Babs Briels blikt terug op haar eerste jaar bij SeederDeBoer

12 oktober 2016 Consultancy.nl

Babs Briels ging in de zomer van 2015 als Young Professional aan de slag bij SeederDeBoer. Inmiddels is Briels twaalf maanden en drie consultancy-opdrachten verder – tijd om terug te blikken op haar eerste jaar.

Toen ik op 1 september 2015 het kantoor van SeederDeBoer binnenstapte, wist ik niet goed wat ik kon verwachten. De eerste twee weken waren een waas aan nieuwe gezichten en indrukken, waarbij je stukje bij beetje het bedrijf beter leert kennen. Ik was niet gelijk ingezet, wat de mogelijkheid bood om bij collega’s ‘in het veld’ langs te gaan en een indruk te krijgen waar iedereen dagelijks mee bezig was. 

Mijn eerste klus

Na twee weken kon ik een tijdelijke PMO klus vervullen bij een grote woningcorporatie in Amsterdam, een opdrachtgever waar ook twee andere SeederDeBoer collega’s zaten. Dit was voor mij de eerste aanraking met het bedrijfsleven, nadat ik uit de scheikundige academische wereld was gerold en was daarmee erg leerzaam. Als PMO’er houd je overzicht op het verloop van de verschillende projecten die lopen binnen de organisatie. Omdat het Program Management Office binnen dit bedrijf relatief nieuw was, kreeg ik de kans mee te denken over hoe het managen van projecten gestructureerd moest worden. Door de projectleiders op een uniforme manier te laten werken werd inzichtelijk welke projecten kansrijk waren en goed liepen en welke projecten beter niet uitgevoerd konden worden, omdat deze weinig zouden opleveren. 

Na de werkzaamheden als PMO-er kon ik bij hetzelfde bedrijf als kwaliteitsadviseur aan de gang. Hierbij richtte ik me op de ervaringen van de klant: hoe tevreden zijn zij over de producten, dienstverlening en responsetijden? Binnen dit bedrijf was hiervoor een mooi informatie dashboard ontwikkeld, waarop elke manager kon zien hoe blij de klant was met zijn of haar diensten. Gedurende deze periode vond er ook een interne reorganisatie plaats waardoor ik ook alle perikelen meekreeg die daarmee komen kijken; erg interessant.

Babs Briels blikt terug op haar eerste jaar bij SeederDeBoer

Alle neuzen dezelfde kant op

Hierna verruilde ik de Amsterdamse woningcorporatie voor een andere woningbouwcorporatie in omgeving Haaglanden. De uitdaging die ik hier samen met een SeederDeBoer collega aan ging, was om een Change Management methode uit te werken en te implementeren. Change Management heeft betrekking op het managen van alle wijzigingen die op een systeem worden aangevraagd door de gebruikers. Welke wijzigingen hebben prioriteit? Hoe wordt de capaciteit van de applicatiebeheerders ingezet? In dit vraagstuk spelen belangen van zowel de technische werknemers als de ‘business’, de werknemers die bezig zijn in het primaire proces. Door de verschillende achtergronden van de medewerkers was het soms lastig elkaar te begrijpen, men sprak als het ware een andere taal. Een van de grootste uitdagingen van deze klus was dan ook om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en om te gaan met weerstand. Een super leerzame klus!

Een hele andere omgeving

Mijn laatste opdracht was in de zorgsector en wel bij een organisatie die zich bezig houdt met het verlenen van jeugdbescherming en -reclassering in het dwangmatige kader. In de Jeugdzorg heeft er recentelijk een transitie plaatsgevonden waarbij de verantwoordelijkheid voor het aanbieden en financieren van de jeugdzorg is verschoven van de provincies naar de gemeenten. Deze specifieke Jeugdbescherming was recentelijk gefuseerd. Door de fusie en het veranderde speelveld hadden ze behoefte aan een analyse van de financiële stand van zaken en wilden ze kijken naar mogelijke toekomstperspectieven. Tijdens deze klus was het speelveld erg interessant: de Jeugdbescherming, Raad van de Kinderbescherming, Gemeenten… en ieder met een gezamenlijk, maar óók een eigen belang. 

Naast de klussen die ik bij de drie verschillende opdrachtgevers heb gedaan heb ik ook een flink aantal trainingen en cursussen gevolgd binnen SeederDeBoer. Ik heb geleerd over Prince 2, communicatiestijlen en omgaan met weerstand. De komende periode krijgen we de training ‘adviseren met impact’ en worden we bijgeschoold in ‘presenteren in het openbaar’. Naast onze dagelijkse werkzaamheden bij de klant en cursussen lopen er nog veel meer activiteiten binnen SeederDeBoer. Zo houden we ons onder andere ook bezig met het werven van nieuw talent en marketing.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup