Accenture maakt diversiteit in personeelsbestand VS openbaar

12 augustus 2016 Consultancy.nl

Accenture heeft onlangs in de VS meer inzicht gegeven in de diversiteit van zijn personeelsbestand. Met de stap wil Accenture zowel een interne als externe discussie openen over de status van diversiteit in het bedrijfsleven, om zo hopelijk te komen tot een meer gelijke, inclusieve wereld – en mogelijk betere bedrijfsprestaties.

Het vergroten van de diversiteit in het personeelsbestand staat al enkele tijd op het prioriteitenlijstje van grote organisaties en bedrijven wereldwijd. Bovenop het belang van de sociale impact van meer diversiteit, laten verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren zien dat diversiteit binnen organisaties een positief effect kan hebben op de (financiële) resultaten. Vandaag de dag zijn er nog veel bedrijven die terughoudend zijn in het vrijgeven van hun diversiteitscijfers – waar veel organisaties wel openheid geven over de man/vrouw verhouding in het bedrijf, worden overige demografische diversiteitscijfers vaak minder snel gedeeld. 

Een van de eerste consultancykantoren die hierover onlangs openheid heeft gegeven en diverse diversiteitsstatistieken openbaar heeft gemaakt ten aanzien van zijn meer dan 48.000 werknemers in de Verenigde Staten, is Accenture. Naast dat de statistieken aantonen dat er meer mannen dan vrouwen bij de zakelijke dienstverlener werken – 64% vs. 36% – blijkt ook dat de helft van de personeelsleden een blanke huidskleur heeft. Daarna volgen werknemers van Aziatische komaf (34%), terwijl Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse werknemers respectievelijk 7% en 6% van de arbeidsplaatsen bij het consultancykantoor invullen.

Diversiteit binnen Accenture USA

“We spenderen nu al veel tijd, geld en focus [aan het vergroten van diversiteit, red.], maar toch boeken we niet de vooruitgang die we willen. Daarom hebben we het gevoel dat we disruptiever te werk moeten gaan”, licht Julie Sweet toe, die als CEO aan het hoofd staat van de Noord-Amerikaanse activiteiten van Accenture.

De bekendgemaakte diversiteitscijfers tonen verder aan dat in de hogere managementlagen van de organisatie voornamelijk blanke mannen werken: 69% van de bestuurders is mannelijk, en 63% is blank. Niet alleen voor vrouwen lijkt het lastig te zijn om promotie te maken naar de top van de organisatie, maar ook voor andere diversiteitsgroepen. Zo ligt bijvoorbeeld het percentage Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse professionals in de top van de organisatie nog lager dan in de rest van de organisatie, met beiden 4%. Bovendien laten de cijfers zien dat Accenture in Noord-Amerika 1.450 mensen met een beperking in dienst heeft en zo’n 1.000 veteranen – een groep werknemers die Accenture de komende jaren verder wil uitbreiden.

Het doel van het bieden van transparantie in de diversiteitscijfers is volgens Sweet om te laten zien waar het bedrijf nu staat, ten aanzien van de lange termijn doelstelling om een meer diverse organisatie te realiseren. Accenture kan nu door stakeholders worden aangesproken op veranderingen in deze statistieken, die Accenture jaarlijks wil gaan updaten. Bovendien hoopt Sweet dat met het openbaar maken van de cijfers een discussie op gang kan komen in de organisatie over manieren om de diversiteit in het personeelsbestand verder te stimuleren.

De inspanningen van Accenture om zijn diversiteit de afgelopen jaren te verhogen zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo werd het bureau in 2015 erkend als een van de beste werkgevers voor werkende moeders, en staat Sander van ’t Noordende, Group Chief Executive Products bij Accenture, hoog in de lijst met top 100 LGBT Executives*, samen met nog drie collega-managers.

* De top 100 LGBT Executives lijst is een jaarlijkse ranking van de meest invloedrijke leidinggevenden in het LGBT-domein (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), die zich inzetten voor een LGBT-vriendelijke werkvloer.


Profiel

Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group Zanders Zestgroup