RadarAdvies draagt bij aan onderwijscongres 'Voorkom radicalisering'

10 augustus 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Begin oktober organiseert Medilex voor de tweede keer een congres over de preventie van radicalisering voor onderwijsprofessionals. RadarAdvies levert opnieuw een inhoudelijke bijdrage: Omar Ramadan zal de rol van dagvoorzitter op zich nemen en Marieke Megens en Marjolein Keltjens nemen een expertsessie voor hun rekening. 

Jongeren denken vaak zwart-wit en zijn nog onvoldoende in staat hun mening te nuanceren. Als leerlingen steeds radicaler worden in hun opvattingen en uitingen, vormt dit een gevaar voor het klimaat op school. Veel onderwijsprofessionals kampen met vragen als: Hoe kunnen leraren extreme sympathieën of opvattingen bespreekbaar maken in de klas? En welke pedagogische aanpak kan gehanteerd worden bij vermoedens van radicalisering?

Om leraren handvatten te bieden ten aanzien van deze complexe vraagstukken, organiseert Medilex, een organisatie gespecialiseerd in het organiseren van studiedagen, congressen en cursussen voor onderwijsprofessionals, op 4 oktober het congres ‘Voorkom radicalisering. Signalering en aanpak van radicalisering bij jongeren’. Het is de tweede keer dat Medilex dit congres verzorgt, dat draait om de preventie van radicalisering en met zijn inhoudelijk programma geheel is toegespitst op onderwijsprofessionals uit het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Radaradvies - Voorkom radicalisering

Net als bij de vorige editie heeft ook dit jaar RadarAdvies*, een adviesbureau gespecialiseerd in sociale vraagstukken, zich weer verbonden aan het evenement. Omar Ramadan, senior adviseur en directeur van RadarAdvies zal tijdens het evenement fungeren als dagvoorzitter. Marieke Megens en Marjolein Keltjens, respectievelijk senior adviseur en junior adviseur bij het Amsterdamse adviesbureau, zullen een expertsessie voor hun rekening nemen.

Ramadan zal tijdens de opening van het congres ingaan op radicalisering en polarisatie, de betekenis daarvan en de misvattingen die erover bestaan. Ook behandelt hij de signalen op scholen, die wijzen op radicalisering van jongeren. Megens en Keltjens zullen in hun inhoudelijke bijdrage vragen behandelen als: ‘Hoe creëren scholen een schoolcultuur waarin een open gesprek mogelijk is?’; ‘Hoe gaat u om met interculturele spanningen in de klas?’; ‘Wat doet u ter preventie van radicalisering bij u op school?’

Tijdens de middag zullen overige sprekers in diverse sessies ingaan op onder meer gesprekstechnieken, multidisciplinair samenwerken en crisismanagement. Deze bijdragen worden geleverd door: Stijn Sieckelinck (onderzoeker-docent aan de Universiteit Utrecht), Laura Polder (docent burgerschap ROC Amsterdam en coördinator bij Stichting StreetPro), Dieuwertje de Graaff (methodiekontwikkelaar en projectmedewerker bij Diversion), Ton de Raad (teamleider spoed straf/civiel bij de Raad voor de Kinderbescherming), Sharon Oe (raadsonderzoeker Integraal Spoedteam Raad voor de Kinderbescherming), Frank van der Weijden en Arthur van Lohuijzen (trainers/adviseurs bij Trimension) en Jeroen Heun (trainer bij Cogency).

* RadarAdvies is gespecialiseerd op het gebied van preventie van radicalisering. Sinds 2008 heeft het bureau radicalisering in het vizier en houdt zich sinds 2011 in opdracht van de Europese Commissie bezig met het opbouwen en onderhouden van een Europees netwerk, the Radicalisation Awareness Network (RAN). Ook in Nederland is RadarAdvies actief in projecten, trainingen en onderzoeken rondom radicalisering.