Capgemini stimuleert medewerkers om meer te bewegen op werk

08 november 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Capgemini heeft Sport & Zaken ingeschakeld om te zorgen dat het personeel van de IT-dienstverlener voldoende beweging krijgt. Via het Capgemini Company Sport Program kunnen werknemers onder professionele begeleiding verschillende sporten beoefenen. Ook namen medewerkers van het bedrijf deel aan de European Company Games.

Het mag als algemeen bekend worden beschouwd dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid. Toch zit een groot deel van werkend Nederland de hele werkdag stil achter een bureau, terwijl dit de kans op onder meer hartproblemen vergroot: “Het grote probleem met zitten is dat je bloed dan niet optimaal stroomt. Optimale doorstroming krijg je als je beweegt”, stelde cardioloog Menno Baars onlangs tegenover RTL Nieuws. Daarnaast kan een gebrek aan beweging natuurlijk ook leiden tot overgewicht en de gezondheidsproblemen en -risico’s die daarmee gepaard gaan.

Ook de Gezondheidsraad is van mening dat er meer moet worden gedaan aan beweging op kantoor en er zijn de laatste jaren steeds meer bedrijven die er echt werk van maken om hun personeel fit en gezond te houden. Samen met collega’s sporten is niet alleen goed voor de individuele gezondheid van de werknemers, het wordt ook nog eens gezien als bevorderend voor de teamspirit. Bovendien zorgt het hebben van gezonde werknemers voor minder verzuim en meer productiviteit.

Samenwerking Capgemini en Sport & Zaken

Om het personeel te stimuleren meer te bewegen, schakelde ICT-dienstverlener Capgemini de hulp in van Sport & Zaken, een onderdeel van sportorganisatie NOC*NSF. Sport & Zaken functioneert inmiddels een kleine tien jaar als schakel tussen bedrijven, sportbonden en sportverenigingen en heeft in die tijd al diverse bedrijven geholpen meer te bewegen, waaronder Randstad, EY, Stichting Philadelphia Zorg en Hanzehogeschool Groningen. In het kader van deze missie lanceerde de organisatie samen met adviesbureau BMC eerder al het initiatief Sportief Werken. “We zijn er vooral voor het samen sporten”, aldus Roel Roelfzema, directeur van Sport & Zaken, tegenover RTL Nieuws. “Steeds meer bedrijven werken flexibel, waardoor collega's elkaar minder zien. Samen sporten bevordert de teamgeest. Uiteindelijk levert het geld op, want mensen zijn minder ziek.”

Capgemini stimuleert medewerkers om meer te bewegen op werk

Voor Capgemini organiseert Sport & Zaken regelmatig sportevenementen. Zo werd op 9 september het herfstprogramma van het Capgemini Company Sport Program afgetrapt met een Family Sports Day voor alle Capgemini-werknemers en hun families. Op het evenement, dat plaatsvond op Sportcentrum Papendal, konden de werknemers kennismaken met de verschillende sporten die worden aangeboden binnen het Capgemini Company Sport Program. Zo konden ze bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, mountainbiken, tennissen, squashen en golfen.

Het sportprogramma van de ICT-dienstverlener is erop gericht het personeel van Capgemini op een leuke en ongedwongen manier te stimuleren meer te sporten. Door ze de kans te geven om voor een beperkt bedrag onder begeleiding van gekwalificeerde coaches te sporten op aantrekkelijke locaties, is het de bedoeling dat de werknemers van Capgemini zich zowel gezonder als fitter gaan voelen, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Daarnaast wil men zorgen voor meer contact tussen de collega’s onderling. Capgemini zelf verwoordt het als volgt: “You don’t have to go fast, you just have to go. Step by step. Enjoy sports, gain positive energy, improve your quality of work, get to know your co-workers and build self-esteem.”

European Company Games

De samenwerking met Sport & Zaken heeft inmiddels haar vruchten afgeworpen: “We hebben zo‘n dertig procent van de mensen die voorheen niet sportten nu aan het sporten geholpen”, aldus Annelies Hermens van Capgemini. Ook was Capgemini afgelopen juni vertegenwoordigd op de European Company Games in Gent. Tijdens dit vierdaagse evenement namen duizenden bedrijfssporters uit heel Europa het tegen elkaar op, waaronder 138 Nederlanders van zestien bedrijven*. Het tweejaarlijkse evenement werd in 1977 voor het eerste georganiseerd op initiatief van Philips. Bij de afgelopen editie eindigde Nederland op de zesde plek van de medaillespiegel, met tien gouden, zestien zilveren en elf bronzen medailles. De eerste plaats was voor Duitsland, met maar liefst 110 gouden medailles, gevolgd door Frankrijk met precies 100 gouden plakken.

De European Company Games zullen, na de 2019 editie in Salzburg, in 2021 door Sport & Zaken worden georganiseerd in Arnhem. Chef de mission Janine Vermeulen is blij en denkt dat het binnenhalen van het evenement verder kan bijdragen aan het in beweging laten komen van de Nederlandse beroepsbevolking: “Meer bewegen, gezonder lunchen en vaker achter het bureau vandaan komen. Allemaal leuk en aardig die vitale voornemens, maar komt er daadwerkelijk wat van terecht? Met de European Company Sport Games op de bedrijfsagenda denken wij van wel. Een sportieve push in de vorm van dit Europese sporttoernooi.”

Naast het Capgemini Company Sport Program en de deelname aan de European Company Games, lanceerde Capgemini enkele maanden geleden – in het kader van het 50-jarig bestaan van de IT-dienstverlener – ook het MVO-initiatief MoveFifty. Bij dat initiatief kunnen werknemers door te sporten geld inzamelen voor een goed doel. Enkele jaren geleden nam het bedrijf ook al deel aan de Vitaliteitsbattle, georganiseerd door Sport & Zaken en Atos Consulting.

* Naast Capgemini waren dit Academisch Medisch Centrum, Arcadis, Atos, Bam Utiliteitsbouw, Bureau MDJ, Decathlon, Inter Company Association - Jong Oranje, Nederlandse Bedrijfssportfederatie, Papendal, Philips Bedrijfssport Federatie, Post NL, Randstad, Sportbedrijf Arnhem, Stichting Philadelphia Zorg en Zilveren Kruis Achmea.