Amsterdam behoort tot 25 meest invloedrijke steden ter wereld

18 september 2017 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Amsterdam heeft net als vorig jaar een plek weten te behalen in de Global Cities Index, waarin A.T. Kearney ’s werelds meest invloedrijke steden ter wereld rangschikt. In de Global Cities Outlook, die kijkt naar de potentie van een stad voor de toekomst, staat Amsterdam zelfs nog wat hoger, al zakt onze hoofdstad hier wel een aantal plekken. De meest invloedrijke stad van dit jaar is New York, dat de eerste plek weer overneemt van Londen. San Francisco geldt dit jaar als de stad met de meeste potentie.

Steden vormen wereldwijd de belangrijkste ecosystemen op het gebied van business en innovatie. De kracht en vitaliteit van een stad is afhankelijk van vele factoren zoals het talent van de inwoners, de stabiliteit van politieke instanties en de creativiteit van culturele instellingen. Sinds 2008 verzamelt strategy consultancykantoor A.T. Kearney gegevens over deze en andere criteria die van invloed zijn op de status van ’s werelds belangrijkste steden. Onlangs verscheen de zevende editie van het onderzoek, oftewel de ‘Global Cities 2017’.

Global Cities Index & Outlook

Het rapport bevat zowel de Global Cities Index, waarop de steden worden gerangschikt op basis van hun huidige invloed, als de Global Cities Outlook, waarin ze worden geordend aan de hand van het potentieel dat deze steden herbergen. Samen bieden de twee rangschikkingen volgens A.T. Kearney “een unieke kijk op ’s werelds grootste en meest invloedrijke steden, evenals op de steden die het meeste potentieel voor de toekomst laten zien”. De huidige prestaties worden gemeten aan de hand van 27 criteria verdeeld over vijf dimensies, terwijl de potentie wordt bepaald aan de hand van dertien criteria, verdeeld over vier dimensies.

Voor de Index tellen de dimensies van de business activiteit en het menselijk kapitaal met elk een gewicht van 30% het zwaarst. Verder wordt er ook gekeken naar informatie-uitwisseling (15%), culturele ervaring (15%) en politieke betrokkenheid (10%). Wat betreft de Outlook, waarin het potentieel wordt bekeken, gaat het in gelijke mate (elk 25%) om persoonlijk welzijn, de economie, innovatie en bestuur. Hierbij werd voor de Outlook bovendien gekeken naar het gemiddelde verandertempo van elke variabele gedurende de afgelopen vijf jaar, op basis waarvan een projectie tot 2027 werd gemaakt. De gewogen gemiddelden werden vervolgens op de dimensies toegepast om tot een score te komen.

Top 25 City Index

Amsterdam

Ook Amsterdam heeft dit jaar weer een plek op beide ranglijsten weten te bemachtigen. De Nederlandse hoofdstad staat in de Index van de meest invloedrijke steden op de 22ste plek, net als vorig jaar. In de eerste index die A.T. Kearney in 2008 samenstelde stond Amsterdam op de 23ste plek, om in de jaren daarna net buiten de top 25 te vallen met een 29ste plek in 2010 en een 26ste plek in 2012 en 2014. In 2015 steeg Amsterdam weer een plekje en kwam zo opnieuw de top 25 binnen.

De huidige notering heeft Amsterdam met name te danken aan de vele zakelijke activiteiten die zich in de stad afspelen en de hoge mate van informatie-uitwisseling. Binnen de dimensie van informatie-uitwisseling behoort Amsterdam, samen met Brussel en Stockholm, tot de steden die het beste worden beoordeeld als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Gekeken naar zakelijke activiteiten, wordt er gewezen op de toegenomen buitenlandse (privé)investeringen van de afgelopen jaren. Minder goed scoort Amsterdam op het gebied van menselijk kapitaal en politieke betrokkenheid.

In de Cities Outlook ranking staat onze hoofdstad een aantal plekken hoger dan in de Index, namelijk op de 16de plek. Hiermee keldert Amsterdam echter wel maar liefst acht plekken ten opzichte van 2016, toen Amsterdam nog 8ste stond. Het jaar daarvoor stelde A.T. Kearney voor het eerst naast de Index ook de Outlook op, toen kwam Amsterdam op de negende plaats terecht. De zestiende plek heeft Amsterdam vooral te danken aan de hoge mate van persoonlijk welzijn en de hoge kwaliteit van het bestuur. Daarnaast scoort de stad economisch aardig, maar blijft wel wat achter op het gebied van innovatie. In 2016 scoorde Amsterdam een stuk beter op dit gebied, wat meteen deels een verklaring biedt voor de terugval, waarvan sindsdien sprake is.

Top 10 Global Cities Index

De hoogste positie op de Cities Index gaat dit jaar naar New York, nadat Londen in 2016 voor een jaar het stokje had overgenomen. De stad, met daarin onder andere Wall Street, is een cruciaal centrum voor zakelijke activiteit, beschikt over zeer veel menselijk kapitaal en kent ook nog relatief sterke politieke betrokkenheid en veel mogelijkheden op cultureel gebied. De tweede plek is dit jaar voor Londen, dat iets lager scoorde dan New York op het gebied van zakelijke activiteiten en ongeveer gelijk wat betreft menselijk kapitaal. Londen presteert wel het beste op het gebied van cultuur. De top-3 wordt aangevuld door Parijs, dat een sterk businessklimaat kent maar bij de koplopers achterblijft wat betreft menselijk kapitaal.

