Tien bureaus leveren bijdrage aan vastgoedbeurs PROVADA 2016

07 juni 2016 Consultancy.nl 9 min. leestijd

Vandaag gaat in de RAI Amsterdam de 2016-editie van PROVADA van start, ’s lands grootste vakbeurs voor vastgoed en property management. De adviesbranche is dit jaar weer sterk vertegenwoordigd tijdens het evenement. Diverse bureaus zijn aanwezig met een stand op de beursvloer, daarnaast zullen diverse consultants een inhoudelijke bijdrage leveren aan het programma.

De vastgoedmarkt is sterk in beweging. Technologische veranderingen, zoals robotica, Internet of Things en Big Data, volgen elkaar in snel tempo op. Maar ook binnen de markt zijn er verschuivingen zichtbaar, waaronder op het gebied van gebruik versus bezit en de veranderende verwachtingen ten aanzien van kantoorgebouwen en de invulling van werkplekken. Door het samenspel van deze twee trends ontstaat een dynamisch speelveld waar volgens kenners geen enkele speler in de markt aan zal kunnen ontkomen. Vastgoedpartijen worden genoodzaakt om hun strategieën onder de loep te nemen, vooruit te denken, en om in te spelen op het ‘nieuwe normaal’. 

Om bestuurders uit de vastgoedwereld inzicht te geven in de belangrijkste trends, en de impact daarvan op het speelveld en hun organisatie, organiseert PROVADA jaarlijks de gelijknamige PROVADA beurs. Sinds de eerste editie, twaalf jaar geleden, is het congres uitgegroeid tot hét jaarlijkse platform voor de vastgoedbranche en geldt bovendien als een netwerkevenement voor ontwikkelaars, beleggers, consultants, retailers, financiers, woningcorporaties, eindgebruikers en gemeenten. De 2016-editie van de beurs vindt de komende drie dagen (6, 7 en 8 juni) plaats in de RAI Amsterdam.

PROVADA 2016

Tijdens de drie beursdagen wordt een breed inhoudelijk programma verzorgd rondom drie dagthema’s: smart cities, game changers en business innovation. In verschillende sessies, presentaties, dialogen en rondetafels komen onderwerpen als megatrends in vastgoed, de circulaire stad, rijksmonumenten als nieuwe investering, vluchtelingenhuisvesting, zorgvastgoed en nog vele andere onderwerpen aan bod.

Nieuw dit jaar is PROVADA FUTURE, een online platform waarop innovatie en ontwikkelingen in de vastgoedbranche centraal staan. Het platform blijft ook na de beurs in de lucht met publicaties over trends en onderzoek, en geeft daarnaast exposure aan veelbelovende startups en ‘grown ups’ in de vastgoedwereld. Samen met contentpartner Richard van Hooijdonk, futurist en trendwatcher, zal het platform voorzien in dagelijks nieuws over vastgoedinnovatie, en technologische trends als robotica, hologrammen, big data, 3D-printing en nanotechnologie. 

Voormalig minister-president Jan Peter Balkenende, tegenwoordig Partner bij EY, opent de beurs. “Belangrijke trends bieden volop kansen als u ze weet te omarmen. Het vergt echter een ander strategiemodel van uw organisatie en het vergt een andere houding van uzelf. Heeft u het lef om de toekomst in te gaan? Innovatie is 25% technologie en 75% mensenwerk”, aldus de oud-premier over het thema van dit jaar. Andere grote sprekers die een keynote zullen verzorgen zijn onder meer Roel van de Bilt, de COO van FGH Bank; Christopher Choa, Vice President bij AECOM; en Annemarie van Doorn, Directeur van de Dutch Green Building Council. Van de Bilt levert een bijdrage tijdens het PROVADA Financieringsdebat. Tijdens ‘Investors Question Time’ kunnen spelers uit de vastgoedbranche vragen stellen aan investeerders uit zowel de Nederlandse als de internationale markt, waaronder aan Choa. Van Doorn levert een bijdrage in de sessies ‘Duurzame renovatie stedelijk vastgoed’ en ‘Maakt de stroomversnelling echte innovatie los?’ en is daarnaast als jurylid betrokken bij de uitreiking van de Green Leader Award 2016. Deze award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en gaat naar de beslisser uit de vastgoedsector die de grootste bijdrage heeft geleverd aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Experts van diverse bureaus leveren bijdrage aan PROVADA 2016

Adviesbranche rijkelijk vertegenwoordigd
Naast deze prominente spelers uit de vastgoedwereld zullen er ook veel partijen uit de adviesbranche aanwezig zijn op de beurs. Zo hebben onder meer Arcadis, Brink Groep, CBRE, CGI, Fakton, KPMG en vastgoedadviseur Savills een stand op de beursvloer – Hun stands worden bemand door marketeers en consultants.

