EY en ORTEC Consulting partner WK Econometrie in Amsterdam

04 april 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Aanstaande woensdag gaat de 2016-editie van ‘The Econometric Game’ van start. De beste econometriestudenten van 30 (internationale) universiteiten zullen naar onze hoofdstad afreizen om deel te nemen aan de driedaagse competitie, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en VSAE. Adviesbureaus ORTEC Consulting en EY hebben zich als partner verbonden aan het evenement.

Sinds 1999 organiseert de Nederlandse studievereniging VSAE* jaarlijks ‘The Econometric Game’ –  een competitie die ook wel als het officieuze WK Econometrie door het leven gaat. Tijdens het event gaan de deelnemers, in teams van twee PhD- en twee masterstudenten, drie dagen lang aan een groot actueel sociaal vraagstuk werken, met behulp van een dataset, econometrische methoden en wetenschappelijke literatuur. Het maatschappelijk probleem van dit jaar wordt pas bij de start van het evenement bekendgemaakt, om alle teams gelijke kansen te geven. In voorgaande jaren namen de studenten onder meer de houdbaarheid van het pensioenstelsel en armoede in opkomende economieën onder de loep.

Meer dan honderdtwintig studenten van internationale topuniversiteiten als Cambridge, Harvard en Oxford hebben hun deelname bevestigd aan de 2016-editie van The Econometric Game. Teams van de UvA, Tilburg University, de VU, Erasmus Universiteit en Universiteit Maastricht vertegenwoordigen de Nederlandse afvaardiging.

De beste teams worden uitgenodigd voor de finale op de derde dag (8 april), waarbij het winnende team – geselecteerd door een onafhankelijke jury van hoogleraren – zich de titel ‘World Champion of Econometrics’ mag toeëigenen.

Voor het tweede opeenvolgende jaar hebben adviesbureaus EY en ORTEC zich als partner aan dit event verbonden. Met hun steun willen de organisaties volgens eigen zeggen het groeiende belang van big data, analytics en business intelligence voor de samenleving benadrukken. Over de megapotentie van big data is veel geschreven in de afgelopen jaren. McKinsey & Company schat de toegevoegde economische waarde van het fenomeen in op tientallen miljarden per sector, terwijl Capgemini Consulting recent big data nog omschreef als de vierde productiefactor; net zo fundamenteel als land, arbeid en kapitaal. Het belang wordt ook in boardrooms duidelijk erkend – 83% van bestuurders gelooft dat het gebruik van big data een concurrentievoordeel zou kunnen opleveren.

Michael van Duijn, CEO van ORTEC Consulting, over de partnership: “We leven in een samenleving waarin data steeds belangrijker wordt. Voor bedrijven, maar ook als middel om grote maatschappelijke issues op te lossen. De deelnemers van het WK Econometrie laten zien dat je dat kunt bereiken, puur op basis van een dataset.” Naar de toekomst toe verwacht Van Duijn dat er een versnelling zal plaatsvinden in het datalandschap: “De ontwikkelingen op het gebied van big data en analytics gaan zo snel, we staan pas aan het begin.”

“Wij zijn er trots op om deze getalenteerde studenten uit alle delen van de wereld te mogen ondersteunen bij het zoeken naar nieuwe inzichten voor (lang) bestaande problemen”, zegt Jacco Jacobs, Director bij EY. “Deze games sluiten naadloos aan bij de filosofie van EY en verdienen onze steun: deze getalenteerde studenten zijn de leiders van de toekomst!”

* VSAE staat voor Vereniging voor Studenten Actuariaat, Econometrie en Operationele Research (VSAE). De studievereniging is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.