Zeven vragen aan voormalig McKinseyaan Erwin Sikma

22 december 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlander Erwin Sikma is al sinds 2013 woonachtig in Myanmar, waarvandaan hij leiding geeft aan een social venture en consultancy opdrachten uitvoert voor klanten in de regio. In gesprek met Consultancy.nl vertelt de voormalig McKinseyaan over zijn leven na consulting, zelfstandig ondernemerschap en zijn ervaring bij consultancy marktplaats Comatch.

Stel jezelf eens kort voor:
Mijn naam is Erwin Sikma, ik ben van Nederlandse afkomst en woonachtig in Myanmar sinds 2013. Na een aantal jaren gewerkt te hebben voor McKinsey & Company en Rocket Internet ben ik voor mijzelf begonnen en heb ik de social enterprise Impact Terra opgericht (een onderneming die digitale en mobiele oplossingen ontwikkelt voor boeren en kleinschalige landbouwbedrijven, red.). Daarnaast ben ik een mentor voor verschillende startups en ondersteun ik organisaties omtrent strategie en digital. 

Waarom besloot je de overstap te maken van een vast dienstverband naar zelfstandigheid als onafhankelijk adviseur?
Ik wilde graag een eigen onderneming opzetten om iets op te kunnen bouwen. Ik zocht dus de flexibiliteit om te doen wat ik interessant vind.

Op welk soort opdrachten richt je jezelf?
Naast mijn social venture – die zich richt op mobiele oplossingen voor boeren/landbouw in opkomende markten – doe ik af en toe advieswerk op het gebied van strategie, innovatie en digital – vaak met focus op frontier en emerging markets. Door mijn ervaring bij McKinsey & Company
 als strategy consultant heb ik redelijk wat kennis opgedaan met betrekking tot corporate strategy, M&A, marketing en organizational transformations. Tijdens mijn tijd als oprichter van online marktplaatsen bij Rocket Internet heb ik veel geleerd over internet/digital models en het opzetten van bedrijven in rap tempo in frontier en emerging markets.

Erwin Sikma

Wat was je eerste opdracht en kun je wat vertellen over die ervaring?
Mijn eerste opdracht als onafhankelijke consultant was bij een internationaal bedrijf in de agri sector, en was gericht op het ondersteunen van de CEO van Asia Pacific en CEO South East Asia in het aanpassen van hun strategie en operationeel model. Deze grote multinational heeft verschillende kantoren in Zuid-Oost Azie. 

Wanneer ben je het meest in je element/wat vind je het leukste aan je werk?
Ik vind het interessant om samen met mensen in een team uitdagende problemen op te lossen. Afwisseling van problem solving, story-outlining, analyses en team workshops vind ik interessant.

Hoe kom je aan nieuwe projecten?
Door mijn netwerk komen er af en toe interessante projecten naar mij toe. Daarbij is Comatch is een interessante en goed werkende portal waar hoge kwaliteit projecten aangeboden worden.
 

Hoe kijk je aan tegen digital matching/online bemiddelingsplatformen?
Platformen zoals Comatch werken erg goed omdat het transparantie creëert en opdrachtgevers en consultants gemakkelijk samenbrengt. Comatch’s platform werkt technisch goed en zowel de opdrachten als consultants zijn van hoge kwaliteit. Het is duidelijk te zien dat de oprichters een achtergrond hebben in (strategy) consulting en weten wat belangrijk is voor alle partijen.