Rob van Gijzel nieuwe RvC voorzitter van Twynstra Gudde

04 juli 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twynstra Gudde heeft veranderingen binnen haar topstructuur doorgevoerd. Rob van Gijzel, voormalig burgemeester van de Gemeente Eindhoven, is benoemd tot voorzitter van de Raad van Commissarissen van het organisatieadviesbureau. 

Opgericht in 1964 is Twynstra Gudde een van ’s lands grootste en belangrijkste organisatieadviesbureaus. Het bureau wordt geleid door een tweekoppig bestuur bestaande uit Mickey Adriaanse en Joost Voerman en een driekoppige Raad van Commissarissen, die toezicht houden op de strategie van het bedrijf en het functioneren van het bestuur.

Aan het roer van de Raad van Commissarissen staat sinds kort Rob van Gijzel, een bekend persoon in het publieke domein. Van Gijzel fungeert momenteel als voorzitter van de Samenwerkingstafel Vrije Sector Middenhuursegment, maar was tussen 2008-2016 actief als Burgemeester van gemeente Eindhoven. In deze acht jaar heeft Van Gijzel op diverse terreinen (economie, technologie, de samenleving en openbaar bestuur) zijn stempel mogen drukken op het beleid van Eindhoven, een gemeente die geldt als een van de belangrijkste technologische hotspots van ons land.

Voor zijn burgemeesterschap was Van Gijzel actief als Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Hij verwierf vooral bekendheid toen hij zich, vanuit zijn rol als Kamerlid, in enkele TV programma’s openlijk uitsprak tegen de grootschalige bouwfraude, die vlak na het millennium in Nederland aan het licht was gekomen. Daarop liet toenmalig fractievoorzitter Ad Melkert Van Gijzel – als woordvoerder in de bouwfraude – vervangen en legde hij hem beperkingen op om vrijuit te kunnen spreken. Van Gijzel beschreef zich daarop als een ‘parlementariër met een slot op de mond' en stelde dat hij zijn rol als volksvertegenwoordiger zo niet langer kon vervullen. Dat resulteerde in zijn beslissing om na twaalf jaar de Tweede Kamer te verlaten.

Rob van Gijzel, Mariënne Verhoef en Paul Riemens - Twynstra Gudde

In een reactie op zijn nieuwe toezichthoudende rol* bij Twynstra Gudde, zegt Van Gijzel: “Twynstra Gudde is een bureau met een sterke reputatie en een lange traditie. Tegelijkertijd loopt het bureau voorop om de uitdagingen die samenhangen met de snelle ontwikkelingen in de samenleving om te zetten in nieuw perspectief. De waardering van de opdrachtgevers voor de professionaliteit van Twynstra Gudde is groot. Dat blijkt ook uit het feit dat het goed gaat met Twynstra Gudde. Met plezier lever ik daar, in mijn nieuwe rol, een bijdrage aan.”

Naast Rob van Gijzel bestaat de Raad van Commissarissen van Twynstra Gudde uit twee ervaren professionals: Mariënne Verhoef en Paul Riemens. Verhoef is sinds zeven jaar lid van de RvC van Twynstra en al elf jaar bestuurder van Spirit! Jeugd en Opvoedhulp. In haar vroege loopbaan was ze zo'n vijf jaar actief als directeur P&O bij het Ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tegenwoordig valt dit onder het Ministerie van Economische Zaken) en fungeerde ze als plaatsvervangend secretaris generaal bij het Ministerie van Financiën. Riemens, sinds 2014 commissaris bij Twynstra Gudde, is een bestuurder met meer dan vijfendertig jaar, waarvan het grootste gedeelte bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN), waar hij zijn loopbaan als luchtverkeersleider begon en van 2008 tot 2016 als bestuursvoorzitter de leiding had. Daarnaast is hij ruim vijf jaar bestuursvoorzitter geweest van CANSO (Civil Air Navigation Services Organisation, 2011-2016) en is hij sinds april vorig jaar bestuursvoorzitter van RAI Amsterdam.

Net als Twynstra Gudde hebben de grotere Nederlandse consultancybureaus in de branche ‘grote namen’ in hun Raad van Commissarissen. Zo nemen bijvoorbeeld in de RvC van Berenschot zitting: Jan Simons, voormalig EY bestuurder en huidig lid van de Supervisory Board van Rabobank; Marc van ’t Noordende, voormalig COO en bestuurslid bij Essent en voormalig bestuursvoorzitter van NKT Cables, een Deense kabelleverancier; Esther Raats Coster, RvC voorzitter bij Rabobank (Groenehart Noord) en bestuurslid bij Achmea; en Ab Pasman, voormalig RvB lid bij Grolsch en huidige RvC voorzitter bij fietsproducent Accell.

* Naast RvC voorzitter bij Twynstra is Van Gijzel tevens: Voorzitter International Community Forum Foundation (ICFF), Lid Raad van Toezicht NBTC Holland Marketing en Lid Raad van Commissarissen Dynniq.