De vierde en vijfde plaats zijn respectievelijk voor Tokio en Hongkong, die beiden, net als Parijs, dezelfde plek bezetten als vorig jaar en profiteren van een sterk businessklimaat, maar te maken hebben met wat zwakkere prestaties op het gebied van menselijk kapitaal. De zesde plaats is voor Singapore, dat daarmee twee plaatsen wint en voorbijgaat aan Chicago, dat op de zevende positie is blijven staan. Los Angeles, Peking en Washington D.C. completeren de top 10. Peking doet het goed op het gebied van zakelijke activiteiten, terwijl Los Angeles met name hoge ogen gooit wat betreft menselijk kapitaal.

Global-cities-outlook

Top 10 Global Cities Outlook

Gelet op het potentieel dat de steden hebben voor de toekomst, eindigt San Francisco dit jaar, net als in 2016, op de hoogste positie. Dit terwijl de stad in de Index, ook net als vorig jaar, niet hoger komt dan de 23ste positie, net onder Amsterdam. San Francisco scoort met name erg hoog op het gebied van innovatie en het is ook door de goede prestaties op dit gebied dat het de nummer 2, New York, voor weet te blijven. Ook hier staat Parijs op de derde plaats, met relatief goede prestaties in elke variabele behalve innovatie. De Franse hoofdstad is sinds vorig jaar bovendien maar liefst tien plekken gestegen.

Londen komt net als in 2016 op de vierde plek terecht en scoort in vergelijking met Parijs lager ten aanzien van innovatie en de economie. De keuze voor de Brexit in 2016 heeft ertoe geleid dat spelers in diverse belangrijke branches zich afvragen of ze wel in Londen moeten blijven. In een recent rapport van Oliver Wyman wordt zelfs voorspeld dat tot wel 40.000 investeringsbankiers mogelijk op het punt staan te vertrekken uit het Britse financiële centrum. Ondertussen heeft Boston twee plekken ingeleverd en daalt daarmee van de derde naar de vijfde positie.

Melbourne stijgt juist flink, van de vijftiende naar de zesde plek, vooral door zijn allerhoogste score op het gebied van persoonlijk welzijn. De zevende positie is voor München, dat twee plaatsen wint en het goed doet wat betreft persoonlijk welzijn en bestuur. Houston daalt drie plekken en eindigt als achtste, terwijl Stockholm met een daling van twee plekken op de negende plaats terecht komt. Moskou beleeft de allergrootste stijging en klimt daarmee van de 35ste naar de tiende positie in de Outlook-lijst.

Global-elite-are-in-top-25

Elite steden

Er zijn zestien ‘elite’-steden die zich zowel in de top 25 van de Index als de Outlook bevinden en hiertoe behoort dus ook Amsterdam. Gekeken naar de EMEA-regio scoort Londen echter het beste met een tweede en een vierde positie, op de voet gevolgd door Parijs, dat twee keer op de derde plek staat, en – op wat meer afstand – door Berlijn, dat op de veertiende en achttiende plek eindigt. De meeste steden die twee keer hoog scoren bevinden zich in Noord-Amerika. Natuurlijk staat New York eerste, gevolgd door Chicago en Los Angeles. Toronto is met een vijfde plaats de enige Noord-Amerikaanse stad buiten de VS die in dit rijtje voorkomt.

In de Asia-Pacific regio eindigt Tokio bovenaan met een vierde en 23ste positie, gevolgd door Singapore en de Australische steden Melbourne en Sydney. De ‘echte’ elite die twee keer de top 10 weet te behalen, bestaat uit slechts drie steden: New York, Londen en Parijs.

Global-Cities-Index-leaders

Winnaars per dimensie en variabele

Het rapport laat ook zien welke steden bovenaan eindigen voor elk van de vijf dimensies aan de hand waarvan ze hun plek krijgen toegewezen in de Cities Index. Zo blijkt New York te winnen in de twee zwaarst tellende dimensies (elk 30%), die van zakelijke activiteiten en van menselijk kapitaal. Parijs is het beste wat betreft de uitwisseling van informatie, Londen biedt de beste culturele ervaring en in Washington D.C. vindt men de meeste politieke betrokkenheid.

Wanneer er gekeken wordt naar de verschillende criteria die zich bevinden binnen de vijf dimensies waarop de steden worden beoordeeld in de Cities Index, blijkt dat een behoorlijk aantal steden wel het hoogst scoort op minimaal een van deze indicatoren. Eerder bleek al dat Amsterdam bij de besten hoort voor wat betreft de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast scoort Peking bijvoorbeeld het hoogst met Fortune 500-bedrijven, Parijs met ICCA conferenties, Boston met topuniversiteiten en Singapore met online-presence.

New York is op vier vlakken het beste (kapitaalmarkten, in het buitenland geboren inwoners, culinair aanbod en plaatselijke instellingen met wereldwijd bereik) en Londen zelfs op zes, waarvan zich er maar liefst drie binnen de categorie cultuur bevinden: beeldende en podiumkunsten, sportevenementen en internationale reizigers. De overige drie vlakken waarop Londen het beste scoort, zijn internationale zakelijke dienstverlening, internationale studenten en persbureaus.