Capitalmind begeleidt overname van Pneutec door Aalberts Industries

17 augustus 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Technologiebedrijf Aalberts Industries heeft 100% van de aandelen van branchegenoot Pneutec overgenomen. Het overnametraject werd begeleid door M&A adviseurs van Capitalmind, Marree en Dijxhoorn en De Breij Evers Boon.

Aalberts Industries is een toeleverancier aan de industrie die zich concentreert op vier hoofdactiviteiten: building installations, climate control, industrial controls en industrial services. Met de overname van Pneutec – dat onder meer pneumatische, elektrische en vacuümtechnologie ontwerpt en integrale systemen aan de halfgeleiderindustrie levert – haalt Aalbers extra vakkennis en ingenieurscapaciteit binnen. Deze moeten het bedrijf helpen bij de verdere ontwikkeling en uitvoering van diverse lopende projecten binnen verschillende markten. Op deze manier hoopt Aalberts dat de overname bijdraagt aan de ‘organische groei’ van zijn divisie Aalberts Nano Technology, waarin Pneutec na de overname wordt geïntegreerd. 

Aalberts Nano Technology

Deze Nano Technology-divisie – met productie- en assemblagefaciliteiten in Nederland, Duitsland en Noord-Amerika en verkoopkantoren over de hele wereld – kan volgens Aalberts dankzij de overname beter ontworpen oplossingen bieden aan de bestaande klanten van beide bedrijven, waarbij kennis op het gebied van bouwkunde, projectmanagement, productie en assemblage samenkomt. De belangrijkste klant van Pneutec is momenteel hightechbedrijf ASML.

Aalberts Industries neemt Pneutec over

Pneutec ziet in Aalberts een geschikte partner, die ervoor kan zorgen dat het bedrijf zich verder kan blijven ontwikkelen. Gerrit Bootsman, die Pneutec in 1987 oprichtte en zich als adviseur zal blijven inzetten voor het bedrijf, geeft aan enthousiast te zijn met de verkoop: “Door de inzet en toewijding van onze mensen – en dankzij onze gewaardeerde relatie met leveranciers en klanten – waren we in staat Pneutec succesvol te ontwikkelen naar het bedrijf dat het vandaag is. Om voortdurende groei en succes te garanderen, heb ik besloten het bedrijf over te dragen aan de juiste strategische partner.” 

Bij Aalberts werken ruim 15.000 professionals vanuit circa 150 locaties in meer dan 20 landen. Hiermee wist het bedrijf het afgelopen jaar een omzet van zo’n €2,5 miljard en een winst van ongeveer €298 miljoen (ebita) te genereren. Bij Pneutec werken 32 mensen en daarmee behaalde het bedrijf vorig jaar een omzet van ongeveer €15 miljoen. De overname, die wordt gefinancierd uit bestaande kredietfaciliteiten, zal direct bijdragen aan de winst per aandeel van Aalberts. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht omtrent de overname. 

Dealmakers

Gedurende de overname werd Pneutec begeleid door Capitalmind. Namens de corporate finance-adviseur werd M&A-advies verzorgd door Bart Jonkman, Ron Belt, Marleen Vermeer en Esteban Barnhardt. Hierbij namen ze onder meer contact op met mogelijke kopers, waaronder enkele private equity bedrijven. Daarnaast ondersteunden ze voorbereidende onderhandelingen en begeleidden ze de waardering en de structurering. Ten slotte hield het M&A bureau zich ook bezig met de coördinatie van de due dilligence en de afsluitende onderhandelingen.

Capitalmind, Marree en Dijxhoorn en De Breij Evers Boon

Naast Capitalmind waren er ook twee advocatenkantoren betrokken bij de totstandkoming van de deal. Namens het kantoor Marree en Dijxhoorn zorgden Alexander Steenaert en Floris Knaapen voor juridisch advies en namens het kantoor De Breij Evers Boon deden Wytse Huidekoper en Constantijn Jonker hetzelfde.