Beaufort begeleidt €300 miljoen herfinanciering van Bouwfonds IM

12 december 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Bouwfonds Investment Management (Bouwfonds IM) is met ING, NIBC Bank en ABN Amro een herfinanciering van een van zijn fondsen overeengekomen. De deal van ongeveer €300 miljoen werd begeleid door Houthoff, Loyens & Loeff en Beaufort Corporate Consulting. 

Bouwfonds IM is een onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep dat beleggingsoplossingen in vastgoed en infrastructuur aanbiedt aan institutionele en particuliere beleggers. De vastgoedbelegger beheert een portefeuille van €5,9 miljard, verdeeld over commercieel vastgoed, woningen, parkeergarages en communicatie-infrastructuur. In de portefeuille bevinden zich iconische panden zoals de vestigingen van Bijenkort in Amsterdam en Rotterdam en verschillende voormalige V&D vestigingen.

Bouwfonds IM heeft onlangs een herfinanciering van een van zijn fondsen gearrangeerd. Fondsmanager Marcel van Thienen vertelt: “De herfinanciering is het resultaat van een strategische heroriëntatie binnen het fonds. ING en NIBC hebben gezamenlijk een financiering ten behoeve van een groot deel van de kantorenportefeuille verstrekt.”

Bouwfonds IM arrangeert herfinanciering van kantoren- en winkelportefeuille

Omdat ING sinds het begin van 2017 alleen nog maar in duurzame kantoorpanden investeert, was de duurzaamheid van de kantorenportefeuille een belangrijk aandachtspunt in de financieringsonderhandelingen met de twee banken. Van Thienen: “De kantorenportefeuille voldoet voor het grootste deel al aan de vereisten inzake duurzaamheid (zoals het verplichte energielabel C vanaf 2023). Daarnaast worden natuurlijke momenten gebruikt om verdere verbeteringen en zo mogelijk verdere verduurzaming door te voeren.” 

Naast de herfinanciering van een deel van de kantorenportefeuille, werd ook een herfinanciering voor een groot deel van de winkelportefeuille gearrangeerd. Hier was ABN AMRO de belangrijkste financier. Bas Rutten van ABN AMRO vertelt: “Met Bouwfonds IM hebben wij een jarenlange hechte relatie. Wij zijn er dan ook trots op deze herfinanciering mede mogelijk te hebben gemaakt. Dit kan alleen in goed vertrouwen met Bouwfonds IM en de betrokken andere banken.” Bij elkaar hebben de herfinancieringsovereenkomsten een waarde van ongeveer €300 miljoen.

Dealmakers

Bij de totstandkoming van de transactie werden de banken op juridisch vlak bijgestaan door advocatenkantoor Houthoff (tot voorkort bekend als Houthoff Buruma). Bouwfonds IM schakelde de hulp in van herfinancieringsexperts van Loyens & Loeff (juridisch) en Beaufort Corporate Consulting & Interim Management. Dit adviesbureau uit Nieuwegein levert diensten op het gebied van strategische en financiële modellen, transaction services en M&A, debt advisory, interim management en herstructureringsadvies.