5 partijen richten Industry 4.0 platform Smart Industry Partners op
Vijf partijen – ErgoDesign, Hollander Techniek, Universiteit Twente, Oost en adviesbureau Symbol – hebben hun krachten gebundeld om het netwerk Smart Industry Partners te lanceren. Doelstelling van het netwerk is om kennis en best practices op het gebied van smart industry te delen en organisaties in ons land te helpen bij de toepassing van Industry 4.0 technieken.
Het industriële landschap staat aan de vooravond van de vierde industriële revolutie, door analisten ook wel gekenmerkt als ‘Smart Industry’ of ‘Industry 4.0’. Door de opkomst van nieuwe technologieën en digitalisering raakt een reeks van industriële ontwikkelingen in een stroomversnelling, die binnen de maakindustrie zal leiden tot enorme verbeteringen in productiviteit en efficiency. ‘Smart Industry’ wordt vaak gebruikt als een containerbegrip om een reeks aan technologische ontwikkelingen te beschrijven, zoals robotisering, Big Data, augmented reality, industrial Internet of Things (IoT), cloud, verregaande systeemintegratie, 3D printing en meer.
Diverse schattingen van de afgelopen maanden hebben getracht om de megakansen die ‘Smart Industry-toepassingen voor sectoren en bedrijven kunnen bieden, te kwantificeren. Volgens een van de schattingen, door Strategy&, kan de technologie in Europa zo’n €550 miljard aan extra omzet opleveren, terwijl een ander onderzoek, van The Boston Consulting Group (BCG), concludeerde dat Duitsland – een van de voorlopers als het gaat om industriële automatisering – zijn BBP jaarlijks met 1% kan laten groeien, mits het land Industry 4.0 de komende jaren volledig omarmt.
Zoals bij elke nieuwe aanpak of nieuwe manier van werken die zijn intrede doet, worstelt het bedrijfsleven met het benutten van de aanwezige potentie. Sommige experts stellen zelfs dat de Nederlandse maakindustrie achterloopt ten opzichte van andere grootmachten. Dat zou komen doordat ons land enerzijds overschat hoe ver we gevorderd zijn met het digitaliseren van onze maakindustrie en anderzijds onderschat welke kansen Industry 4.0 ons kan bieden.
Smart Industry Partners
Om bedrijven meer inzichten te bieden in wat Smart Industry hen kan opleveren en hoe zij hiervan het beste kunnen profiteren, besloten vijf partijen om een op het domein gericht kennisnetwerk op te zetten. Het betreft ErgoDesign, een aanbieder van Industrial Engineering support diensten, waaronder productie- en logistieke advisering; Hollander Techniek, een technisch dienstverlener gespecialiseerd in onder meer elektrotechniek, beveiliging, robotisering en Industriële automatisering; Universiteit Twente, de grootste campusuniversiteit van Nederland met een focus op technologische ontwikkelingen; Oost, een ontwikkelingsmaatschappij uit Apeldoorn; en Symbol, een advies- en trainingsbureau uit Enschede en Amersfoort dat zich richt op onder andere Business Improvement, Lean Six Sigma en kwaliteitsmanagement.
“Onze missie is om een toegankelijk netwerk van organisaties te creëren die Smart Industry oplossingen aanbieden op verschillende gebieden, variërend van business strategieën, nieuwe technologieën, coaching en training, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van slimme productontwikkeling, tot Mass Customization, Internet of Things, de Digital factory, Cyber Physical Systems, Factory flexibility en Agility van organisaties”, aldus de partners op hun website.
Het netwerk heeft ook als doel oplossingen te bieden voor integratie van industriële automatisering en informatietechnologie met als resultaat een sterke verbetering van productiviteit, flexibiliteit en robuustheid van de productiesystemen. Smart Industry Partners richt zich met name op middelgrote tot grote industriële bedrijven die de financiële armslag hebben om in Industry 4.0 te investeren.
Concrete vraagstukken waar Smart Industry Partners verwacht bij te kunnen ondersteunen variëren van het starten van een innovatietraject, zoals een verkenning (Wat betekent het concreet? Welke technologische elementen horen erbij?), tot de businesscase fase (Voegt dit waarde toe aan het bedrijf?) en de daadwerkelijke implementatie (Welke stappen moeten genomen worden om het bedrijf SMART te maken? en Wie ondersteunt verder bij deze stappen?).
Als onderdeel van de kennisbank van het netwerk hebben de partners ook een tweedaagse master class ontwikkeld, die deelnemers de mogelijkheid biedt om kennis op te doen over de verschillende Smart Industry elementen. Tijdens de sessies wordt ingegaan op de onderlinge samenhang van de verschillende elementen. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn onder andere ‘smart product development’ en co-creatie, ‘mass customization’, ‘flexible manufacturing’, ‘cyber physical systems’ en ‘digital factory’.
Verder zal een aantal managers van bedrijven die al stappen hebben gezet vertellen over hun praktijkervaringen, uitdagingen en successen. Deelnemers krijgen tijdens speciale workshops met experts bovendien de kans om een eerste concrete ‘Smart industry roadmap’ op te stellen.
Smart Industry
Het thema Smart Industry staat ook volop in de schijnwerpers binnen de hogere echelons van de politiek. Een team dat verantwoordelijk is voor het voeren van de Smart Industry Actieagenda van de overheid organiseert morgen, op 16 februari, het Smart Industry Jaarevent 2017 in Media Plaza Jaarbeurs Utrecht. Het programmateam heeft het mandaat gekregen om de juiste randvoorwaarden te scheppen voor BV Nederland zodat de partijen in het veld aan de slag kunnen gaan met Smart Industry.
Gerelateerd: De 100 grootste maakbedrijven in het midden- en kleinbedrijf.