15 adviesbureaus ideale werkgever werkende ouders

10 november 2015 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Working Mother heeft vijftien consultancybureaus opgenomen in zijn ‘100 Best Companies’ ranking voor werkende ouders in de Verenigde Staten. Onder meer Deloitte, KPMG, PwC en EY staan in de ranglijst, maar ook strategiekantoren McKinsey & Company, The Boston Consulting Group, A.T. Kearney en Bain & Company behoren tot de groep bureaus, die voorzien in de benodigde faciliteiten voor werkende ouders. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer organisaties aanzienlijke stappen zetten op dit gebied.

Sinds 1985 doet het Amerikaanse magazine Working Mother jaarlijks onderzoek naar de ondersteuning die organisaties bieden aan ouders, ten aanzien van hun carrière en op het financiële vlak. De onderzoekers kijken daarbij onder andere naar HR beleid op het gebied van (zwangerschaps-)verlof, personeelsvertegenwoordiging, arbeidsvoorwaarden, kinderopvang, promotie-programma’s, flexibiliteitsbeleid en aandacht voor geslachtsdiversiteit bij personeelswerving. Working Mother doet niet alleen onderzoek naar de beschikbaarheid, het gebruik en het volgen van dergelijke programma’s, maar ook naar de verantwoording die managers afleggen over deze programma’s. De 100 best presterende organisaties worden opgenomen in de zogenaamde ‘100 Best Companies for Working Mothers’ ranking.

Working Mother

Een analyse van de trends en scores die in de loop der tijd behaald zijn, toont aan dat bedrijven in de afgelopen jaren aanzienlijke stappen hebben gezet in het faciliteren in de behoefte van werkende ouders. De editie van dit jaar laat zien dat de lat hoger is komen te liggen dan ooit te voren als het gaat om onder andere betaald ouderschapsverlof, betaald ziekteverlof, gelijk salaris voor mannen en vrouwen, flexibiliteit, betaalbare kinderopvang en de promotie van vrouwen. Bij de 100 beste bedrijven krijgen nieuwe moeders bijvoorbeeld gemiddeld acht weken zwangerschapsverlof, werkt drie kwart van de werknemers op flexibele tijden, en is bijna de helft van de nieuw aangenomen werknemers vrouwelijk.

De 2015-editie van de ‘100 Best Companies for Working Mothers’-lijst bevat meerdere grote namen uit het bedrijfsleven, waaronder American Express, Barclays, Citi, Colgate-Palmolive, GE, Goldman Sachs, HP, Lego, L’Oréal, Procter & Gamble en ook het van origine Nederlandse Unilever. Bovendien zijn er tussen de 100 vooraanstaande werkgevers voor werkende ouders ook vijftien adviesbureaus te vinden.

Accenture, A.T. Kearney, The Advisory Board Company, Bain & Company, BDO

Voor veel van de consultancybureaus is de erkenning als ‘Best Company’ het gevolg van jaren van focus op diversiteit, ouderschapsondersteuning en het ondersteunen van vrouwen. McKinsey & Company is bijvoorbeeld in de lijst opgenomen op basis van onder meer het groeiende aantal vrouwen in zijn netwerk, hoogwaardig onderzoek naar de promotie van vrouwen en uitgebreide ondersteuning van vrouwelijke werknemers. Ook het initiatief om vrouwelijke McKinsey-alumni opnieuw aan te nemen voor topfuncties wordt als een van de onderscheidende factoren genoemd.

Branchegenoot The Boston Consulting Group wordt geprezen voor zijn sterke representatie van vrouwelijke consultants, innovatieve verlofprogramma’s – waaronder ook adoptie en vaderschapsverlof – en gulle gezondheidszorg-programma’s. Working Mother besteedt ook specifiek aandacht aan BCG’s vrouwennetwerk. Het magazine schijft: “Met hun snelle groei hebben de VS-kantoren van BCG (in de afgelopen vijf jaar) een toename gezien van 70% in het aantal vrouwelijke consultants die daar werken. Om de behoeftes van deze demografische groep tegemoet te komen, biedt het bedrijf een veelzijdig vrouwen netwerk, zes jaarlijkse zakelijke congressen voor vrouwen, en een ‘working mothers’-groep”.

Booz Allen Hamilton, The Boston Consulting Group, Deloitte, EY, Grant Thornton

Bain & Company prijkt voor het achtste jaar op rij in de 100 Best Companies-lijst. Bain kreeg complimenten van de jury voor zijn vrouwvriendelijke wervingsbeleid, het hoge percentage vrouwelijke partners die gebruikmaken van flex-programma’s, en de “uitstekende part-time kansen” die hen geboden worden door het consultancybureau, terwijl zij tegelijkertijd ook belangrijke promoties en mijlpalen behalen. Het ‘Women at Bain’ platform – een strategisch initiatief dat zich ten doel stelt om van Bain ‘dé organisatie te maken waar het beste vrouwelijke talent ter wereld wil werken’ – kreeg ook veel positieve aandacht.

A.T. Kearney valt op vanwege zijn flexibele werkroosters en carrièrepaden. Ook werd vorig jaar een formeel programma gelanceerd door het management waarin collega’s met elkaar in discussie kunnen gaan over hoe, waar en wanneer zij het liefste willen werken – waarmee groepen werknemers worden aangemoedigd om wederzijds wenselijke afspraken te maken voor werkende ouders. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn goed verzorgd – ouders/verzorgers die kinderen krijgen of adopteren krijgen twee tot tien weken betaald verlof en mogen daarna terug aan het werk met minder werkuren of de rest van het jaar thuisblijven voor 20% van het salaris.

IBM, KPMG, McGladrey, McKinsey & Company, PwC

De Big Four – DeloitteEYKPMG en PwC – zijn net als de strategiekantoren vaste waardes geworden in de jaarlijkse Working Mother lijst. In de '100 Best Companies' van dit jaar staan ook de accounting- en advieskantoren BDO en Grant Thornton in de lijst. Andere consultancybureaus die in de lijst zijn terug te vinden zijn Accenture, The Advisory Board Company (een onderzoeks- en adviesbureau met 3.400 werknemers in 12 kantoren verspreid over drie continenten), Amerikaanse publieke sector-gigant Booz Allen Hamilton, technologiereus IBM en McGladrey.