bij strategy consultancybureau A.T. Kearney aangesteld als Business Analyst en Siebelink is bij accountants- en advieskantoor Deloitte gestart als Senior Consultant Risk Advisory.