Beheerd vermogen in alternatieve categorieën stijgt naar 6,2 biljoen

08 augustus 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Vermogensbeheerders van alternatieve beleggingscategorieën beheren vandaag de dag ongeveer $6,2 biljoen aan vermogen. De top 100 vermogensbeheerders hebben bijna 60% van de markt in handen, samen $3,6 biljoen. Van deze groep beheren vastgoedmanagers het grootste deel van het vermogen: 34%, ongeveer $1,2 biljoen. Het Australische Macquarie Group, Blackstone (2x), Bridgewater Associates en CBRE Global Investors zijn wereldwijd de belangrijkste partijen.

Uit onderzoek van Willis Towers Watson (‘Global Alternatives Survey’) komt naar voren dat Noord-Amerika de grootste bestemming blijft voor investeringen in alternatieve categorieën (50%). Alleen binnen illiquide krediet en infrastructuur wordt meer kapitaal in Europa geïnvesteerd. In totaal wordt 37% van de alternatieve beleggingen in Europa geïnvesteerd, 8% in Azië en 5% in de rest van de wereld.

Alternatieve categorieen

Pensioenvermogen is goed voor ruwweg een derde (34%) van het vermogen van de top 100 alternatieve managers. “De alternatieve vermogensbeheerindustrie blijft opmerkelijk afhankelijk van pensioengeld”, aldus Michel Iglesias del Sol, hoofd van de afdeling Investment bij Willis Towers Watson in Nederland. Op de tweede plek staan private wealth managers (19%), gevolgd door verzekeringsmaatschappijen (10%), staatsfondsen (6%), banken (2%), en stichtingen (2%). Del Sol constateert dat het aandeel van met name verzekeringsmaatschappijen en staatsfondsen toeneemt, te verklaren door het feit dat ze meer en meer op zoek zijn naar aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden in een “omgeving van volatiele en laagrenderende markten.”

Alternatieve beleggingen

Grootste spelers
Macquarie Group mag zich met een beheerd vermogen van $95 miljard de grootste speler in de markt noemen. Op twee staat de private equitytak van Blackstone, en op drie de vastgoedfonds van de Amerikaanse financiële dienstverlener. Bridgewater Associates en CBRE Global Investors sluiten de top vijf af. De grootste Nederlandse beheerder van alternatieve categorieën is Alpinvest Partners, dat €39 miljard aan vermogen beheert en daarmee de enige Nederlandse partij in de top 100 is.

Een overzicht van de 25 grootste vermogensbeheerders ter wereld:

25 grootste vermogensbeheerders

“Institutionele beleggers blijven aandacht houden voor het diversifiëren van hun beleggingen, maar niet ten koste van alles. Hoewel de instroom van kapitaal naar alternatieve beleggingscategorieën doorgaat, ook in Nederland, hebben investeerders meer aandacht gekregen voor transparantie, gelijkgerichtheid van belangen en kwaliteit van beleggingsproducten. Dit heeft geleid tot een minder duidelijke scheiding tussen de diverse beleggingscategorieën, doordat beleggers voornamelijk focussen op de onderliggende bronnen van rendement met als doel om echte diversiteit in hun portefeuilles aan te brengen en de robuustheid in deze onzekere economische tijden te vergroten”, sluit Del Sol af.