‘Een mooie toekomst’: Ambitieus Beaufort is klaar voor de volgende fase

De vinger op de zere plek leggen en met een gerichte oplossing komen – dat is héél kort samengevat wat Beaufort doet. Het Utrechtse bureau helpt bedrijven met transformaties en transacties “op momenten waar het erop aankomt”. We spraken met medeoprichters Arthur van Midden en Jan Janssen over de uitdagingen die daarbij komen kijken en wat hun vak zo mooi maakt.
De naam verklapt het al een beetje: als Beaufort aan boord wordt gehaald, heeft een bedrijf doorgaans last van wat tegenwind. “Wanneer alles op rolletjes loopt zul je ons niet zien”, vertelt Arthur van Midden (52).
“We komen vanuit de herstructurering en dat vormt nog steeds wel de basis van alles wat we doen”, voegt Jan Janssen (53) toe.
Alternatief voor de grote corporates
Die basis werd gelegd in 2013, toen Van Midden en Janssen samen met Koos van Delft en Michiel Tempelman besloten een eigen bureau op te richten: Beaufort Transformations & Transactions was geboren.
“Toen we startten was onze ambitie om binnen de herstructureringsmarkt een alternatief te bieden voor de grote corporate adviesbureaus, aldus Janssen. “We zagen een gat in de markt: waar zij de multinationals bedienen, was er nog geen vergelijkbare partij voor de bedrijven net daaronder.”
Beaufort wilde dezelfde hoge kwaliteit breder beschikbaar maken. Van Midden: “We werken met kleine, sterk gespecialiseerde teams, om bij de klant zaken in beweging te krijgen. Daarbij gaan we heel gericht te werk: we richten ons op de belangrijkste aandachtspunten.”
“Al onze seniors zitten al meer dan twintig jaar in het vak”, vult Janssen aan. “Vanuit verschillende perspectieven: het bancaire perspectief, M&A, accountancy en strategie. En dat zijn ook de vier pijlers waarop een goed traject van performance improvement of herstructurering rust.”
Slice and dice
De eerste cruciale stap van zo’n herstructurering bestaat uit een grondige analyse van het bedrijf, om zo de pijnpunten bloot te leggen – maar óók juist de onderdelen die wel van grote waarde (kunnen) zijn voor het bedrijf.
“In feite maken wij dwarsdoorsnedes van een onderneming”, legt Janssen uit. “Dat noemen we ook wel slice and dice: waar zitten de feeders en de bleeders? Anders gezegd: waar zit de potentie en waar wil je vanaf? Als je dit helder hebt, kun je gericht aan de slag met de transformatie die de onderneming weer op het juiste spoor brengt.”
Transacties
Omdat zo’n analyse soms uitwijst dat er onderdelen zijn waar je als bedrijf beter afscheid van kunt nemen, vormen naast deze transformaties ook transacties een centraal element van de dienstverlening van Beaufort.
“M&A komt regelmatig aan de orde in een herstructureringstraject”, aldus Janssen. “Als je met een bedrijfsonderdeel wil stoppen, kun je met de verkoop meteen ook geld vrijmaken om de transformatie voor elkaar te krijgen. Wat ook weleens voorkomt is dat bedrijven hun positie juist kunnen versterken door een andere partij over te nemen. Dan moet daar natuurlijk wel geld voor zijn.”
Eerder ingrijpen
Bij bedrijven die moeten herstructureren is dat geld er logischerwijs vaak niet, maar Janssen en Van Midden zien de laatste jaren wel een verschuiving.
“We worden steeds meer ingeschakeld bij ondernemingen waar het water nog niet zo aan de lippen staat”, vertelt Van Midden. “Bepaalde dingen gaan niet goed en dan helpen we met performance improvement, juist om te voorkomen dat er uiteindelijk steviger moet worden ingegrepen.”
