Negen M&A partijen begeleiden belang van Eneco in LichtBlick

08 februari 2017 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Nederlands energiebedrijf Eneco heeft een belang van 50% verworven in Duits energie- en IT-bedrijf LichtBlick. Met de krachtenbundeling willen de twee bedrijven, die onder eigen naam blijven opereren, hun activiteiten in respectievelijk Duitsland en Nederland uitbreiden, evenals in andere Europese landen. Negen partijen verzorgden juridisch en financieel advies tijdens de transactie.

Met meer dan twee miljoen klanten en activiteiten in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is Eneco een van de grootste (duurzame) energiespelers van Nederland en de Benelux.

Afgelopen maand besloot het energieconcern een 50% belang te nemen in Lichtblick, een leverancier van groene energie op de Duitse energiemarkt. Lichtblick levert duurzame energie aan ruim 645.000 klanten en onderscheidt zich daarbij door het ontwikkelen en aanbieden van digitale oplossingen voor zijn particuliere en zakelijke klanten. Onder deze digitale oplossingen bevindt zich ook het IT-platform ‘SchwarmDirigent’. Met dit platform worden verschillende energiebronnen, zoals warmte-krachtkoppelingen, elektrische voertuigen, warmtepompen, zonnepanelen en batterijen en accu’s, aan de energiemarkt verbonden om zo energie te kunnen verhandelen.

Jeroen de Haas, CEO van Eneco Group, over de transactie: “Met dit partnership vormen Eneco en LichtBlick een sterke kracht in de Europese energiemarkt, met aanzienlijke financiële slagkracht, gecombineerde expertise in belangrijke energiemarkten en een groot klantenbestand. De samenwerking bouwt op de talenten van de zeer gemotiveerde en creatieve werknemers van beide bedrijven, met een gedeelde visie voor een nieuwe energiewereld. 

Negen M&A partijen begeleiden belang van Eneco in LichtBlickGroene innovatie

Om deze ‘nieuwe energiewereld’ werkelijkheid te maken, zullen de twee energiebedrijven zich samen inspannen voor het ontwikkelen van groene innovatie en nieuwe digitale oplossingen en diensten voor hun klanten. Zo vergroot Eneco met de overname zijn toegang tot de Duitse markt voor zijn slimme thermostaat Toon. Toon is een zogenaamd ‘Smart Home’ platform, dat gebruikers inzicht geeft in en meer controle geeft over het energieverbruik van hun huishouden. Momenteel wordt de thermostaat gebruikt door meer dan 320.000 huishoudens. Eneco en LichtBlick gaan samen onderzoeken hoe de digitale producten en diensten in Toon geïntegreerd kunnen worden.

Verdere zullen de twee bedrijven gaan samenwerken ten aanzien van de ontwikkeling van nieuwe zonne-energie en energieopslag producten, diensten en slimme manieren om groene energie te gebruiken voor het opladen van accu’s en batterijen. Ook gaan de partners samen verder bouwen aan oplossingen gebaseerd op SchwarmDirigent, om energie-producerende consumenten in de toekomst in staat te stellen hun duurzaam opgewekte energie lokaal te verkopen of delen, bijvoorbeeld met hun buren. 

“Eneco en LichtBlick zijn grote voorstanders van de vier megatrends die wereldwijd de energiemarkten veranderen: de overgang naar koolstofvrije energieproductie, decentralisatie, digitalisering en democratisering. Deze trends zullen zorgen voor een machtsverschuiving richting de consument en veranderen de rol en functie van energiebedrijven. LichtBlick en Eneco zullen samen vooroplopende slimme energieproducten en –diensten ontwikkelen voor consumenten en bedrijven”, vertelt Wilfried Gillrath, als bestuurder verantwoordelijk voor business development, R&D en technologie van LichtBlick.

Strategisch moment

De partnership met LichtBlick lijkt voor Eneco volgens sommige bronnen op een strategisch moment te komen. Door de zogenaamde ‘Splitsingswet’ zag Eneco zich gedwongen om netbedrijf Stedin per 1 februari 2017 af te stoten. Volgens deze wet mogen energienetten geen commercieel risico lopen, wat Stedin – beheerder van het energienet in onder meer Zuid-Holland – wel liep als onderdeel van Eneco. Het bedrijfsonderdeel dat verzelfstandigd wordt voegde een omzet van zo’n €1 miljard toe aan het energiebedrijf, en met het wegvallen van het energienet zou Eneco kwetsbaarder zijn voor vijandelijke overnames. De samenwerking met LichtBlick zorgt voor een versterking van de positie van Eneco.

Het belang van Eneco in LichtBlick verandert niets aan het management, de activiteiten of de merken van beide bedrijven. Eneco heeft zijn steun uitgesproken voor de strategie van de Duitse partner en zal helpen bij het realiseren van winstgevende groei en het uitbreiden van het klantportfolio in de groene energiemarkt van Duitsland. Eneco zal deze ondersteuning onder meer bieden door de aanstelling van drie vertegenwoordigers in de Raad van Commissarissen van LichtBlick.

Negen M&A partijen begeleiden belang van Eneco in LichtBlick-2

Dealmakers

De deal, waarvan geen financiële details bekend zijn gemaakt, werd begeleid door meerdere externe en interne M&A-, juridische en financiéle experts. Eneco, die zelf M&A expertise in huis heeft, zette een team van zeven leden op het realiseren van de transactie: Pieter Tavenier, Marjan van Prooyen Schuurman, Erik Hoekema, Dick Jonker, Pieter van den Berg, Robert Eikelenboom en Nico Mulder.

Zij werden ondersteund door externe adviseurs van zakenbank Barclays (M&A advies: Duncan Goelst, Sander Anker en Ralph Ibendahl), M&A boutique bureau Orange Orchard (Hans Bongartz), advocatenkantoor Luther (juridisch advies: Philipp Dietz, Michael Kroemker, Felix Stamer) en accountants- en advieskantoor EY (financieel, HR-advies en Tax due diligence: Alexander Gerdenitsch, Martin Selter, Sander van Weele, Marcel van Rijnswou, Bruno Jelgerhuis Swildens, Timotheos Bousdoukos en Florian Ropohl). Ook betrokken waren M&A consultants van managementbureau A.T. Kearney (commercial due diligence: Jens Grün, Volker Lang en Wing Kiu Siu) en IT-bureaus SIG en Schuberg Philis (IT due diligence).

LichtBlick werd ondersteund door een adviesteam van GreenTech Capital Advisors, bestaande uit Alex Stein, Damian Sauer, Jim Long en Philippe Sciorella. Daarnaast werden de aandeelhouders bijgestaan met juridisch advies van advocatenkantoor Gleiss Lutz. Het team van Gleiss Lutz stond onder leiding van partners Patrick Mossler en Jörn Wöbke en bestond verder uit Jens Wrede, Nico Fuchs (allemaal Tax experts), Petra Linsmeier (partner, mededinging), Matthias Werner (counsel, intellectueel eigendom) en Alexander Molle (counsel, dataveiligheid).