Webhelp Nederland neemt meerderheidsbelang in Telecats

20 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Webhelp Nederland heeft een meerderheidsbelang genomen in specialist in taal- en spraaktechnologie Telecats. De transactie is in lijn met de ambitie van Webhelp Nederland om een leidende speler op het gebied van business process outsourcing te worden. De deal werd begeleid door vier M&A bureaus. 

Met circa 35.000 medewerkers in 26 landen is Webhelp (hoofdkantoor in Frankrijk) een internationale speler in business process outsourcing (BPO) branche. Het bedrijf is een specialist op het gebied van customer experience en payment management en richt zich op solutions die de financiële en operationele processen van klanten verbeteren. 

Begin deze week nam de Nederlandse organisatie van Webhelp een meerderheidsbelang in Telecats, een onderneming uit Enschede gespecialiseerd in spraakherkenning en overige taal- en spraaktechnologie in customer contact solutions. De oplossingen van het bedrijf, dat in 1993 is opgericht, omvatten onder meer klantidentificatie, call routering, self service en analytics.

De systemen van Telecats, die zijn geïnstalleerd bij ruim 400 klanten in heel Europa, handelen maandelijks miljoenen gesprekken af. De klanten van het technologische bedrijf zijn actief in de telecommunicatie, entertainment-, verzekerings-, transport- en financiële sector evenals de wereld van uitgeverijen, nutsbedrijven en overheid.

Het meerderheidsbelang in Telecats is in lijn met de groeiambities van Webhelp*. Vorig jaar lijfde Xtrasource, een dochter van Webhelp Nederland, nog callcenter specialist Contact2Value in.

“Customer experiences en business processen veranderen in hoog tempo als gevolg van toegenomen mogelijkheden van technologie. Deze acquisitie bevestigt de reputatie van Webhelp als technology enabler en verstevigt haar positie als partner voor innovatieve customer contact solutions”, aldus Gert-Jan Morsink, CEO van Webhelp Nederland en lid Raad van Bestuur van de Webhelp Groep.

Webhelp - Business process en customer experience outsourcing

Morsink vervolgt: “We zijn erg trots op deze overname en de mogelijkheden die het met zich meebrengt voor onze klanten. Zij mogen van ons verwachten dat we nieuwe technologische oplossingen lanceren, gecombineerd met een ongeëvenaarde human touch. Dit stelt ons in staat de customer experience verder te verbeteren en tegelijkertijd de total cost of ownership te laten dalen.”

Wim Luimes, directielid van Telecats over de overname: “Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden die het biedt voor ons bedrijf. Het internationale portfolio en de ambities van Webhelp helpen ons absoluut onze groeidoelstellingen te verwezenlijken. Als experience innovator is er geen betere partner te vinden. We zullen onze gezamenlijke expertise inzetten om een bijdrage te leveren aan een duurzame verbetering in customer experience.” Luimes blijft samen Jan Willem Mulder en Martin Spitholt de directie van Telecats vormen. Het bureau blijft gevestigd in Enschede. “Klanten worden nog steeds op dezelfde professionele wijze door ons bediend”, aldus Luimes.

Dealmakers

Bij het tot stand komen van de deal waren verschillende M&A bureaus betrokken. Telecats schakelde de hulp in van Fortaleza Capital voor M&A advies en Orange Clover werd ingeschakeld als legal advisor. Alexander van Rossum, oprichter van Fortaleza Capital, vertelt over de deal: “Fortaleza Capital heeft vorig jaar samen met de aandeelhouders van Telecats een grondige analyse gemaakt van geschikte potentiële kopers voor de onderneming. Webhelp kwam hierbij al snel als een favoriete kandidaat naar voren, vanwege de uitstekende complementariteit tussen de bedrijven en het feit dat de ondernemende, innovatieve cultuur van Telecats naadloos aansluit bij die van Webhelp. Dit is werkelijk een ‘match made in heaven’.”

Aan de buy-side werd Webhelp bijgestaan door KPMG, ingeschakeld voor due diligence ondersteuning, en BarentsKrans, dat juridisch advies leverde. Het advocatenkantoor is een goede bekende van Webhelp – tijdens de deal van Contact2Value leverde het kantoor samen met Fortaleza Capital advies aan het kopersteam.

* Internationaal gezien zijn het afgelopen jaar meerdere overnames afgerond, waaronder die van social media specialist Netino en MyStudioFactory, een Frans advies- en marketingbureau gericht op digitale strategie.