Zo acteren banken steeds eerder wanneer ze zien dat ondernemingen die geld hebben geleend het moeilijk hebben, legt hij uit. Daarnaast speelt de opkomst van private equity een rol. “We kijken geregeld bij portfoliobedrijven of er nog wat bij te schaven is, waar mogelijke issues zitten. Of we zien juist veel onderliggende potentie, wat een instap voor een kapitaalverstrekker insteressant maakt”
Een dun lijntje
In lijn hiermee bedient Beaufort de laatste jaren ook steeds grotere syndicaten en holdings. Daarmee wordt het werk ook uitdagender, legt Janssen uit. “Inhoudelijk wordt het niet per se complexer, maar je krijgt te maken met meer stakeholders. Bij kleine bedrijven is er bijvoorbeeld één bank betrokken, bij grote kunnen dat er zomaar zes zijn.”
En waar een gedegen analyse de basis vormt van een herstructurering, is het managen van al die stakeholders waar het écht lastig wordt. “Dat is sowieso al uitdagend, maar op het moment dat het minder gaat binnen een bedrijf gaat iedereen zich nog extra roeren”, schetst Janssen.
“Daarbij loop je vaak over een dun lijntje”, legt Van Midden uit. “Iedereen heeft vanuit zijn eigen belangen behoefte aan informatie. Als je te lang wacht worden mensen onrustig, maar als je te vroeg spreekt kom je misschien met halve of niet volledig kloppende informatie. Je doel is om rust te creëren en een duidelijk plan met oog voor ieders belangen.”
“De kunst zit in het verbinden van die twee elementen – inhoud én proces”, voegt Janssen toe. “En dat is waar een groot deel van onze kracht ligt.”
Eén element is daarin “heilig”, benadrukt hij: “Onze onafhankelijkheid. Want uiteindelijk moet je volledig objectief naar zo’n organisatie kijken. Anders gaan de stakeholders alles ook in twijfel trekken.”
Elke dag anders
De optelsom hiervan maakt het vakgebied soms knap lastig, maar ook des te mooier, vindt Janssen. “Ondanks dat we allemaal al 25 jaar in het vak zitten, kunnen we nooit voorspellen wat er gaat gebeuren. Elke klant en elke dag is weer anders.”
“Voor mij is een opdracht geslaagd als je na een grondige analyse de vinger op de zere plek hebt weten te leggen én een oplossing weet aan te dragen om de boel om te keren”, voegt Van Midden toe. “Dat een bank bijvoorbeeld zijn krediet weer kan terugboeken naar regulier beheer. Daar is de klant natuurlijk ook blij mee.”
Janssen knikt: “Als je twee jaar later terugkomt en de onderneming schrijft weer zwarte cijfers. Dat is het allermooiste. Er bestaat geen mooier vak, dat meen ik oprecht.”
Op naar de volgende fase
Het team van Beaufort blijft na het afronden van een opdracht dan ook nog lang in contact om te zien hoe het de onderneming vergaat. “Daar zijn wij natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar”, geeft Van Midden aan: “Is er uitgekomen wat iedereen had gedacht? Zijn er nog konijnen uit hoge hoed gekomen?”
Daarnaast blijft Beaufort ook vaker actief betrokken. “We worden ook ingehuurd voor de volgende fase”, vertelt Janssen. “Dus niet alleen de analyse doen en het plan opstellen, maar ook helpen met het implementeren van de maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan CFO-ondersteuning of projectmanagement. Daarnaast maken we ook op andere vlakken gebruik van onze kernexpertise: het doorgronden van bedrijven.”
Dit is ook de voornaamste ambitie voor de nabije toekomst, geeft hij aan. “Hierin zien we veel groeipotentieel, zeker wat betreft due diligence en overnameonderzoeken. Dat is een logische vervolgstap om nog verder uit te breiden omdat Beaufort die werkzaamheiden feitelijk al uitvoert. De uitbreiding hiervan kan zowel via samenwerking met andere bureaus als door zelf mensen aan te nemen.”
“Uiteindelijk is het natuurlijk extra mooi als je wat je hebt bedacht ook zelf ten uitvoer kan brengen”, geeft Van Midden aan. “Dat is ook altijd wel onze stip aan de horizon geweest. Het is mooi dat we nu op het punt staan om deze volgende stap te zetten, zodat we bedrijven gedurende het gehele proces kunnen helpen richting een gezonde toekomst.”