Amsterdam scoort hoog in top 25 meest aantrekkelijke wereldsteden

18 juli 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Londen is benoemd tot meest aantrekkelijke wereldstad in de meest recente editie van A.T. Kearney’s Global Cities Index. Ook onze hoofdstad Amsterdam is in de ranking te vinden, op de 22e plek. In de Index met wereldsteden met de beste vooruitzichten scoort Amsterdam opmerkelijk goed en staat op de 8e plek.

Sinds 2008 voert consultancybureau A.T. Kearney ieder jaar zijn Global Cities Index-onderzoek uit. Ook in 2016 heeft het bureau weer de top 125 beste wereldsteden van de wereld in kaart gebracht. Hierbij wordt gekeken naar de aantrekkelijkheid van de steden voor investeringen, mensen en innovatie, evenals hun vermogen om die prestaties op lange termijn vast te houden. Uit het onderzoek volgen twee Index-lijsten: de Global Cities Index, met daarin de huidige score van de steden, en de Global Cities Outlook, waarin de potentie van de steden voor komende jaren wordt weergegeven.

De indices zijn gebaseerd op een verzameling indicatoren, met elk hun eigen zwaarte voor de uiteindelijke indexscore. Voor de Global Cities Index gelden 27 verschillende indicatoren verspreid over vijf dimensies: Bedrijfsactiviteit (30%), Human capital (30%), Informatieverkeer (15%), Cultureel aanbod (15%) en Politieke betrokkenheid (10%). Voor de Global Cities Outlook wordt gekeken naar 13 indicatoren in vier gelijkwaardige dimensies: Persoonlijk welzijn, Economie, Innovatie en Governance – allemaal goed voor 25% van de uiteindelijke score.

Top 25 steden om in te wonen en werken

Top 25 wereldsteden
Londen is de best beoordeelde stad in de Global Cities Index, na vorig jaar op de tweede plek te hebben gestaan. De Engelse hoofdstad heeft New York van zijn troon gestoten met een totale score van 62,7. De stad biedt een hoog niveau van bedrijfsactiviteit, heeft toegang tot een aantal van de best opgeleide mensen ter wereld, heeft een degelijk informatieverkeer, en een sterke culturele achtergrond. New York staat dit jaar op de tweede plek, met een sterkere bedrijfsactiviteit, gelijkwaardige human capital, maar een iets minder beoordeelde culturele beleving – goed voor een score van 62,5. Op #3 volgt Parijs, die vooral op Human capital minder goed scoort dan de #1 en #2. De top vijf wordt afgesloten door Tokio en Hongkong. 

Sinds vorig jaar is er weinig veranderd in de positie van de verschillende steden in de lijst. In de top 10 zijn alleen New York en Londen van plaats verwisseld, terwijl de rest van de wereldsteden hun plek behouden. In de rest van de top 25 zijn wel enkele steden die een stijging hebben gerealiseerd sinds 2015, met Madrid die van de 16e naar de 13e positie is gestegen, Sydney en Melbourne die respectievelijk 1 en 4 plekken zijn gestegen, naar de 14e en 15e plek. Berlijn heeft de 16e plek veroverd, terwijl onze eigen hoofdstad Amsterdam dit jaar drie plaatsen is gestegen naar de 22e plaats. Moskou en Toronto, de #18 en #17 in de lijst, zijn beide 4 plaatsen gedaald ten opzichte van 2015.

Global Cities Outlook

Global Outlook top 25
Het onderzoek keek tevens naar de wereldsteden met de meest vooruitkijkende instelling voor een aantal succesfactoren op de lange termijn, zoals de prestaties op het gebied van milieu, veiligheid, en innovatievermogen. In deze lijst staat San Francisco op de eerste plaats, met een ongeëvenaarde innovatiekracht. Daarnaast biedt de stad een hoge standaard voor persoonlijk welzijn en governance. San Francisco wordt op de voet gevolgd door New York die sinds 2015 twee plaatsen is gestegen naar de 2e plek. De Big Appel geniet sterke economische vooruitzichten en heeft een robuust governance framework, terwijl #3 Boston opnieuw hoog scoort op het gebied van innovatie. Londen staat in deze lijst op de vierde plaats met een aanzienlijk economisch potentieel, maar een flinke achterstand op het vlak van innovatievermogen. Houston sluit de top vijf, en is één plek gestegen ten opzichte van 2015. 

Hoewel de Amerikaanse steden veelbelovende vooruitzichten hebben, met 5 plaatsingen in de top 10, scoort ook Europa goed in de lijst. Stockholm neemt de zevende plaats in, gevolgd door Amsterdam met een achtste plek. Onze hoofdstad scoort hoger op persoonlijk welzijn dan ieder van de top 5 steden, en heeft ook een zeer sterke score op het gebied van governance. Qua innovatievermogen kan Amsterdam zich zo goed als gelijk rekenen aan Londen. De top 10 wordt gesloten door Europese wereldsteden München en Zürich.

The Global Elite

Doordat Amsterdam zowel in de top 25 Index als Outlook lijst een plek heeft weten te bemachtigen, behoort de Nederlandse hoofdstad tot de zogenaamde ‘Global Elite’. Deze elite bestaat uit vijftien steden die met hun Indexscores in beide lijsten de top 25 gehaald hebben. Zes van de steden komen uit Noord-Amerika, met Toronto als enige hoog scorende wereldstad buiten de Verenigde Staten. Van de EMEA-regio behoren alleen vijf West-Europese hoofdsteden tot de wereldwijde elite: London, Parijs, Brussel, Berlijn en Amsterdam. Voor de Asia-Pacific regio is Tokio de #1, gevolgd door Singapore, en Australische steden Sydney en Melbourne.

Andres Mendoza Pena en Mike Hales, beide Partners bij A.T. Kearney in Chicago en medeauteurs van het onderzoek, stellen: “Samen geven de Index en Outlook een uniek beeld van 125 van ’s werelds grootste en meest invloedrijke steden, en zij die zich opmaken om in de toekomst invloedrijk te worden. Wanneer beide lijsten samen worden bekeken, kunnen de resultaten van de huidige editie van het onderzoek bedrijven helpen bij het maken van belangrijke investeringsbeslissingen, zoals welke stad zij moeten kiezen als locatie voor hun regionale en wereldwijde hoofdkantoren, evenals hun productielijnen en onderzoekhubs.”