Vier belangrijke Europese consultancyovernames in H1 2017

24 augustus 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Wereldwijd is een toename zichtbaar van de M&A-activiteit in de adviesbranche. Volgens data van Equiteq telde de branche vorig jaar het grootste aantal deals sinds het uitbreken van de crisis. Ook in 2017 is er een sterke start gemaakt wat betreft M&A-activiteit. Dit artikel licht vier belangrijke deals uit: de overnames van Aecus door The Hackett Group, LCP Consulting door BearingPoint, Itelios door Capgemini en Market Gravity door Deloitte.

Van deze vier deals, die allemaal sinds de start van 2017 hebben plaatsgevonden op Europees grondgebied, waren drie van de overnametargets gevestigd in de UK en één in Frankrijk. Met een marktomvang van ongeveer €23,1 miljard is de Britse en Ierse adviesmarkt een van de grootste adviesmarkten van Europa. Van alle Europese landen is het Verenigd Koninkrijk zelfs het land met de grootste adviesmarkt, en staat wereldwijd op de tweede plek na de Amerikaanse adviesmarkt. 

BearingPoint | LCP Consulting

In maart 2017 heeft management consultancybureau BearingPoint supply chain consultancybureau LCP Consulting overgenomen. Met de overname van het in 1985 opgerichte bureau voegde BearingPoint een team van 30 supply chain consultants toe aan zijn personeelsbestand in de UK. Voornaamste reden voor de overname, naast het uitbouwen van de supply chain expertise en kennis van verschillende sectoren, was de klantrelatie die LCP Consulting onderhield met enkele van de grootste Britse spelers in de retail-sector – een van de grootste afzetmarkten van BearingPoint.

Vier belangrijke Europese consultancyovernames

Capgemini | Itelios

Tevens in maart heeft Capgemini in Frankrijk Itelios overgenomen. Itelios is een specialist op het gebied van customer journey en omnichannel journey design, een vakgebied dat momenteel erg in trek is onder consultancybureaus. Met de overname van Itelios heeft Capgemini een grote vis te pakken – het in 2009 opgerichte designbureau heeft meer dan 180 professionals in dienst. 

The Hackett Group | Aecus

The Hackett Group heeft in mei 2017 de overname van Aecus afgerond. Aecus is een in 2014 gelanceerde spin-off van Alsbridge Group, die zich voornamelijk focust op benchmarking en implementatieadvies rondom outsourcing, offshoring, shared services en robotic process automation (RPA). De Amerikaanse onderzoeks-, benchmarking en consulting groep kocht het Britse Aecus om zijn benchmarking vaardigheden in het outsourcing domein te versterken. 

Deloitte | Market Gravity

In lijn met de eerder genoemde interesse in design consultancy van veel adviesbureaus, heeft Deloitte in juni dit jaar Market Gravity overgenomen. De overname van Market Gravity betekende een belangrijke versterking van de design en creative consulting expertise van Deloitte in de UK en volgde op verschillende succesvolle samenwerkingen tussen Deloitte en de design studio in de jaren daarvoor.

Vorige week lichtte Consultancy.nl de grote overnamereeks van Accenture uit, die in de eerste helft van 2017 al meer dan tien overnames en transacties afrondde – waaronder ook verschillende Europese doelwitten. En het overnamepad van de zakelijke dienstverlener is nog niet ten einde – Accenture heeft voor de komende periode een gigantisch budget van $1,8 miljard vrijgemaakt voor het realiseren van meer overnames om zijn wereldwijde footprint te versterken.