Blackstone schakelt CBRE in voor verkoop half miljard aan vastgoed

12 augustus 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Vastgoedinvesteerder en vermogensbeheerder Blackstone wil profiteren van de hoge vastgoedprijzen in Nederland door een deel van zijn Nederlandse vastgoed met een waarde van ongeveer €500 miljoen te verkopen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Blackstone heeft vastgoedadviseur CBRE ingeschakeld om te begeleiden bij de verkoop.

De vastgoedmarkt is na zijn dieptepunt in 2013 flink aan het aantrekken. Tijdens dit dieptepunt sprongen meerdere durfinvesteerders in de Nederlandse vastgoedmarkt, met de hoop om over een aantal jaar een mooi rendement te verwezenlijken op hun investeringen. In 2016 lijken hun rendementsdoelstellingen behaald: niet alleen stijgen de prijzen van Nederlandse kantoren, ook worden er meer kantoren verkocht dan in voorgaande jaren. Vooral panden op goede kantoorlocaties, zoals de Zuidas in Amsterdam, en kantoorgebouwen in steden als Rotterdam en Den Haag zijn erg in trek, en al meerdere investeerders brachten hun kantoorpanden terug naar de markt.

Blackstone schakelt CBRE in voor verkoop half miljard aan vastgoed

Ook Blackstone, een van de grootste vastgoedinvesteerders en vermogensbeheerders in alternatieve beleggingscategorieën ter wereld, breidde de afgelopen jaren zijn aanwezigheid op de Nederlandse kantoorgebouwenmarkt uit. In 2014 kocht Blackstone bijvoorbeeld zes grote kantoorgebouwen voor een bedrag van €165 miljoen van CBRE Global Investors. Naast de Weenatoren in Rotterdam en Orion (naast het Centraal Station) in Den Haag, kwam hiermee ook de Cross Towers in Amsterdam onder beheer van de vastgoedinvesteerder. De Cross Towers zijn al jarenlang het Nederlandse hoofdkwartier van Big Four zakelijke dienstverlener EY. 

Recentelijk meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen dat Blackstone van plan is om een deel van zijn Nederlandse vastgoed ter waarde van €500 miljoen in de verkoop te gooien. De hoge vastgoedprijzen zullen bij verkoop zorgen voor een goede ROI voor de investeerder. De panden die in de verkoop gaan zouden zich naar verluidt voornamelijk in Amsterdam en Utrecht bevinden. Om te begeleiden bij de verkoop van het vastgoed heeft Blackstone de hulp ingeschakeld van CBRE. Met meer dan 70.000 werknemers in meer dan 400 kantoren wereldwijd is CBRE een van de grootste advies- en beleggingsbureaus voor commercieel vastgoed ter wereld.