Intern event inspireert 200 consultants van Atos Consulting

12 april 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eind maart organiseerde Atos Consulting een grootschalig intern evenement gericht op het inspireren van zijn consultants. Ruim 200 adviseurs waren aanwezig bij het event, dat hen een interactief programma vol inspiratie en vaklessen voorgeschotelde.

Ieder jaar organiseert Atos Consulting – de management consulting en IT consulting tak van ICT-dienstverlener Atos – meerdere evenementen voor zijn consultants met het doel om kennisdeling, inspiratie en innovatie te stimuleren. Een goed voorbeeld is de Atos Consulting Dragons' Den die het bureau vorig jaar organiseerde.

Dit jaar besloot de consultancypraktijk een evenement te organiseren met het thema ‘To Inspire & To be inspired’. De adviseurs werkzaam bij het bureau werden aan de hand van drie teasers geënthousiasmeerd voor het programma: Heb je zin in een bijeenkomst waar je energiek en geïnspireerd van raakt? Wil je jezelf en je collega’s graag meer flow laten beleven en wil je weten hoe jij daarbij kunt helpen in 1 minuut? En tenslotte: Houdt de toekomstige rol van consultant je bezig en ben je geïnteresseerd in top trends in de adviessector?

Focus op performance

Op donderdag 23 maart was het zover, en kwamen ruim 200 consultants naar het Theater in Vleuten om het evenement bij te wonen. Victor Mion, de grondlegger van ‘One Minute Coaching’, verzorgde de aftrap en daagde de deelnemers uit om naar hun prestaties te kijken in plaats van vooral naar de resultaten. “Je kunt een fantastische wedstijd spelen, maar of je wint, ligt niet alleen in jouw handen”. Zo deelde hij met de consultants zijn ervaring als voormalig topsport coach waarin hij de waarde ontdekt heeft van kijken naar wat er wél is en wat er nodig is om toch weer vol voor het volgende punt te gaan.

Intern event van Atos Consulting

Mion was voordat hij met One Minute Coaching startte coach van verschillende Nederlandse professionele tennissers. De naam van zijn onderneming wijst terug op de zeer korte tijd die hij als coach had om tijdens een time-out de mindset van een speler te beïnvloeden. Hierbij maakt hij vooral veel gebruik van ‘veerkracht’, het vermogen van mensen om het gebeurde achter hen te laten en zich te richten op het volgende.

Trends in consulting

Vervolgens gaf Ard-Pieter de Man, voormalig principal consultant van Atos Consulting en nu rector van Sioo, een inspirerende presentatie over nieuwe strategieën in de consultancybranche. De presentatie was gebaseerd op een grootschalig onderzoek dat hij in 2016 had uitgevoerd, waaruit bleek dat een groot deel van de bestaande businessmodellen in de Nederlandse adviesbranche de komende jaren op de schop gaan. Doordat klanten andere behoeften hebben dan vroeger als het gaat om de toegevoegde waarde die zij zoeken bij het inhuren van consultants is het vak van consultant de afgelopen jaren mee veranderd. Consultants omarmen bijvoorbeeld steeds vaker nieuwe manieren van beloning, waarbij fees op basis van geleverde prestaties, of meer ondernemendere vormen zoals risk-sharing, sterk aan populariteit winnen.

Andere grote trends die het werk van de adviesbrache beïnvloeden zijn toenemende (internationale) concurrentie, de opkomst van zelfstandige consultants (de markt telt inmiddels zo’n 95.000 ZZP’ers), verregaande automatisering die sommige consultancy-activiteiten dreigt over te nemen en de steeds verdere professionalisering van interne consultancytakken.

Innovatieve proposities

Het laatste deel van de avond werden collega’s op het podium geïnspireerd door eigen collega’s. Om in aanmerking te komen voor een podiumplaats werd vooraf om een originele inzending van een mini-pitch gevraagd over ieders performance rondom de strategie van Atos Consulting. Zeven consultants wisten door te dringen tot de finale: Reindert de Leeuw, Judith Smolders-Poppelaars, Nynke van der Ham, Robert-Jan Streng, Joel Verkade, Niek Groebbe en Larissa Hendriksen. In no-time en onder hoge tijdsdruk hebben zij onder begeleiding van Hester Macrander (cabaretier en deskundige op het gebied van taal, communicatie, gedrag en theater) een concept van niets tot een concreet en inspirerend resultaat gebracht.

Ilonka van Oostrom, bij Atos Consulting verantwoordelijk voor de organisatie van het event, laat weten dat de finalisten een “fantastische performance” hebben neergezet. “En niet alleen de zeven consultants, maar alle sprekers. Het was een enorm energieke en inspirerende avond, voor en door collega’s. Want bij Atos Consulting vinden we het belangrijk om elkaar te inspireren, te stimuleren en onze successen te vieren!”, sluit Van Oostrom af.