Adviesbranche volop vertegenwoordigd op vastgoedbeurs PROVADA
Op 30 en 31 mei en 1 juni vindt in de RAI de 2017 editie van PROVADA plaats. Ook deze editie maken weer verschillende adviesbureaus en professionals hun opwachting op de jaarlijkse vastgoedbeurs. Dit jaar zijn onder meer KPMG, Fakton en CBRE aanwezig met een beursstand en verzorgen ook vertegenwoordigers van BCI, PwC en Brink Groep verschillende sessies.
Zoals vrijwel iedere sector krijgt ook het vastgoeddomein de laatste jaren te maken met een stroom aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Door het gebruik van onder meer Big Data en Internet of Things (IoT) sluiten nieuwe gebouwen steeds beter aan op de activiteiten die erin plaatsvinden en fungeren steeds vaker als ‘smart buildings’. Dergelijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat de vastgoedsector steeds meer in verbinding komt te staan met andere domeinen, zoals bijvoorbeeld de energiesector. Momenteel is de technologie ver genoeg ontwikkeld om gebouwen een ingrijpende rol te kunnen laten spelen in de levens van de mensen die er wonen of werken en is het aan de samenleving om te bepalen hoe ingrijpend deze rol daadwerkelijk zou moeten zijn.
PROVADA 2017: Connecting the Future
Met het oog op deze ontwikkelingen staat de 2017 editie van vastgoedbeurs PROVADA in het teken van het hoofdthema “Connecting the Future!”. Sinds de eerste editie, dertien jaar geleden, is het congres uitgegroeid tot hét jaarlijkse platform voor de vastgoedbranche en geldt het bovendien als een netwerkevenement voor ontwikkelaars, beleggers, consultants, retailers, financiers, woningcorporaties, eindgebruikers en gemeenten. Dit jaar zal de beurs plaatsvinden op 30 en 31 mei en 1 juni in de RAI Amsterdam.
Tijdens de drie beursdagen wordt een breed inhoudelijk programma verzorgd rondom drie dagthema’s: social structures, partnership en smart solutions. In verschillende sessies, presentaties, dialogen en rondetafels komen onderwerpen als megatrends in vastgoed, de functie van de stad, de virtuele samenleving, de complexiteit van moderne vastgoedopgaven en nog vele andere onderwerpen aan bod.
Net als vorig jaar zal ook PROVADA FUTURE zijn vertegenwoordigd op de beurs. Het platform, waarop innovatie en ontwikkelingen in de vastgoedbranche centraal staan, werd tijdens de 2016 editie van de beurs geïntroduceerd en is sindsdien actief met onder meer publicaties over trends en onderzoek. Samen met verschillende partners wordt een interactief 3-daags programma georganiseerd met powertalks en pitches, een innovatie expeditie en - voor het eerst - een vastgoed ‘hackathon’. Tijdens deze hackathon, die wordt georganiseerd in samenwerking met Realmark OSRE, komen softwareontwikkelaars samen om te werken aan een software-oplossing voor een vastgoed gerelateerd vraagstuk. Het resultaat wordt op de laatste dag van PROVADA gepresenteerd.
Bijdragen vanuit de adviesbranche
Naast prominente spelers uit de vastgoedwereld zullen ook diverse bureaus en professionals uit de adviesbranche aanwezig zijn op de beurs. Vijf adviesorganisaties hebben dit jaar een stand op de beursvloer: ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, Big Four kantoor KPMG, en vastgoedaviesbureaus CBRE, Cushman & Wakefield en Fakton. Daarnaast zullen diverse vertegenwoordigers van deze en andere bureaus inhoudelijk bijdragen aan het programma van PROVADA. Hieronder een greep uit de verschillende sessies:
Tromp Bakker, Directeur M.C.F. Management, Consultancy & Finance, verzorgt de sessie ‘De zorgvastgoed-carrousel’, waarin hij ingaat op de veranderende vastgoedbehoefte vanuit de zorg. Daarnaast geeft hij ook een sessie over ‘De senior van de toekomst’, waarin hij bekijkt hoe zelfregie en woongenot hand in hand kunnen gaan voor senioren.
René Buck, Directeur van Buck Consultants International (BCI), is betrokken bij verschillende sessies. Hij zal het hebben over ‘Stationsgebieden in de stad van de toekomst’, ‘Vastgoedoplossingen voor de logistieke problemen in de stad’ en ‘Robots in distributiecentra: kans of bedreiging voor Nederland als logistiek land?’. Hij neemt daarnaast nog deel aan de ‘Urban Logistics Conference’.
Peter Colon, Partner bij BCI, is net als René Buck betrokken bij de sessie ‘Vastgoedoplossingen voor de logistieke problemen in de stad’. Vastgelopen binnensteden en wijken vol met milieuvervuilende en geluidshinder veroorzakende busjes en vrachtwagens die via internet bestelde goederen komen afleveren en ophalen, is dat de toekomst van de binnenstad?
Hinko Frouws, Management Consultant bij PwC, neemt deel aan ‘TIAS Ted: Vastgoeddata in de Praktijk.’ Al jaren wordt er gesproken over de datarevolutie. Wat betekenen deze nieuwe datamogelijkheden voor de vastgoedmarkt van vandaag? Hierover gaat hoogleraar Dirk Brounen in gesprek met Frouws en Yvonne van der Brugge, waarnemend directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf.
