&samhoud consultancy trekt AFM bestuurder Femke de Vries aan

27 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

AFM-bestuurslid Femke de Vries sluit zich per 1 januari 2018 als senior partner aan bij &samhoud consultancy. Dat maakt de AFM bekend in een persbericht. “Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan”, aldus De Vries.

Femke de Vries is al vijftien jaar actief in het financieel toezicht. Na haar studies Beleid en Bestuur aan de Rijksuniversiteit Groningen en Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en haar promotie op Bestuurlijke sanctie-instrumenten in de Douanewet, werkte De Vries een aantal jaar voor de Belastingdienst, het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In 2003 ging zij aan de slag bij De Nederlandsche Bank als toezichthouder. De Vries bekleedde binnen de centrale bank meerdere functies waaronder die van divisiedirecteur Toezicht Expertise Centra, divisiedirecteur Toezicht Pensioenfondsen en Beleggingsondernemingen en tot slot secretaris-directeur. In die laatste functie was zij verantwoordelijk voor het intern bedrijf.

In 2015 werd De Vries benoemd tot bestuurslid bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als opvolger Theodor Kockelkoren. Zij werd verantwoordelijk voor de portefeuille consumentenzaken en pensioenen. Vanuit die rol heeft ze onder meer bijgedragen aan het vinden van een oplossing voor het slepende Rentederivatendossier. De Vries werd onder meer binnengehaald om het toezicht op de financiële markten te moderniseren door meer de nadruk te leggen op preventief toezicht en voorspellingen op basis van data-analyse.

Femke de Vries - Senior Partner bij Samhoud

&samhoud

Na twee jaar bestuurder te zijn bij AFM, heeft De Vries haar vertrek aangekondigd. Hoewel haar bestuurstermijn dan nog niet is afgelopen, zal zij per 1 januari 2018 in dienst treden bij &samhoud consultancy als senior partner. Haar vertrek en overstap naar de consultancybranche zijn volgens De Vries vooral van persoonlijke aard. “Als bestuurder en wetenschapper ben ik voortdurend nieuwsgierig naar wat mensen en instellingen drijft en op grond waarvan zij bepaalde keuzes maken. Na vijftien jaar in de financiële wereld zie ik dit als een mooie stap om mijn ervaring te verbreden en een meer ondernemende rol te gaan vervullen”, licht De Vries toe in het persbericht. “Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan.”

Bij &samhoud versterkt ze de adviespraktijk van het bureau, dat onder meer ook voor de AFM werkt. De Vries gaat in haar nieuwe functie advies geven aan publieke organisaties, waaronder ziekenhuizen en toezichthouders. Naast consultancy, houdt &samhoud zich ook bezig met virtual reality, ‘serious gaming’ en voeding – onder meer vanuit een eigen tweesterrenrestaurant. Bestuurder Jeroen van Breda Vriesman vertelt dat het er bij &samhoud vooral om gaat dat de dingen die ondernomen worden, leuk zijn. “Er zit ook een visie achter”, laat hij weten tegenover het FD. “We zijn goed in gedragsverandering. Al onze activiteiten hebben daarmee te maken. Het gaat ons om doorbraken in coaching, gezondheidszorg en voeding.”

Over de komst van De Vries vertelt hij: “We willen hier graag mensen die kilometers op de teller hebben. De combinatie van analytisch sterk en geschoold in de praktijk.” Volgens hem heeft De Vries daarbij een goed gevoel voor ‘mensen en omgeving’. De Vries blijft ook als zij in dienst treedt bij &samhoud actief als bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen.