12 bureaus dragen bij aan projectmanagement seminar van BPUG

13 juni 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Vandaag vindt voor de 20e keer het jaarlijkse BPUG seminar plaats. Dit jaar is het thema ‘Next Practices’. Twaalf adviesbureaus leveren een bijdrage aan het evenement voor programma- en projectmanagers.

De Best Practice User Group (BPUG) is een community van programma- en projectmanagement professionals. De community heeft de doelstelling om een platform bieden voor het delen van ervaringen en kennis rondom Best Practices van project-, programma- en portfoliomanagement. Als onderdeel van deze doelstelling organiseert de BPUG ieder jaar een seminar voor zijn achterban. Dit jaar viert het seminar zijn 20e bestaansjaar. Het BPUG seminar 2017 vindt vandaag plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

Best Practice User Group

De 2017-editie van het BPUG seminar focust zich op de nieuwste ‘best practices’ – door de organisatie ook wel ‘Next Practices’ genoemd – op het gebied van programma- en projectmanagement. Op het programma staan vier keynote presentaties van experts in het internationale projectmanagement landschap en vier rondes met diverse sessies, evenals een lunch en een borrel. Tijdens de pauzes tussen de presentaties en sessies is er ook ruimte voor bezoekers om een bezoek te brengen aan de sponsormarkt, waar veel van de sponsors van het evenement zijn vertegenwoordigd met een eigen stand. “Om van dit 20e seminar een echt feest te maken, willen wij een unieke sfeer creëren. Dat doen we middels interessante sprekers, sponsors die iets te bieden hebben en een enthousiast publiek”, aldus de organisatie van het seminar. 

Twaalf adviesbureaus

Onder de sponsors bevinden zich maar liefst twaalf vertegenwoordigers uit de Nederlandse adviesbranche. ICT-adviesbureau Ordina behoort tot de hoofdsponsors van het seminar. Naast een financiële bijdrage en een stand op de sponsormarkt, levert het bureau ook een inhoudelijke bijdrage. In de eerste sessieronde verzorgt Remco te Winkel, Management Consultant bij Ordina, de sessie ‘De Toekomst van het PMO’. In deze sessie wordt onder meer ingegaan op de invloed die Agile de afgelopen periode heeft gehad op het takenpakket van het PMO en de verwachte veranderingen voor de komende jaren in het PMO-vakgebied.

Ook adviesbureaus Promista en Forsa Advies hebben zich als hoofdsponsor aan het BPUG seminar verbonden. Promista is een bureau uit Barneveld met circa 10 professionals in dienst die organisaties adviseren en begeleiden bij het verbeteren van hun portfolio-, programma-, en projectmanagement. Forsa Advies is een trainings- en adviesbureau uit Rijswijk dat organisaties adviseert op het gebied van projectmatig werken. Daarnaast verzorgt het bureau een verzameling geaccrediteerde trainingen voor project managementmethodieken als PRINCE2, IPMA, MSP, MoP, BISL en ITIL op verschillende trainingslocaties. 

Naast de drie hoofdsponsors uit de adviesbranche, zijn er nog negen andere spelers uit de adviesbranche die als sponsors een bijdrage leveren aan het seminar: KWD Resultaatmanagement, projectmanagement specialist Odysseus Group, HWP Consulting, projectmanager en detacheerder Essentium, boutique advies- en managementbureau Oppidum, IT consultants CGI, Hands on en CIMSOLUTIONS, en implementatie adviesbureau Intermedius.

Sponsors van BPUG

Workshop Intermedius

Intermedius verzorgt tijdens de vierde sessieronde van het evenement samen met de Nationale Politie de interactieve workshop “Hoe te sturen op resultaat in een snel veranderende omgeving?”. De workshop wordt gegeven door Martijn Dijkema, Consultant Portfoliomanagement bij Intermedius en Adviseur Professionaliseren Project, Programma en Portfoliomanagement bij Politie Nederland, en Jan Pieter Mook, Hoofd Regie & Coördinatie bij Politie Nederland. Dijkema en Mook zijn samen verantwoordelijk voor het inrichten en ontwikkelen van het IV uitvoeringsportfoliomanagement bij de Nationale Politie IV Portfolio Office. 

Tijdens de workshop nemen Dijkema en Mook de deelnemers mee door hun ervaringen te delen die zij het afgelopen jaar hebben opgedaan met het realiseren van een ‘portfolio realisatie plan’ in een hybride, multi-speed omgeving. Dijkema vertelt: “In de eerste fase van de inrichting zijn gegevens (data) vanuit de diverse projecten en programma's getoetst en op orde gebracht. Hierdoor ontstond de informatie over de input op basis waarvan gestuurd kon worden om de dingen goed te doen. Zo werd de basis gelegd om juiste keuzes te maken. Vanuit deze basis zetten wij nu grote stappen om verder inzicht te creëren, grip op de verandering te krijgen en maken wij de organisatie klaar om te gaan sturen op resultaten, de output.”

Aan de hand van kleine casussen en stellingen willen Intermedius en Politie Nederland tijdens de workshop komen tot een interactieve discussie, die volgens Dijkema bij kan dragen aan “verdere standaardisatie van de werkwijze en de ontwikkeling in houding en gedrag van de gehele project-, programma- en portfolio community”. Bovendien zullen Otto ten Dam en Vincent van Kleef met een Intermedius stand op de sponsormarkt staan.