Marleen Hermans, MT-lid van Brink Management & Advies, zal twee sessies verzorgen, namelijk ‘Werken aan een toekomstbestendige sector: de Bouwagenda’, over het versterken van de bouwmarkt en het bieden van oplossingen, en ‘Wie betaalt de transformatieopgave?’, over de benodigde opschaling van stedelijke woningbouw.
Hans de Jonge, Directievoorzitter van Brink Groep, verzorgt de ‘Uitreiking Architectuurplaquettes 2017’. Ook dit jaar is de Stichting Architectuurplaquette aanwezig op de beurs. Na de presentatie van vorig jaar, wordt ook dit jaar de architectuurplaquette in de schijnwerpers gezet. Met gasten en bezoekers wordt er van gedachten gewisseld over de meerwaarde ervan.
Arnoud Walrecht, KPMG Lead Circulaire Economie, zal de sessie ‘De True Value van circulair renoveren’ verzorgen. Tijdens dit minicollege geven Walrecht en Bart Blokland, Directeur Shared Services bij Alliander, inzicht in de manier waarop Alliander haar vastgoed circulair heeft gerenoveerd en wat daarvan de milieu- en sociaaleconomische impact is geweest.
Han Gerrits, Hoogleraar aan de Vrije Universiteit en partner KPMG Innovation Factory, zal de sessie ‘De vastgoedsector als innovatie-ecosysteem?’ leiden. Gerrits zal tijdens dit college inzichten delen uit de praktijk.
Dennis de Vries, Lead of KPMG Digital Ledger Services Netherlands, zal de sessie ‘Gaat Blockchain de vastgoedsector veroveren?’ verzorgen. In dit minicollege geeft De Vries inzicht in de laatste ontwikkelingen en hoe blockchain de vastgoedsector gaat opschudden.
Robert Jan Peters, Executive Director bij CBRE, doet mee aan het ‘PROVADA Financieringsdebat 2017’. Tijdens dit debat worden de rollen omgedraaid. Op het podium staan dan de ‘gebruikers’ van financiering in plaats van de financiers. Wat zijn de vraagstukken en oplossingen van toonaangevende vastgoedondernemers? (Ook met Jimmy Kools van Fakton)
Tim Habraken, Associate Director Sustainability bij CBRE, zal ingaan op de vraag: ‘Wat is er gezond aan gezonde gebouwen?’. De (meer)waarde van gezonde gebouwen wordt voor gebruikers en beleggers steeds belangrijker. De eerste gebouwen die een WELL certificaat krijgen worden inmiddels ontwikkeld. Wat zijn de kenmerken van gezonde gebouwen, wat kost het extra en wat levert het precies op?
Machiel Wolters, Senior Director Research bij CBRE, verzorgt de sessie ‘CBRE Sessie: De logistiek van retail’. De opkomst van e-commerce heeft in de beleving van velen geleid tot een tegenstelling tussen retail en logistiek: ‘Sheds vs. Shops’ - de een gaat ten koste van de ander. Machiel Wolters van CBRE betoogt in zijn presentatie dat dit beeld onjuist is en dat retail en logistiek communicerende vaten zijn.
Johan van Hoof, Partner bij KPMG Advisory, neemt deel aan het ‘PROVADA Corporatiedebat 2017: De Slimme Corporatie’. Traditioneel staat het PROVADA Corporatiedebat op donderdagmiddag op het programma. Corporatiebestuurders, een belegger, een ontwikkelaar en een vertegenwoordiger vanuit een gemeente geven een reactie én sprekende voorbeelden op een aantal stellingen.
Jimmy Kools, Partner en CFO van Fakton, is betrokken bij twee sessies. Hij zal deelnemen aan het ‘PROVADA Financieringsdebat 2017’ (samen met Robert jan Peters van CBRE) en verzorgt de sessie ‘Het belang van een sterk middenhuur segment’, over de grote krapte binnen dat segment van de woningmarkt.
Jeroen Lokerse, Managing Partner van Cushman & Wakefield in Nederland, neemt deel aan ‘De Toekomst van Real Estate organisaties’, het slotgesprek van het congres. Een drietal CEO’s (waaronder Lokerse) van vastgoedondernemingen gaat in gesprek met prof. dr. Toni Sfirtsis (Strategie & innovatie). Zij blikken terug op de lessen uit de drie innovatie expedities en geven hun visie over hoe de vastgoedsector zich moet heruitvinden om een succesvolle toekomst aan zich te verbinden.
Sander Klous, Hoogleraar Big Data Ecosystems en partner KPMG Data & Analytics, zal de sessie ‘De Amsterdam ArenA als meest innovatieve stadion ter wereld’ verzorgen. De Amsterdam ArenA wil in 2020 het meest innovatieve stadion van de wereld zijn. Hoe bereik je dat? Wat moet je daarvoor doen? En wat heeft KPMG daarmee te maken? Tijdens deze lunchsessie vertellen Klous en Henk van Raan, directeur van Amsterdam Innovation Arena, over hun ambities.
Angela Sweres, Manager bij KPMG, zal de sessie ‘De corporatie van de toekomst: een nieuwe manier van (samen)werken’ leiden. Tijdens deze lunchsessie zet Sweres de tijd een paar jaar vooruit en werpt een blik op de corporatie van de toekomst.
Joris Juttmann, Director Finance Management Advisory bij KPMG, zal de sessie ‘The robots are coming: ook naar de vastgoedsector?’ verzorgen. Tijdens dit minicollege geeft Juttmann inzicht in de recente ontwikkelingen op het gebied van robotisering en verkent hij de mogelijke toepassingen in de vastgoedsector.