Accenture maakt diversiteit in personeelsbestand VS openbaar

12 augustus 2016 Consultancy.nl

Accenture heeft onlangs in de VS meer inzicht gegeven in de diversiteit van zijn personeelsbestand. Met de stap wil Accenture zowel een interne als externe discussie openen over de status van diversiteit in het bedrijfsleven, om zo hopelijk te komen tot een meer gelijke, inclusieve wereld – en mogelijk betere bedrijfsprestaties.

Het vergroten van de diversiteit in het personeelsbestand staat al enkele tijd op het prioriteitenlijstje van grote organisaties en bedrijven wereldwijd. Bovenop het belang van de sociale impact van meer diversiteit, laten verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren zien dat diversiteit binnen organisaties een positief effect kan hebben op de (financiële) resultaten. Vandaag de dag zijn er nog veel bedrijven die terughoudend zijn in het vrijgeven van hun diversiteitscijfers – waar veel organisaties wel openheid geven over de man/vrouw verhouding in het bedrijf, worden overige demografische diversiteitscijfers vaak minder snel gedeeld. 

Een van de eerste consultancykantoren die hierover onlangs openheid heeft gegeven en diverse diversiteitsstatistieken openbaar heeft gemaakt ten aanzien van zijn meer dan 48.000 werknemers in de Verenigde Staten, is Accenture. Naast dat de statistieken aantonen dat er meer mannen dan vrouwen bij de zakelijke dienstverlener werken – 64% vs. 36% – blijkt ook dat de helft van de personeelsleden een blanke huidskleur heeft. Daarna volgen werknemers van Aziatische komaf (34%), terwijl Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse werknemers respectievelijk 7% en 6% van de arbeidsplaatsen bij het consultancykantoor invullen.

Diversiteit binnen Accenture USA

“We spenderen nu al veel tijd, geld en focus [aan het vergroten van diversiteit, red.], maar toch boeken we niet de vooruitgang die we willen. Daarom hebben we het gevoel dat we disruptiever te werk moeten gaan”, licht Julie Sweet toe, die als CEO aan het hoofd staat van de Noord-Amerikaanse activiteiten van Accenture.

De bekendgemaakte diversiteitscijfers tonen verder aan dat in de hogere managementlagen van de organisatie voornamelijk blanke mannen werken: 69% van de bestuurders is mannelijk, en 63% is blank. Niet alleen voor vrouwen lijkt het lastig te zijn om promotie te maken naar de top van de organisatie, maar ook voor andere diversiteitsgroepen. Zo ligt bijvoorbeeld het percentage Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse professionals in de top van de organisatie nog lager dan in de rest van de organisatie, met beiden 4%. Bovendien laten de cijfers zien dat Accenture in Noord-Amerika 1.450 mensen met een beperking in dienst heeft en zo’n 1.000 veteranen – een groep werknemers die Accenture de komende jaren verder wil uitbreiden.

Het doel van het bieden van transparantie in de diversiteitscijfers is volgens Sweet om te laten zien waar het bedrijf nu staat, ten aanzien van de lange termijn doelstelling om een meer diverse organisatie te realiseren. Accenture kan nu door stakeholders worden aangesproken op veranderingen in deze statistieken, die Accenture jaarlijks wil gaan updaten. Bovendien hoopt Sweet dat met het openbaar maken van de cijfers een discussie op gang kan komen in de organisatie over manieren om de diversiteit in het personeelsbestand verder te stimuleren.

De inspanningen van Accenture om zijn diversiteit de afgelopen jaren te verhogen zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo werd het bureau in 2015 erkend als een van de beste werkgevers voor werkende moeders, en staat Sander van ’t Noordende, Group Chief Executive Products bij Accenture, hoog in de lijst met top 100 LGBT Executives*, samen met nog drie collega-managers.

* De top 100 LGBT Executives lijst is een jaarlijkse ranking van de meest invloedrijke leidinggevenden in het LGBT-domein (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), die zich inzetten voor een LGBT-vriendelijke werkvloer.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup