Bouwen in Amsterdam nog duurder geworden

27 maart 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Amsterdam is wereldwijd de 20ste duurste stad om in te bouwen, blijkt uit onderzoek van ingenieurs en adviesbureau Arcadis. De stijging is vooral te wijten aan de hogere kosten voor bouwprojecten door complexere en benodigde bouw logistieke uitvoering.

Het rapport International Construction Costs is een jaarlijks terugkerend onderzoek van ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis. De 2017 editie van het rapport biedt een overzicht van de bouwkosten in de 44 belangrijkste vastgoed- en infrastructuursteden ter wereld. De ranking steunt op een data-analyse van de realisatiekosten van dertien typen gebouwen. De kosten omvatten de aanneming, materialen, en andere dienstverlening zoals ontwerp en engineering.

Bovenaan de ranglijst staat, net als vorig jaar, New York. Op de tweede en derde plek staan Hong Kong en Genève, gevolgd door Londen. De Britse hoofdstad is ten opzichte van de vorige meting twee plaatsen gedaald, mede door de devaluatie van het pond in de nasleep van het Brexit-referendum. In West-Europa hebben financiële centra Frankfurt en Parijs respectievelijk hun achtste en negende plaats weten te behouden.

Amsterdam

Uit de meest recente bevindingen van de studie blijkt dat Amsterdam wereldwijd nog altijd een van de duurste steden is om in te bouwen. In verhouding tot het rapport van vorig jaar is Amsterdam zelfs iets duurder geworden. Stond onze hoofdstad vorig jaar nog op de 21ste plaats, zo is Amsterdam in 2017 een plek gestegen, naar de 20ste plaats.

International cost comparison index

In Nederland steeg de gemiddelde kostprijs van een bouwproject met 1,6% en de marktwerking met 4,8%. In Amsterdam ligt dit percentage bij veel projecten nog aanzienlijk hoger. Ook zijn de bouwkosten in Amsterdam beduidend hoger dan het gemiddelde in Nederland, als gevolg van de complexere en benodigde bouw logistieke uitvoering.

Ted Peek, Senior Advisor bij Arcadis, wijst onder meer op de volatiele prijzen in de markt: ”Volatiele prijzen zijn een aanzienlijke risicofactor in grote bouwprojecten. Initiatiefnemers van deze projecten willen voorkomen dat hun projecten de speelbal worden van ongunstige marktontwikkelingen. Het vooraf inschatten van de bouw- en investeringskosten alsmede de aanbestedingsrisico’s en risico’s van loon- en prijsstijgingen is een cruciale opgave voor grip op kosten, tijd en risico’s en voor een succesvol project.”

Dollar beweging tegenover wereldwijde valuta

Volgens de Arcadis adviseur zijn investeringen in stabiele markten noodzakelijk: “Door te investeren in stabiele markten met gunstige economische vooruitzichten en met veel inzicht in de genoemde bouweconomische ontwikkelingen, zoals Nederland, kunnen partijen het risico op onverwachte kosten en geschillen beperken.’’

Lees ook:
Amsterdam scoort hoog in top 25 meest aantrekkelijke wereldsteden.
De 50 meest aantrekkelijke Nederlandse steden om in te wonen.