FRONT Consulting staat aan begin van nieuwe groeifase

20 december 2017 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Meer nieuws over

FRONT Consulting, een adviesbureau gespecialiseerd binnen het financial services-domein, heeft plannen bekendgemaakt om het kantoor een volgende groeifase in te leiden. Om meer te weten te komen over de ambities, wat het bureau precies doet, op welke manier het zich onderscheidt in de markt en hoe de strategie zal worden uitgevoerd, sprak Consultancy.nl met partner Sam Dezillie.

Nadat FRONT Consulting in 2005 in Brussel werd opgericht als boutique adviesbureau, is het kantoor inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendere adviesbureaus binnen zijn vakgebied. FRONT Consulting heeft zich gespecialiseerd op het gebied van asset management en wordt ingehuurd door diverse spelers binnen het financial services-landschap, waaronder private banken, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en de zogenaamde family offices. Is FRONT Consulting een van de verborgen juwelen binnen de branche? “Nee”, antwoordt Dezillie, om zijn uitspraak direct toe te lichten: “Over het gehele landschap bekeken zijn mensen relatief onbekend met ons merk, maar in de asset management-branche weet een groot deel van de managers wie we zijn.”

FRONT Consulting

Dezillie’s eerste kennismaking met het kantoor was in 2006, toen hij nog in dienst was bij Fortis Bank. David Staquet, een van de twee oprichters van FRONT Consulting (de ander is Henk Drappier), werkte als externe adviseur bij Fortis en binnen enkele maanden leidde hun eerste ontmoeting tot een werkrelatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Dezillie, die voor zijn tijd bij Fortis ook zes jaar bij de adviestak van PwC doorbracht, sloot zich in 2007 als partner aan bij FRONT Consulting.

Het laatste decennium hebben de drie partners van het consultancybureau het kantoor uit laten groeien tot het huidige team van 70 professionals, gevestigd in kantoren in België, Luxemburg en de UK (beide geopend in 2009), en Nederland en Frankrijk (beide geopend in 2010). Door de jaren heen is FRONT Consulting volgens Dezillie altijd trouw gebleven aan zijn oorspronkelijke visie: “We zijn een adviesbureau dat zich exclusief richt op de financiële sector, met een sterke nadruk op asset management.”FRONT Consulting staat aan het begin van een nieuwe groeifaseDe belangrijkste groep klanten van het kantoor, asset managers, heeft de afgelopen jaren grootscheepse veranderingen doorgemaakt. Volgend op de financiële crisis heeft men een golf van regulatieve eisen op zich af zien komen. Hierdoor kwamen veel onderdelen van het businessmodel onder toenemende druk te staan van digitale concurrenten, veranderende klanteisen en verschuivende trends binnen investeringsportfolio’s. 

Terwijl veel kantoren erin zijn geslaagd zich te herstellen – ‘assets under management’ (AuM) bevinden zich op recordniveaus en de totale omzetten komen in de buurt van de $200 miljard, een aardige toename ten opzichte van de $150 miljard uit 2012 – bevindt de branche zich allerminst in rustig vaarwater. Volgens analisten zullen externe trends, concurrentie en technologie onder de oppervlakte impact hebben op bijna alle facetten van het businessmodel van de branche. Op termijn zal dit de winstmarges onder druk zetten.

Trackrecord

Sinds zijn oprichting heeft FRONT Consulting tientallen asset managers geholpen bij de vormgeving en uitvoering van hun veranderprogramma’s, variërend van groei- of compliance-trajecten tot kostenbesparingen. Onder de klanten waarvoor het bureau heeft gewerkt of nog altijd werkt, bevinden zich onder meer Franse banken als BNP Paribas en Société Générale, Britse banken als HSBC en Lloyds Bank, investeringsmanagers als AXA, Robeco en Petercam, en private banken en andere spelers binnen de financiële (effecten)markten. “Onze ‘sweet spot’ ligt in de middle- en backofficeactiviteiten van asset managers”, legt Dezillie uit. “We helpen onze klanten met het (her)ontwerpen van het bedrijfsmodel en het implementeren van de transformatie, waarbij ze worden ondersteund vanaf de planning tot de uitvoering.”

Het uit België afkomstige adviesbureau heeft zowel uitgebreide ervaring opgedaan op mid-office domeinen als risicomanagement, verslaglegging, zekerhedenbeheer en trade support, als op backoffice-vlakken als transactieverwerking, vermogensbeheer, boekhouding en geoutsourcete activiteiten. Het grootste deel van de transities binnen deze gebieden behelst procestransformaties en de implementatie van systemen en tools, zegt Dezillie, die toevoegt dat FRONT Consulting zijn branchekennis en advies- en projectmanagementvaardigheden inzet om bij transformaties te fungeren als de businessadviseur. “Ons werk draait om de businesskant van verandering – dat is de gemene deler binnen ons projectportfolio.”

