60 Young Professionals voor 1 dag aan de slag voor het Rode Kruis

01 juli 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Begin juni kwamen circa 60 Young Professionals op initiatief van SeederDeBoer bijeen om voor één dag aan de slag te gaan voor het Rode Kruis. De 2016-editie van het jaarlijkse ‘Dagje Sprankelen’ draaide om het centrale thema: “Deze wereld heeft nieuwe helden nodig!”

Elk jaar organiseert een team van Young Professionals van SeederDeBoer – een organisatieadviesbureau uit Hilversum – het ‘Dagje Sprankelen’ evenement. De doelstelling van het jaarlijkse evenement is om jonge talenten van SeederDeBoer en andere organisaties een dag bij elkaar te brengen, zodat zij hun krachten kunnen bundelen en samen kunnen werken aan een actueel thema. Op die manier kunnen zij hun vaardigheden op de proef stellen en verrijken, ervaringen delen, van elkaar leren en inspirerende contacten opdoen. “Een Dagje Sprankelen is dé dag van ons Young Professional programma. Het is een dag voor jonge talenten, voor ons zelf, en voor onze klanten”, vult Jurgen Schut, partner bij SeederDeBoer, aan.

60 Young Professionals voor 1 dag aan de slag voor het Rode KruisOp 1 juni gingen 18 Young Professionals van SeederDeBoer en 41 jonge talenten van klanten van het bureau aan de slag met het thema “Deze wereld heeft nieuwe helden nodig!” De dag werd georganiseerd door vier jonge talenten van SeederDeBoer, in samenwerking met het Rode Kruis. De Young Professionals die verantwoordelijk waren voor het Dagje Sprankelen van 2016 waren: Marie-Sophie Prins, Cristian Plomp, Floris Driessen en Roald Gerritsen.

Via de samenwerking met het Rode Kruis werden na de opening de aanwezige jonge talenten opgewarmd via het spelen van het Hero of Humanity voorlichtingsspel. Dit voorlichtingsprogramma van het Rode Kruis toont deelnemers verschillende simulaties van noodsituaties en stelt vervolgens de gewetensvraag of deelnemers in die situatie zouden gaan helpen of niet. Het spel werd ingeleid door Diede Verstegen van het Rode Kruis. Het thema van de dag werd verder toegelicht door Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis, en ook Eric Corton, ambassadeur van het Rode Kruis en bekend tv- en radiopresentator, was aanwezig en sprak tijdens de dag over zijn ervaringen als Rode Kruis vrijwilliger.

De rest van de dag bestond uit het houden van een rolstoelduw-race, en een brainstormsessie waarin de aanwezige jonge talenten in groepjes aan de slag gingen om een zo goed mogelijke concurrent voor het Rode Kruis op te zetten. Nadat de deelnemers hun ideeën gepitcht hadden, werden deze beoordeeld en werd het beste idee uitgekozen, waarna het evenement werd afgerond met een borrel.

Prins: “Door dit soort dagen realiseer je je dat je werk dus ook iets meer kan zijn dan je werk alleen. Je kan er ook je energie in kwijt, je kan ook een tandje meer zetten voor de maatschappij. Dat grijpt terug op wat ons thema vandaag was: dat je ook gewoon elke dag een held kan zijn.” Volgens haar heeft de samenwerking met het Rode Kruis een ‘enerverende dag’ opgeleverd. “Er zijn tien pitches vertoond van tien groepjes die de hele dag druk bezig zijn geweest met brainstormen om de beste concurrent van het Rode Kruis op te zetten.”

De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Deelnemer Lieke vertelt dat zij het vooral bijzonder vindt “dat je de hele dag met allemaal groepen zit en dat je dan zoveel goede ideeën krijgt.” Matthijs zegt dat na vandaag het vlammetje weer is aangewakkerd: “vrijwilligerswerk, misschien moet ik daar ook weer wat meer naar gaan kijken.” En ook voor het bedrijf waar hij werkt zou dit een toegevoegde waarde hebben: “We doen vanuit het bedrijf gezien wel wat met MVO maar dat kan wel meer.”

Plomp sluit af met een laatste boodschap: “Pak het aan met kleine dingetjes, in je werk of in je omgeving en de maatschappij. Maar blijf daarin ontwikkelen. Stilstand is achteruitgang.”