Alfa Consultants blikt terug op de samenwerking met DFK International

21 oktober 2016 Consultancy.nl
Meer nieuws over

Eind 2014 trad Alfa Accountants en Adviseurs toe tot DFK International, een wereldwijd samenwerkingsverband van accountantskantoren. Sinds de aansluiting bij het samenwerkingsverband twee jaar geleden opereert Alfa dienst als exclusief vertegenwoordiger van DFK in Nederland. Vanuit deze rol was het bureau de afgelopen jaren betrokken bij een 10-tal cross-border projecten. Frank van Ee, managing director van Alfa Consultants, reflecteert op wat de alliantie heeft opgeleverd voor de corporate finance praktijk van de zakelijke dienstverlener.

Onder de vlag van DFK werken meer dan 200 accountants- en adviesorganisaties – samen goed voor circa 400 vestigingen – nauw samen bij internationale aangelegenheden. Voor Alfa Accountants en Adviseurs had de alliantie met DFK twee grote voordelen. Ten eerste voorziet DFK het bureau van het benodigde netwerk en de expertise om hun Nederlandse klanten beter te ondersteunen bij buitenlandse vraagstukken, van internationale uitbreiding tot zakendoen en fusies & overnames in het buitenland. “Onze klanten bewegen zich meer over de grens. Tot nu toe waren we niet altijd in staat in te spelen op internationale vragen van klanten. Met de partnership kunnen we hun adequaat ondersteunen met dienstverlening buiten Nederland”, zei Marco Vermin, lid van de Raad van Bestuur van Alfa, tijdens de aankondiging van de overeenkomst.

Het tweede voordeel ligt in de commerciële kansen die de alliantie biedt aan het Nederlandse kantoor. Door de exclusieve status van 'National Member' – dat betekent dat geen ander kantoor in Nederland aanspraak kan maken op het lidmaatschap van DFK International – worden alle vraagstukken binnen het netwerk van DFK doorgeschoven naar Alfa. Voor veel producten en diensten is ons land ‘the gateway to Europe’, met als gevolg dat het bureau er hoge verwachtingen van had toen de deal werd afgesloten.

 Alfa Consultants en DFK International

Nu de alliantie twee jaar onderweg is, is het tijd voor een evaluatie. Hoe pakt de samenwerking uit? Welke concrete voordelen levert het Alfa op? Consultancy.nl stelde hiertoe vier vragen aan Frank van Ee, managing director van Alfa Consultants, de corporate finance tak van het bureau gespecialiseerd in fusies & overnames, waardebepaling en financiering. 

Alfa Consultants is jaarlijks betrokken bij circa 25 transacties. Bij circa hoeveel daarvan speelt DFK een rol?
Die rol is nog relatief beperkt omdat ons kantoor nog maar kort lid is van de Transaction Advisory Service Group binnen DFK. Wel zien we het aantal transacties met een buitenlandse component de afgelopen maanden behoorlijk toenemen. 

Naast het fungeren als een lead netwerk, welke andere voordelen brengt de samenwerking met zich mee?
Dat voordeel zit toch vooral in kennis van de lokale markt. Bijvoorbeeld op fiscaal en juridisch gebied. Door intensief samen te werken met de betreffende DFK partner wordt die kennis relatief makkelijk en snel voor onze klanten ontsloten.

Ondernemers kiezen Alfa Consultants ook voor de cultuur en de persoonlijke match. Hoe zorgen jullie ervoor dat de aanpak waar zij zo vertrouwd mee zijn ook binnen het gigantische netwerk van DFK gewaarborgd blijft?
De cultuur van ons kantoor en het persoonlijke contact met onze klanten zijn inderdaad belangrijk. Collega's uit ons team blijven dan ook altijd als projectleider betrokken. Ook in het buitenland. Onze buitenlandse DFK partners doen dat op hun beurt ook. Zo werken wij onderling samen in projectteams om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Tot slot, wat kunnen we de komende tijd nog verwachten van Alfa Consultants in Nederland?
Ons kantoor doet heel veel projecten op het gebied van fusies & overnames en waarderingen. Daarnaast zien we belangrijke ontwikkelingen op de financieringsmarkt. Allerlei alternatieven voor traditionele bankfinanciering, banken die nog steeds vooral gericht zijn op verstrekking van hun eigen financiering en ondernemers die op zoek zijn naar partijen die de regierol binnen dat veranderde financieringslandschap kunnen invullen. Als Alfa Consultants gaan we daar de komende tijd stevig op inzetten.