FRONT Consulting

Specialist in asset management

De uitbreiding die FRONT Consulting door de jaren heen heeft weten te bereiken, is gebaseerd op organische groei, waarbij Dezillie benadrukt dat tevreden klanten en hun mond-op-mond reclame de belangrijkste aanjagers van de groei zijn geweest. Wat is het dan precies wat klanten waarderen aan het werken met FRONT Consulting? Dezillie: “Het meest aangehaalde punt dat we krijgen in onze evaluaties is onze capaciteit om diepgaande expertise te bieden op zowel het gebied van asset management als het financial services-domein. Ervaring met asset management vormt de basis van onze propositie – al onze adviseurs kunnen bogen op hun ervaring uit de praktijk.”

FRONT Consulting heeft in de markt te maken heeft met hevige concurrentie. Zo gaat het onder meer de strijd aan met grote, algemeen georiënteerde spelers als AccentureCognizant en de Big Four, met grotere in financial services gespecialiseerde adviesbureaus als Capco en Synechron, evenals met tientallen boutiques. Toch is er slechts een handjevol internationale spelers dat zich concentreert op het gebied waarbinnen FRONT Consulting opereert, waarbij de grotere in de UK gevestigde concurrent Alpha FMC wellicht het meeste in de buurt komt. Gevraagd naar hoe hij denkt dat FRONT Consulting zich verder onderscheidt van de rest van het veld, wijst de partner op de passie van het kantoor om tastbare resultaten af te leveren. “Of we klanten nou een nieuw bedrijfssysteem helpen ontwerpen of een nieuw regulatief systeem laten installeren, onze kracht is dat we schouder aan schouder samenwerken met klanten om echte resultaten te bewerkstelligen. We doen bij hen letterlijk het licht uit als de voordelen eenmaal zijn gerealiseerd en de overdracht aan het vaste management is voltooid.”

Dezillie omschrijft de benadering van het kantoor als gerenommeerd vanwege het aanbrengen van structuur in complexe situaties, gecombineerd met resultaatgerichtheid en hun ‘zachtere’ vermogen met gevoelige contexten om te kunnen gaan. “Adviseurs van FRONT zijn in staat te navigeren binnen complexe bestuurlijke en organisatorische omgevingen”, legt Dezillie uit. “Hun DNA zorgt ervoor dat ze kunnen faciliteren bij het overbruggen van kloven tussen verschillende groepen stakeholders en het op één lijn krijgen van de doelstellingen ten behoeve van een gedeelde visie – in onze opvatting een belangrijke vaardigheid om voor verandering te zorgen binnen de financiële dienstverlening.”

Volgende groeifase

Vooruitkijkend, merkt Dezillie op dat het kantoor is begonnen aan zijn volgende groeifase. Volgend op de vorig jaar voltooide strategische heroriëntatie, hebben de drie partners van het bureau besloten dat een uitbreiding van de business het gewenste pad voorwaarts is. “We stelden onszelf de vraag: Willen we succesvol blijven zoals we zijn, of willen we investeren en onze activiteiten uitbreiden om FRONT Consulting naar het volgende volwassenheidsniveau te tillen?”

Quote Sam Dezillie

Sinds het besluit heeft het adviesbureau geïnvesteerd in zijn netwerk, waarbij verbeteringen zijn geïntroduceerd, onder meer ten aanzien van het aanbod voor klanten, het interne management en het werkgeverschap. Deze stap heeft ook het resourcingsmodel van het kantoor doen transformeren. Er werd aan een steviger in-house fundament van adviseurs en staf gebouwd, terwijl de inzet van freelancegemeenschappen is teruggebracht. “Vandaag de dag werken we primair met adviseurs op onze eigen loonlijst, in tegenstelling tot jaren geleden toen freelancen de overhand had.” Onder de adviseurs die zich hebben aangesloten, bevinden zich verschillende sectorexperts die zijn gerekruteerd uit de sector, zwaargewichten uit de adviesbranche en junioren die een fris perspectief meenemen naar de projecten en cultuur bij het kantoor.

Een van de recente nieuwe aanwinsten is Sergio Franssen, die meer dan twintig jaar advies- en digitalervaring met zich meebrengt. In zijn vorige functie diende hij als Consulting Services Director Benelux voor Teradata. Bij de Nederlandse vestiging, vanuit een organisatorisch oogpunt volgens Dezillie een van FRONT’s meer volwassen kantoren, heeft Franssen als hoofd van het Nederlandse kantoor de taak gekregen de overkoepelende investeringsagenda uit te voeren en de groeitargets te behalen.

De tot dusver ingevoerde veranderingen hebben FRONT Consulting volgens Dezillie in staat gesteld zijn activiteiten te professionaliseren. Hij spreekt onder meer van een “betere coördinatie tussen landoverschrijdende projectteams, verbeterde kansen voor werknemers en meer invloed van ‘thought leadership’ verspreid door het kantoor.”

Terwijl het adviesbureau de vruchten plukt van zijn investeringsplan, geeft hij tegelijkertijd toe dat het kantoor nog maar aan het begin staat van wat een lange reis zou kunnen worden. De partner laat weten dat FRONT Consulting er uiteindelijk op mikt erkend te worden als het “leidende gespecialiseerde adviesbureau voor de asset management-branche” in Europa. “We weten dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar we kijken vol vertrouwen vooruit, en vooral belangrijk, we genieten ondertussen erg van de reis!”