De snelst groeiende management consultancybureaus van Europa

31 juli 2017 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het in Parijs gevestigde Theano Advisors, het Duitse Dietzel & Company en het Britse Elixirr zijn Europa’s snelst groeiende management adviesbureaus. Tussen 2012 en 2015 boekten de drie een gemiddelde groei van meer dan 2.500%. Onder de in totaal zestien management consultancybureaus in de top-1000 snelst groeiende Europese bedrijven is ook een Nederlandse adviespartij te vinden: juridisch en public affairs adviesbureau Considerati.

Recentelijk werkten The Financial Times en onderzoeksbureau Statista samen om een lijst van de 1.000 snelst groeiende bedrijven in Europa samen te stellen, oftewel ‘The FT1000’. Voor het opstellen van de lijst werd gekeken naar de groei van Europese bedrijven tussen 2012 en 2015. Gezamenlijk waren de 1.000 bedrijven goed voor een omzet van €34,7 miljard en gemiddeld groeiden zij in de onderzochte periode met 490%. Uit de analyse komt naar voren dat de technologische- en softwaredienstverlening en e-commerce sectoren de beste kweekgrond vormen voor snelle groei. De software- en IT-dienstverleningsbranche is met een aandeel van 11% de best vertegenwoordigde sector, gevolgd door het retailsegment, dat goed is 9% van de snelle groeiers.

De audit- en consultancybranche – waar een breed aanbod aan diensten onder wordt gerekend, zoals accounting, audit, consulting, belastingadvies, compliance en financieel advies – komt op de zesde plaats terecht en levert 5% van de bedrijven in de FT1000. Hoewel dit duidelijk een kleiner aandeel is dan dat van veel andere sectoren, is de branche ook nauw betrokken bij de implementatie van innovatie- en business-strategieën binnen de overige sectoren en dan met name in het IT-domein. De snelst groeiende bedrijven van Europa – brancheanalyse

Considerati

Een van de bedrijven op de lijst is Considerati. De in Nederland gevestigde adviesorganisatie werd in 2007 opgericht door Ton Wagemans en Bart Schemer. Het Amsterdamse adviesbureau, dat gevestigd is op de Zuidas, biedt legal en public affairs consultancydiensten met een focus op het digitale landschap. In de algehele FT-1000 staat Considerati op #719. 

De adviseurs van het bureau bieden praktische ondersteuning bij het oplossen van vraagstukken waar wetgeving en publieke opinie nog volop in ontwikkeling zijn. Considerati beschikt over een afdeling die gespecialiseerd is in juridisch advies op het gebied van privacy, databescherming en gerelateerde onderwerpen zoals cybersecurity en aansprakelijkheid van tussenpersonen. Deze juridische afdeling zet zich ervoor in om bedrijven te helpen bij het realiseren van hun doelen, onder meer door middel van data-procesinrichting, dataverwerking en compliance-advies. Ook is er een public affairs afdeling, die klanten adviseert en ondersteunt met hun positionering en belangenbehartiging richting overheid, politici en andere stakeholders. 

Volgens de cijfers in de FT1000-lijst boekte het adviesbureau in 2015 een omzet van €1,6 miljoen en werkten er toentertijd negen professionals – anno 2017 zijn dat er inmiddels 28. Ton Wagemans vertelt over de start van het bureau: “In 2007 hebben we een bedrijf opgericht in wat volgens ons in die tijd een zeer mooie nichemarkt was, waardoor we weinig concurrenten hadden.” Ondanks het ontbreken van concurrentie, bleek het voor Wagemans en Schemer toch lastig om de kennis die zij bedrijven konden bieden te vertalen naar een propositie waarvoor klanten bereid waren te betalen. Wagemans legt uit: “Het beschikken over expertise en kennis is slechts een deel van het werk. Wij wisten wel wat we in huis hadden en wat we konden bieden. Maar als je er niet in slaagt om die kennis in de context van klanten en prospecten te plaatsen, zullen zij zich niet realiseren hoe jij waarde kan toevoegen aan hun organisatie.”

The fastest growing management consulting firms of Europe

Naast Considerati, staan er in de FT-1000 lijst nog enkele Nederlandse bedrijven*, die in hun respectievelijke branches enorme groei hebben laten zien. Zo is online veilinghuis Catawiki het Nederlandse bedrijf dat het snelste groeide – het bedrijf wist in drie jaar tijd maar liefst een omzetgroei van 3.676% te realiseren en is daarmee op de 13de plek van de algemene FT1000 terechtgekomen. Op de tweede plaats – op plek 48 in de top-1000 – volgt de Nederlandse arbeidsmarktbemiddelaar Dag 1, met een groei van 1.535%. De derde Nederlandse snelste groeier is elektronica-importeur Gizmo Retail, dat met een groei van 1.398% op plek 55 staat in de algehele FT-1000. Ook You-Get, een BPM-consultancy- en softwarespecialist**, heeft een plekje op de lijst veroverd – met een omzetgroei van 65% staat het bedrijf op de 962e plek.

