MLC consulting partner van process mining-specialist Celonis

15 juli 2016 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel

MLC, een bureau gespecialiseerd in customer excellence, heeft een partnership gesloten met Celonis, een Duits IT-bedrijf dat process mining software en oplossingen levert. Met het partnership verwacht MLC haar klanten beter te kunnen ondersteunen met data analytics toepassingen binnen het procesmanagement domein.

Door de explosie van data en data-toepassingen van de afgelopen jaren – gedreven door de enorme voordelen die deze kunnen hebben voor de commerciële en operationele resultaten van organisaties – staan thema’s als data analytics en big data tegenwoordig hoog op de managementagenda’s.

Een van de sterk opkomende gebieden binnen data analytics is die van process mining – een methode die, ondersteund door technologie, bedrijfsprocessen analyseert en visualiseert.

Celonis dashboard

Door het gebruik van slimme software kunnen processen uitgebreid in kaart worden gebracht, inclusief rollen, verantwoordelijkheden en uitkomsten, en kan een volledige keten van activiteiten op een visuele en realistische manier worden nagebootst. Daarnaast kunnen process mining tools ingezet worden voor het maken van (interactieve) management-dashboards.

Het gebruik van process mining (ook bekend als Automated Business Process Discovery) levert, mits succesvol toegepast, verschillende voordelen op. Zo kunnen managers hiermee onder meer snel inzicht krijgen in processen, inclusief de belangrijkste knelpunten, verbetert het de besluitvorming en kunnen verbeterinitiatieven – zoals Lean, Six Sigma, BPM enzovoorts – eenvoudiger worden geïmplementeerd. De methode kan worden toegepast op zowel front-office processen (sales, marketing, etcetera) als backoffice processen (finance, P2P, etcetera).

Een van de leidende organisaties binnen het big data analytics technologiedomein is Celonis, een Duitse onderneming die in 2011 door drie voormalige studenten van de Technical University of Munich (TUM) – Alexander Rinke, Bastian Nominacher, en Martin Klenk – werd opgericht.

Met hun – volgens Gartner – “unieke technologie en product”, hebben de drie oprichters het bedrijf laten uitgroeien tot een wereldwijde speler, die klanten bedient in meer dan 25 landen. Tot de klantenkring behoren grote corporate organisaties als Siemens, KPMG, Deloitte, Bayer, Vodafone en tal van middelgrote bedrijven.

Vorig jaar werd Celonis door Deloitte uitgeroepen tot het snelst groeiende techbedrijf in Duitsland, en recentelijk wist Celonis zich van een kapitaalinjectie van zo’n $27,5 miljoen te verzekeren om zijn verdere internationale groei te versnellen.

Om klanten die van de producten van Celonis gebruik willen maken te ondersteunen, besloot de in München gevestigde onderneming om – net als veel andere grote software-aanbieders – een partnerprogramma in het leven te roepen.

Externe leveranciers die voor het programma in aanmerking komen worden door Celonis als vertrouwde en deskundige experts/adviseurs gezien, en kunnen zich richting klanten een preferred supplier noemen voor aan Celonis gekoppelde opdrachten. Het partnerprogramma kent drie categorieën: ‘Consulting’, ‘Reseller’ en ‘Technology’.

Op het gebied van consulting heeft Celonis op dit moment 28 partners waarvan MLC, een adviesbureau uit Leusden, een van de meest recente toevoegingen vormt.

Dennis Klein, Principal Consultant bij MLC en verantwoordelijk voor de Process Mining dienstverlening, licht de motivatie achter de toetreding tot het partnernetwerk toe: “Process Mining is een van de hoekstenen van onze portefeuille. We hebben zorgvuldig gekeken naar het Process Mining-instrument dat bij al onze wensen past en zijn dan ook heel blij in Celonis een innovatieve en betrouwbare partner gevonden te hebben”.

MLC is sinds enkele jaren actief in het process mining werkveld en besloot vorig jaar – om zijn kennis te vergroten en in te spelen op de groeiende vraag in de markt – een dedicated Process Mining propositie te lanceren. 

Celonis oplossing

Volgens Klein, die sinds 2006 werkzaam is voor het bureau, stelt process mining organisaties in staat om een enorm verbeterpotentieel te ontketenen. Op basis van eigen data schat Celonis dat bedrijven hun ‘operational efficiency’ gemiddeld genomen met 20% tot 30% kunnen verbeteren.

Ook Klein herkent deze cijfers op basis van de praktijkervaring van MLC bij diverse grotere organisaties in ons land: “Elke organisatie heeft de beschikking over veel procesdata en klantdata. Vaak weten organisaties niet welk enorm potentieel die data biedt. Process Mining biedt hen de mogelijkheid om de klantbeleving, de klantreis en de onderliggende bedrijfsprocessen snel, goedkoop en grondig in kaart te brengen en te verbeteren.”

Robin Zwijnenberg, Managing Partner van MLC, zegt dat hij “trots is op het partnership met Celonis”, en voegt toe, “Dit stelt ons nog beter in staat om tegemoet te komen aan de vraag vanuit organisaties om op een nog betere manier invulling te geven aan customer excellence. De kracht van Celonis is onder andere dat het mogelijkheden biedt om realtime te sturen.” 

Andere bekende consultancybureaus binnen dit vakgebied, die zich tevens Consulting-partner van Celonis mogen noemen, zijn Deloitte Consulting, KPMG Advisory, Protiviti, SDG, The Next View en Zuiver ICT.