Daarnaast zullen diverse consultants van bureaus een bijdrage leveren aan het inhoudelijke programma. Enkele van deze consultants zijn:

Eefje Jonker, Managing Director van Business Models Inc: Jonker is een van de sprekers bij de ‘Bijeenkomst Bouwnetwerk – Zet jouw next step’. Als Strategy Designer ondersteunt zij organisaties bij het vormgeven van hun strategie en waarde propositie, evenals bij het innoveren van hun business model.

Erwin Daalhuisen, Senior Consultant bij Fakton: Daalhuisen is gespecialiseerd in het ontwikkelen van vastgoed en gebieden, vanuit zijn achtergrond als ruimtelijk bedrijfseconoom. Hij verzorgt samen met twee andere sprekers de sessie ‘Zestigduizend woningen in vijf jaar. MRA versnelt de woningproductie’, waarin hij de resultaten presenteert van een onderzoek van zijn bureau naar de mogelijkheid om 60.000 huizen te bouwen in de Metropoolregio Amsterdam.

Hans de Jonge, Directievoorzitter Brink Groep: De Jonge staat al bijna 20 jaar aan het hoofd van de directie van Brink Groep en adviseert in complexe gebiedsontwikkeling- en huisvestingsvraagstukken. Als prominent lid van Vereniging Onroerend Goed Onderzoekers Nederland (VOGON) gaat hij samen met twee andere VOGON-leden in debat over de gamechangers van de komende decennia.

Ernst van der Leij, MT-lid Brink Management & Advies: Van der Leij is een maatschappelijk betrokken adviseur die daarvoor zelfs de Klimaatpenning in ontvangst heeft mogen nemen. Hij spreekt in de sessie ‘Wie ontwikkelt de woning in het middensegment?’

Evi van Rijn, Senior consultant bij Brink Management & Advies: Collega adviseur Van Rijn is een van de sprekers tijdens ‘Maakt de stroomversnelling echte innovatie los?’, waar Annemarie van Doorn optreedt als moderator.

Frank Mulders, Director bij KPMG Corporate Finance: Mulders is binnen de vastgoed adviespraktijk verantwoordelijk voor de (transactie gerelateerde) dienstverlening aan de vastgoedsector. Hij spreekt tijdens de themabijeenkomst: Beleggen in zorgvastgoed.

Sprekers op PROVADA 2016

Edo Roos Lindgreen, Partner bij KPMG: Edo Roos Lindgreen is Head of Innovation van KPMG in Nederland en spreekt over veelbelovende start-up steden. Hij is onder meer betrokken bij The Next Web en Google Tech hub in Amsterdam, genaamd X.

Dave Venmans, Stafdirecteur Facilities bij KPMG: Venmans is eindverantwoordelijk voor het vastgoed en de facilitaire dienstverlening van KPMG in Nederland. Hij presenteert samen met Harold Coenders, Directeur van Colliers International Corporate Solutions, de uitkomsten van twee belangrijke marktonderzoeken: Verborgen Leegstand 2016 & NFC Index 2016.

Wendy Verschoor, Executive Director bij CBRE: Verschoor heeft ruime ervaring met het leveren van integrale advisering over (portefeuille)strategie, business modellen, risicomanagement, regelgeving en operationele vraagstukken op het gebied van vastgoed, financiën en investeringen. Zij spreekt tijdens de sessie ‘Tristatecity: groter denken in een veranderende wereld’.

Jan Paul Schop, Oprichter van USP Marketing Consultancy: USP is een marketing consultancybureau dat volledig is toegelegd op de bouw-, installatie-, vastgoed- en woonbranche. Schop levert een bijdrage aan ‘De toekomst van Real Estate’.

Freek Wullink, Consultant bij Arcadis: Wullink is als consultant betrokken bij verschillende circulaire economie projecten voor publieke en private partijen. Hij draagt bij aan de sessie ‘De stad wordt circulair’.

Noor Huitema, Consultant bij Copper8: Huitema zal tijdens de PROVADA zitting nemen in een expertpanel van het Transformatieplein. In deze rol zal zij een tweetal pitches binnen de Gemeente Amsterdam beoordelen op duurzaamheid.