De top 15 digitale consultancybureaus en detacheerders

04 juli 2016 Consultancy.nl 4 min. leestijd

IBM, Capgemini en Atos zijn volgens Nederlandse managers de beste adviesbureaus op het gebied van digitale consultancy. Gekeken naar detacheringsdiensten zijn bestuurders het meest positief over YACHT, KPN en Randstad. In het MT Digital onderzoek worden KPN Consulting en Capgemini in de diverse digitale categorieën het meest aangehaald.

Jaarlijks doet Management Team (MT) onderzoek naar de beste digitale dienstverleners van ons land. Voor de zestiende editie van het onderzoek heeft MT ook dit jaar weer zijn lezers gevraagd aan te geven welke digitale dienstverleners – met wie zij zaken doen – zij zouden aanbevelen. Het MT Digital onderzoek is dit jaar wederom uitgevoerd door Inscope Research, een kennisonderneming van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In totaal 625 respondenten vulden een volledige vragenlijst in, bijna 50 procent meer dan in 2015.

Voor het onderzoek werden 15 vakgebieden in digitale dienstverlening gedefinieerd, waarin in totaal 146 bedrijven voorkomen, die zijn gerangschikt naar het percentage aanbevelingen dat beslissers in een bepaalde categorie aan een digitale dienstverlener hebben gegeven. In dit artikel licht Consultancy.nl de uitkomsten voor de categorieën ‘Digital Consultancy’ en ‘Detachering en Outsourcing’ uit.

Top 15 - Digital Consultancy

Digital Consultancy
Binnen de categorie ‘Digital Consultancy’ werd gevraagd naar het oordeel van de lezer over bedrijven met activiteiten rond ICT-consultancy, zoals behoefteanalyse, architectuur, implementatie, de selectie van partners en budgettering. In deze categorie heeft IBM de eerste plek weten te bemachtigen, gevolgd door Capgemini en Atos. Ook consultancybureaus Accenture (#5), Deloitte Consulting (#8), Big Four branchegenoot KPMG (#9) en ICT dienstverlener Ordina (#11) komen als beste digitale consultancybureaus uit de bus.

Detachering & Outsourcing
In de categorie ‘Detachering en Outsourcing’ werd de lezers gevraagd naar hun oordeel over partijen die actief zijn in de levering van gekwalificeerd ICT-personeel door detacheringbureaus en op de ICT-sector gerichte uitzendbureaus, en het uitbesteden van ICT-activiteiten aan externe dienstverleners. In de vijftien meest genoemde partijen in deze categorie heeft detacherings- en werving & selectiebureau YACHT de eerste plek ingenomen, gevolgd door KPN en Randstad ProfIT. Ook hier zijn opnieuw IBM (#4), Capgemini (#5) Accenture (#7), Atos (#8), KPMG (#9) en Ordina (#10) te vinden. Daarnaast staan ook Brunel (#6), Sogeti (#12), CGI (#13) en Centric (#14) in de top-15.

Top 15 -  Detachering & Outsourcing

Veel van de (bovengenoemde) organisaties zijn ook te vinden in diverse overige rubrieken* van de MT Digital ranking. Zo staat Accenture bijvoorbeeld op #6 in de categorie ‘Digitaal beheer en onderhoud’, staat KPN in maar liefst acht rankings (en bovenaan in drie), en staan ook Atos (4), Capgemini (6) en Ordina (4) in relatief veel categorieën genoteerd.

Maar ook andere – (in brede zin) aan de adviesbranche gelieerde – bureaus zijn er te vinden binnen de diverse digitale rubrieken. Zo staat bijvoorbeeld Clockwork (dochterbedrijf van Ordina) als beste aangeschreven in de categorie ‘Internetbureaus’. Daarbij gaat het om bureaus en partijen op het gebied van internet service providing, hosting, content management systemen en full service internetbureaus. En zo heeft bijvoorbeeld opleidingsinstelling Schouten & Nelissen de hoogste notering gekregen in de categorie digitale opleiding en training. Eerder dit jaar ging de opleider een samenwerking aan met e-learning platform NewHeroes.com van Schouten & Nelissen oprichter Jan Schouten.

Binnen de categorie 'digitale marketing en e-commerce', die bedrijven beoordeelt op onder andere hun online campagnes, affiliates & leads, hosting, e- en m-commerce, maken Mirabeau en eFocus deel uit van de ranglijst (respectievelijk op #6 en #10). Mirabeau is een ontwikkelaar van digitale platformen, die zich voor opdrachtgevers op onder meer bezighoudt op het snijvlak van digitale strategie, marketing, implementatie en het beheer van digitale omgevingen en mobiele applicaties. eFocus is een digitaal bureau met een focus op drie pijlers: Websites & Apps, E-commerce en Digital Marketing. Het bureau staat in de categorie ‘Internetbureaus’ op #3.

* De vijftien categorieën zijn: ‘Beheer en onderhoud’, ‘CRM-software’, ‘Detachering & outsourcing’, ‘Digital consultancy’, ‘Digital marketing & e-commerce’, ‘Financiële software’, ‘Hardware & kantoortechnologie’, ‘Hosting’, ‘HR-software’, Internetbureaus’, ‘Mobile’, ‘Netwerk’, ‘Opleiding & training’, ‘Security’ en ‘Storage’.