Energiebedrijf DVEP komt in handen van Amerikaanse branchegenoot

08 september 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Eind augustus werd DVEP, een Nederlandse energieleverancier voor de zakelijke markt, overgenomen door de Amerikaanse UGI Corporation. Voor DVEP biedt de deal nieuwe uitbreidingsmogelijkheden binnen Europa. UGI kan door de overname zijn footprint in de Europese markt aanzienlijk vergroten. DVEP werd tijdens de transactie bijgestaan door corporate finance specialisten van Baker Tilly Berk.

Veertien jaar geleden opgericht in Hengelo, levert DVEP (De Vrije Energie Producent) aardgas en elektriciteit, grotendeels afkomstig van hernieuwbare bronnen (vooral uit wind en zonlicht). De belangrijkste afnemers van DVEP zijn kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven – de energieleverancier doet het met name erg goed in het segment van scholen en gemeenten. In 2016 verkocht DVEP ongeveer 5,3 miljard kubieke meter aardgas en 2,7 terawatt aan elektriciteit*. Volgens de meest recente cijfers genereert DVEP hiermee een totale omzet van rond de €141 miljoen, waarmee het een bedrijfsresultaat van €4,5 miljoen wist te behalen. De meest recente nettowinst was €3,3 miljoen, een jaar eerder was dat nog €2,2 miljoen.

DVEP | UGI

Met de overname van DVEP betreedt UGI – met een omzet van meer dan $8 miljard een van de grotere Amerikaanse energieleveranciers – voor het eerst de Nederlandse markt, een afzetmarkt met een totale jaarlijkse energieconsumptie van meer dan 85 toe (ton-olie equivalent). Daarmee is Nederland de vijfde grootste energiemarkt van Europa. Volgens Willem Bokhove, directeur van DVEP, zal de Nederlandse energieleverancier door de overname zijn groeistrategie versneld voort kunnen zetten. “UGI is de ideale eigenaar voor het volgende hoofdstuk binnen de groeistrategie van DVEP Energie. Zij zullen zich richten op verdere groei en verbetering van dienstverlening aan nieuwe en bestaande klanten. Deze overname opent nieuwe mogelijkheden binnen Europa voor DVEP Energie”, aldus Bokhove.

Als onderdeel van de overeenkomst zullen de zeventig werknemers van DVEP, allen werkzaam in Hengelo, zich aansluiten bij het Amerikaanse UGI, waar momenteel al zo’n 13.000 professionals werkzaam zijn. Volgens Bokhove zullen deze voormalig DVEP-medewerkers ook kunnen profiteren van de expertise en internationale footprint van het nieuwe moederbedrijf van DVEP: “UGI is een perfecte match voor het volgende groeistadium van DVEP. Deze deal zorgt voor vele nieuwe kansen in Europa voor onze diensten, producten en werknemers.”

Energiebedrijf DVEP komt in handen van Amerikaanse branchegenoot UGI

Met de overname van DVEP voegt UGI een financieel solide bedrijf toe, dat vorig jaar nog zijn vermogenspositie versterkte door geen dividend uit te keren. Eind 2016 bedroeg het eigen vermogen €10,8 miljoen op een balanstotaal van €34,8 miljoen. Naar eigen zeggen biedt deze versterkte financiële positie de energieleverancier kansen bij bestaande en toekomstige handelsrelaties. Gezien de lange looptijd van contracten en groeiende volumes verwacht Bokhove voor dit jaar een verdere toename van de omzet en het bedrijfsresultaat.

Voor UGI biedt de overname van het sterk presterende DVEP diverse voordelen. Roger Perreault, President van UGI International, zegt in een reactie: “DVEP is een belangrijke speler in de Nederlandse zakelijke markt. Het bedrijf heeft aanzienlijke expertise op het gebied van de Europese energiemarkt en heeft in een kort tijdsbestek een indrukwekkende groei weten te realiseren. DVEP zal het vermogen van UGI om klanten in Nederland en daarbuiten te bedienen significant verbeteren.” 

Indrukwekkend trackrecord

Ook John Walsh, President en COO bij UGI Corp, laat zich enthousiast uit over de nieuwe uitbreiding: “We zijn verheugd deze belangrijke overname te sluiten en onze bestaande energie verkoopactiviteiten in Europa uit te breiden. DVEP is een sterk presterend bedrijf met een indrukwekkend trackrecord van groei, en biedt UGI toegang tot een vooraanstaande Europese markt, evenals een platform voor verdere uitbreiding.”

Perreault voegt nog toe dat DVEP het serviceaanbod van UGI verder zal versterken. Een van de kernactiviteiten van het Nederlandse bedrijf bestaat uit het leveren van betaalde diensten en marketingoplossingen aan andere Nederlandse aanbieders van energie. UGI – dat gas en elektriciteit levert en naast in Amerika ook zeer actief is binnen Europa, onder meer vanuit dochterbedrijven in Frankrijk, België en de UK – zal deze expertise volgens Walsh inzetten om een goede eigen basis te kunnen scheppen voor een op betaalde diensten gebaseerd businessmodel. “We zijn enthousiast over dat potentieel.”

Gedurende het overnameproces ontving DVEP advies van de corporate finance-tak van Baker Tilly Berk – de Nederlandse afdeling van Baker Tilly die tot de belangrijkste M&A-kantoren van Nederland wordt gerekend – en van het Haagse advocatenkantoor Solon Advocaten. Rond de deal zijn geen verdere financiële details bekendgemaakt.

* Ter vergelijking, Nuon, een van de belangrijkste energieproducenten van Nederland, levert zo’n 20 terawattuur elektriciteit.