16 snelst groeiende managementadviesbureaus

Met Considerati meegerekend, hebben er in totaal zestien management adviesbureaus de lijst weten te halen en met zes vertegenwoordigde bureaus levert de UK de grootste bijdrage. Duitsland, Europa’s grootste economie, biedt onderdak aan vier kantoren op de lijst, Italië aan drie en Frankrijk aan twee. Uit de lijst blijkt dat het Franse Theano Advisors het snelst groeiende managementadviesbureau in Europa is. Het bureau, dat tevens het snelst groeiende bedrijf uit Frankrijk is, boekte tussen 2012 en 2015 een omzetgroei van 5.758%, waarmee de omzet van het 45 werknemers tellende bedrijf uitkwam op €15 miljoen. 

Op de tweede plaats staat Dietzel & Company, een veel kleiner kantoor uit Duitsland dat zijn inkomsten in dezelfde periode zag toenemen met 1.371%. Dankzij deze explosieve groei, boekte het 27 medewerkers tellende bedrijf een omzet van €3,4 miljoen. De top 3 wordt gesloten door het Britse Elixirr, dat een omzet van €21,5 miljoen rapporteerde – 424% groei ten opzichte van 2012.

De top 5 wordt gecompleteerd door twee Italiaanse kantoren. Business Strategies – een kantoor dat zich specialiseert in internationale expansiestrategieën en meer dan 500 Italiaanse klanten bedient – komt in de algemene lijst met een omzetgroei van 316% terecht op de 371e positie. Mind the Value – een in 2011 in Milaan opgericht managementadviesbureau – staat in de algemene FT1000 op plek 393 dankzij een omzetgroei van 292%.

De top 6-16 snelst groeiende managementadviesbureaus van Europa (per bedrijf)

Het Britse Mansion House Consulting – dat sinds het bedrijf in 2009 in Londen werd opgericht ook filialen heeft geopend in New York, Frankfurt, Singapore en Bangalore en inmiddels wereldwijd werk biedt aan meer dan 300 mensen – staat op de 539ste plaats op de algemene lijst van alle bedrijven, door een groei van 198% naar een totale omzet van €49,3 miljoen. Kort daarachter staat het Franse GreenFlex, dat met een groei van 194% zijn omzet zag toenemen tot €191 miljoen, waarmee het de één na hoogste omzet wist te boeken binnen de branche.

De Duitse management consultant CORE, die zijn omzet met 156% zag groeien tot €15,4 miljoen, eindigt op de zevende plek van de snelst groeiende Europese adviesbureaus. Brits adviesbureau Blackrock PM maakte een groei door van 131%, waardoor de omzet uitkwam op €21,9 miljoen. De top 10 van snelst groeiende management consultants bevat uiteindelijk elf adviesbureaus, aangezien de 10e plaats wordt gedeeld door twee kantoren: zowel de Italiaanse Lean-specialist Lenovys als het Nederlandse Considerati groeiden tussen 2012 en 2015 met 128%.

De snelst groeiende managementadviesbureaus van Europa (per land)

UK koploper in consultancy-omzet

Aangezien de UK het grootste aantal van deze snelgroeiende adviesbureaus herbergt, is het weinig verrassend dat hier ook het grootste deel van de in de sector verdiende omzet is binnengehaald. De enorme marge waarmee het de overige Europese landen achter zich laat is desalniettemin opmerkelijk: Britse managementadviesbureaus sleepten meer geld binnen dan alle andere landen bij elkaar opgeteld, met een behaalde omzet van €565 miljoen. 

Verhoudingsgewijs presteerden de twee in Frankrijk gevestigde bureaus gemiddeld gezien echter nog beter, door een opgetelde omzet van €206 miljoen te boeken. Ondertussen haalden de Duitse bureaus een totaalbedrag van €159 miljoen binnen, terwijl Italië en Nederland veel lagere omzetcijfers laten zien met respectievelijk €8 en €2 miljoen.

Gerelateerd: Een uitgebreide analyse van de FT1000 per stad en sector (Consultancy.uk).

* In totaal staan er 28 Nederlandse bedrijven in de top 1000. De totale lijst met Nederlandse bedrijven in de top 1.000: Catawiki, Dag1, Gizmo retail, Marqeting, Massarius, FashCom, Mint Tower, Shifter, Partners Network, 12Build, Meetingselect, Ngage Media, Dalphin International Group, Avanca, A friend of mine, Green Giraffe, eMerus (HR2day), Startselect, Coolblue, Spam Experts, StudyPortals, Nimsys, Considerati, Workstreampeople (Anywhere365), FRISS, VKP, ProActive Software, You-Get en Blue Billywig.

** In de terminologie van het onderzoek valt You-Get niet binnen de Support Services-sector (waar de management adviesbureaus in zijn opgenomen), maar onder de rubriek Technology.