Eimskip neemt meerderheidsbelang in Deens logistiek bedrijf SHIP-LOG

14 juni 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het in IJsland gevestigde Eimskip vervolgt zijn internationale overnamepad met de aanschaf van een meerderheidsbelang van 75% in SHIP-LOG, een expediteursbedrijf uit Aarhus, Denemarken.

Enkele maanden nadat het Belgische Mareco (80% van de aandelen) en de Amerikaanse CSI Group (51% van de aandelen) werden overgenomen, heeft Eimskip zijn derde deal van 2017 afgerond. Met de aanschaf van SHIP-LOG versterkt Eimskip zijn marktaandeel in het segment van logistieke dienstverlening voor gekoelde vracht. Deze sector maakt wereldwijd een snelle groei door, onder meer onder invloed van toenemende voedselhandel en een opkomende middenklasse in grote snelgroeiende economieën. Via een netwerk van vertegenwoordigers in meer dan 120 landen bedient SHIP-LOG zowel importeurs als exporteurs, waarmee een jaarlijkse omzet van €17 miljoen wordt gegenereerd. Het bedrijf heeft met name een sterke marktpositie in de voedselbranche en de farmaceutische branche. 

Als onderdeel van de deal zullen de 32 werknemers van SHIP-LOG overstappen naar Eimskip. SHIP-LOG neemt 75% van de aandelen over – de overige 25% blijft in handen van het huidige managementteam. Het bedrijf zal onafhankelijk blijven opereren vanuit zijn thuisbasis in Aarhus. Door de deal groeit het wereldwijde personeelsbestand van het in 1914 opgerichte en beursgenoteerde Eimskip tot meer dan 1.700 FTE’s, werkzaam in twintig landen.

Eimskip neemt meerderheidsbelang in Deens logistiek bedrijf SHIP-LOG

Gylfi Sigfússon, de President en CEO van Eimskip, meent dat de aankoop de logistieke dienstverlening van het bedrijf verder zal versterken met nieuwe klanten en meer capaciteit, evenals een breder bereik. “De waardevolle ervaring van het management en personeel van SHIP-LOG zal ons helpen onze activiteiten in Denemarken en de wereldwijde expediteursoperatie te versterken.” De belangrijkste aspecten die zullen worden versterkt zijn supply chain management, vracht, inventarismanagement en productieoptimalisatie op het gebied van zeevracht, luchtvracht, wegtransport en koeriersdiensten. 

“We zijn verheugd onderdeel te worden van de Eimskip groep omdat we geloven dat we kennis en expertise aan de groep kunnen toevoegen”, reageren Dimon Steenholt en Mads Dalsgaard, CEO en Partner bij SHIP-LOG. Ze voegen hieraan toe dat ze een aanzienlijk groeipotentieel zien in het benutten van synergiën in hun respectievelijke businessmodellen: “In het verleden hebben Eimskip en SHIP-LOG zich beziggehouden met verschillende goederen en we voorzien dat beide bedrijven zullen profiteren van elkaars ervaring bij het betreden van nieuwe markten en de verkoop van nieuwe producten. Onderdeel zijn van Eimskip stelt SHIP-LOG in staat de positieve groei voort te zetten met behulp van significante wederzijdse synergiën.”

Begeleiding Baker Tilly

Gedurende het onderhandelingsproces werden Sigfússon en het M&A-team van Eimskip ondersteund door adviseurs van Baker Tilly, waarmee verder werd voortgebouwd op een langdurige relatie tussen de twee bedrijven. In 2015 gaf de Nederlandse afdeling van de wereldwijde accountants- en consultancygroep, Baker Tilly Berk, advies bij de overname van Jac. Meisner, een in Rotterdam gevestigd logistiek bedrijf dat zich richt op gekoeld transport. Ook diende het bedrijf het afgelopen jaar als aankoopadviseur tijdens de overname van Extraco, eveneens een koeltransportbedrijf en eveneens gevestigd in Rotterdam. 

Voor de acquisitie van SHIP-LOG deed Eimskip wederom een beroep op de expertise van Baker Tilly op het gebied van corporate finance, transaction support en juridisch advies. De ondersteuning werd verzorgd vanuit de Nederlandse (‘Baker Tilly Berk’) en Deense ('Baker Tilly Denmark’) kantoren van het bedrijf.